Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΓΥΡΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.


Βότανα
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Η γύρη αποτελεί τον συνδετικό  κρίκο στην αλυσίδα διατήρησης και πολαπλασιασμού των ειδών στη γη.


 
Είναι το μεσο με το όποιο το αρσενικο γενετικά υλικο (στημονες) μεταφερεται στα θηλεία πολλαπλαστικά όργανα των φυτών (υπερος).η μεταφορά της γύρης από άνθος σε άνθος γίνεται με διαφόρους τρόπους ( έντομα, πουλιά, άνεμος, βροχή ) διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως επικονίαση.
Βασικό παράγοντα στην επικονίαση παίζουν τα έντομα και η γύρη αποτελεί ένα είδος αμοιβής για αυτά.

 
Η αμοιβή αυτή είναι πλουσιοπάροχη και απαραίτητη για τα έντομα και ιδιαίτερα για τις μέλισσες οι οποίες τη χρησιμοποιούν ως αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή.

 
Η  γύρη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα συστατικά,τερπένια,καροτενοειδή,φλαβονοειδή και άλλα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή ,την ανάπτυξη, την ωοτοκία,την λειτουργία των αδένων και άλλων βασικών αναγκών των μελισσών.
Η μέλισσα είναι καταδικασμένη σε αφανισμό εάν στερηθεί τη γύρη , όπως είναι καταδικασμένη και η πλειονότητα των εντομόφιλων φυτών όταν στερηθούν τις υπηρεσίες της μέλισσας.
Η γύρη επίσης είναι αρκετά χρήσιμη στη διατροφή μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες,απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μια ποσότητα 35 gr ( μια κουταλια της σούπας ) την ημέρα ικανοποιεί τις ανάγκες σε πρωτεΐνες.
Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη ( βιταμίνη R ) η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων μειώνοντας ετσι τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια.
Βοηθάει τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθησή, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και το μεταβολισμό και καταπολεμά την γενική αδυναμία και εξασθένηση του οργανισμού.
Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη και βρέθηκε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αμινοξυκιστίνη η οποία βοηθά την τριχοφυΐα και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

 
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ
Αμέσως μετά τη συλλογή της , η γύρη απλώνεται σε ρηχά ταψάκια αλουμινίου και με πολύ προσοχή καθαρίζεται από ξένες ουσίες.
Γύρη η οποία εχει υψηλή υγρασία πριν καθαρισθεί καταψύχεται 1-2- μέρες .
Αυτό βοηθά στο μη θρυματισμο των σβολων, την θανάτωση των αυγών του κηρόσκωρου και να μην κολλούν οι κόκκοι μεταξύ τους.
Μετά την κατάψυξη αποξηραίνεται ( σε σκιερό μέρος όχι άμεση επαφή με τον ήλιο ) με σκοπο να περιοριστεί η υγρασία ώστε να διατηρηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μετά την επεξερσία την τοποθετούμε σε σακουλάκια στον καταψύκτη.


Διαβάστε ακόμα: ΣΥΝΤΑΓΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ με ΜΕΛΙ  &  Τα οφέλη του βασιλικού πολτού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα