Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

θερμίδες & ποτό !

Ευεξία
Πόσες θερμίδες έχει το αγαπημένο σου ποτό;
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο ζωής και αποτελεί βασικό συστατικό σε όλες τις κοινωνικές και προσωπικές στιγμές του ανθρώπου.
Μάλιστα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών για ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού αποτελεί μορφή κοινωνικοποίησης ή ακόμα και αφορμή για συναναστροφή.

Ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλης που όπως θα δούμε παρακάτω, συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας.
Έτσι, με αφορμή ότι βρισκόμαστε στους "πρόποδες" του καλοκαιριού και στην προετοιμασία για τις διακοπές μας που είναι πάντα συνδυασμένες με τον "καλό" ύπνο, τις ξέγνοιαστες στιγμές, το "καλό" φαγητό και την κατανάλωση δροσερών αλκοολούχων ποτών, θα σας πρότεινα διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο να κάνετε ένα επαναπροσδιορισμό και να προσέξετε λίγο παραπάνω την κατανάλωση ποτών.
Αλκοολούχο ποτό χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε καταναλώσιμη υγρή μορφή που περιέχει μικρές ή μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης.
Ένα γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 kcal και ανάλογα με την σύσταση του κάθε ποτού η θρεπτική του αξία κυμαίνεται από πλούσια έως μηδενική.
Παρακάτω ακολουθεί ένα πίνακας με την θερμιδική αξία των "δημοφιλέστερων" αλκοολούχων ποτών.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ
Pina Colada378kcal
Margarita280kcal
Mojito214kcal
Tzin- tonic200 kcal
Μπύρα150-198 kcal
 150kcal
Βότκα, ουίσκι, τεκίλα140 kcal
Κόκκινο κρασί130 kcal
Λευκό κρασί120 kcal
Bloody Mary118 kcal
Σαμπάνια106-120 kcal

Τα συν  !
Επιδημιολογικές έρευνες και μελέτες καταδεικνύουν μια αιτιακή σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωσή αλκοόλ και στο μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή, όπως επίσης και στα συνολικά οφέλη της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.
Άλλες ευνοϊκές επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι η μειωμένη συχνότητα χολολιθίασης, νεφρολιθίασης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, άγχους και κατάθλιψης, αν και δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένες.
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια έντονη διαμάχη σχετικά με το ποια από τα αλκοολούχα ποτά (το κρασί, η μπύρα ή τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά) είναι υπεύθυνα για τα παραπάνω, αλλά το σίγουρο είναι ότι η μπύρα και το κρασί λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ, σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες μικροθρεπτικές και αντιο¬ξειδωτικές ουσίες τους, αποτελούν καλύτερη επιλογή.

Τα μείον .
Τα μειονεκτήματα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος, γνωστή ως αλκοολική ηπατίτιδα ή κύρωση του ήπατος. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του παχέος εντέρου και του ήπατος.
Επιπλέον συνδέεται με την μείωση της οστικής πυκνότητας, της διαταραχές ύπνου, την αύξηση του σωματικού βάρους και την πρόωρη γήρανση.
Τέλος, μπορεί να θολώσει την κρίση μας ανοίγοντας τον δρόμο γα καταστροφικές αποφάσεις όπως, το να βρεθούμε στο τιμόνι του αυτοκίνητου.
Προτάσεις για μέτρια κατανάλωση αλκοόλης


  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με άδειο στομάχι. Η τροφή επιβραδύνει την απορρόφηση της και προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου. Επιλέξτε μια ώρα πριν, υγιεινές επιλογές φαγητού, όπως ένα μεσογειακό γεύμα ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, εποχιακά λαχανικά, αυγό και ένα είδος τυροκομικού προϊόντος ή άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Θυμηθείτε να συνοδεύετε το "ποτάκι" σας με ένα έως δύο ποτήρια νερού. Η διουρητική δράση της αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με αποτέλεσμα τη μέθη.
  • Παραγγείλετε το ποτό σας με πολλά παγάκια, με αυτό τον τρόπο θα κάνετε το ποτό σας πιο ελαφρύ.
  • Αποφύγετε το αναψυκτικό και αντ΄ αυτού επιλέξτε χυμό από φρέσκα φρούτα, όπως cranberries ή χυμό από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
  • Προτιμήσετε το κρασί ή τη μπύρα. Αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και είναι χαμηλότερα σε θερμίδες .

Ελπίζω να το ξανασκεφτήκατε…
Βασιλική Κούργια Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα