Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Συμπληρώματα διατροφής. Τα πάντα όλα επί γονάτου


Δεν είναι μόνο η παγκόσμια νομοθεσία και πόσο μάλλον η Ελληνική επί γονάτου γραμμένη. 
Μα ούτε και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί 
που στην ουσία δεν έχουν μπούσουλα να κάνουν 
την δουλειά τους. 
Είναι και οι διάφοροι ειδικοί εντός 
πολλών παρενθέσεων που κατά καιρούς ξεστομίζουν ή γράφουν μια αρλούμπα 
όπου απερίσκεπτα αναπαράγεται 
από εκπαιδευόμενους νέους δημοσιογράφους στα τρομολάγνα ΜΜΕ με τεράστιους τίτλους.

"Εθισμένοι" στα συμπληρώματα διατροφής περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, 
Σοκάρουν τα στοιχεία, λέει ο τίτλος που χθες διάβασα σε υποτιθέμενη έγκριτη διαδικτυακή σελίδα και ακολουθεί ένα κείμενο επιπέδου τρις λαλούν και δυο χορεύουν. 

Αναλυτικά:
Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ( 55% ) παίρνουν σήμερα ή πήραν περιστασιακά στο παρελθόν συμπληρώματα διατροφής, με τις γυναίκες να κατέχουν τα πρωτεία, ενώ μόλις το ένα τρίτο των χρηστών ακολουθεί τη συμβουλή γιατρού, ( 13,5% ) ή φαρμακοποιού, ( 6,8% ) ή προπονητή, ( 4% ) ή διαιτολόγου. ( 3% )


Έως εδώ:
Αν ο εθισμός συμπεριλαμβάνει και αυτούς, ( Όπως αναφέρει το κείμενο ) που πήραν περιστασιακά στο παρελθόν κάποια πολυβιταμίνη και για συγκεκριμένο αίτιο, τότε εγώ είμαι βασικός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα και δεν το ήξερα.
Ή όλοι οι ανθρωπότητα του δυτικού πολιτισμού είναι εθισμένοι και όχι μόνο το 55% όπως αναφέρει το κείμενο.
Πάντως προσωπικά δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που είτε είχε μια γρίπη, είτε γιατί αναγκαστικά έπαιρνε αντιβίωση, είτε γιατί αισθάνθηκε έλλειψη ενέργειας που να μην κατέφυγε στην λύση μιας πολυβιταμίνης. 1 - 0

Πάρα κάτω.
Η έλλειψη συστηματικών ελέγχων στη σύνθεση της φόρμουλας των συμπληρωμάτων διατροφής, για την τυχόν παρουσία απαγορευμένων ουσιών, τις παρενέργειες σε ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών, καθώς και η ανεπαρκής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας για τις ενδεικνυόμενες χρήσεις, αφήνουν απροστάτευτους τους καταναλωτές θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.


Έως εδώ:
Ο ορισμός του συλλήβδην όλοι φταίνε εκτός από τον ταλαίπωρο καταναλωτή.
Είτε ερευνητής είσαι, είτε σοβαρή εταιρία είσαι με επιστημονικό υπόβαθρο, είτε 

το κράτος με τους νόμους, είτε φαρμακείο με ονοματεπώνυμο, είτε  σαλτιμπάγκος του διαδικτύου φταις για την ύπαρξη και πώληση συμπληρωμάτων διατροφής. 2 – 0


Πάρα κάτω.
Επιπλέον, είναι η μοναδική κατηγορία τροφίμων, της οποίας η αρμοδιότητα ανήκει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει νομοθετηθεί αντίστοιχο νομικό πλαίσιο ελέγχου και αδειοδότησης πριν από την κυκλοφορία τους.


Έως εδώ:
Μπέρδεψαν το φάρμακο με το συμπλήρωμα διατροφής, πάντα ασφαλώς σκεπτόμενοι επί γονάτου.
Ας τα ξεκαθαρίσουμε εδώ τα πράγματα.
Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα απλοϊκά, είναι αποτέλεσμα χημείας και μαζικής παραγωγής σε ένα εργαστήριο, ή εργοστάσιο, ή φαρμακοβιομηχανία αν το θέλετε.
Είναι δηλαδή αποτέλεσμα μιας αντιγραφής ως επί το πλείστον ενός βοτάνου, ή πράσινου φαρμάκου που εκεί καλείται αυτός που θα το θέσει σε κυκλοφορία να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.
Το συμπλήρωμα διατροφής είναι φυσικές θρεπτικές ουσίες ουσιαστικά που πλέων τα παραγόμενα από την φύση τρόφιμα λόγο μεταλλάξεων, ή βεβιασμένης ανάπτυξης από τον άνθρωπο αδυνατούν να επιτελέσουν τον σκοπό τους.
Έτσι υπάρχει η αντικειμενική ανάγκη πολλά βασικά συστατικά των τροφών ο άνθρωπος να τα αναζητά στα συμπληρώματα διατροφής.
Τώρα υπάρχουν και τα πράσινα φάρμακα ή βότανα που για γνωστούς άγνωστους λογούς τα εντάσσουν στα συμπληρώματα διατροφής κακώς.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ στα πράσινα φάρμακα ή βότανα απαγορεύεται να επικαλούνται θεραπεία όσο και αν αυτό το έχουν αποδείξει με εκατοντάδες κλινικές μελέτες, στα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αντιθέτως επιτρέπετε να το κάνουν.
Για παράδειγμα το γνωστό Cordyceps ( Διαβάστε εδώ ) που κυκλοφορεί η αντιγραφή του από γνωστή επίκαιρη φαρμακοβιομηχανία σε μια μάλιστα αστρονομική τιμή. 3 - 0

Συνεχίζει το δημοσίευμα.
Τα παραπάνω αναφέρονται στο κείμενο ομιλίας με θέμα «Διασφαλίζει την υγεία των καταναλωτών το θεσμικό πλαίσιο παρασκευής και εμπορίας των Συμπληρωμάτων Διατροφής ;», την οποία θα κάνει ο καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας / Αλεξάνδρειο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Ρ. Κυρανάς ( 18/5 στις 14.00 ) στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 18 και 19 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «The Met».


Έως εδώ:
Ένα σωστό ερώτημα που έχει θέση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλείται να δώσει απαντήσεις ένας αναρμόδιος καθηγητής των ΑΤΕΙ της διατροφής και της διαιτολογίας.
Το θέμα άπτεται στις αρμοδιότητες ομάδας κλινικών φαρμακοποιών, βιολόγων, χημικών και τέλος νομικών που από την μια θα θέσουν την αναγκαιότητα ή μη ύπαρξης της όποιας ουσίας και από την άλλη η ομάδα ειδικευμένων νομικών που θα οριοθετήσει τα περί κυκλοφορίας. 4 – 0

Συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που αποσκοπούν στην κάλυψη ελλείψεων της δίαιτας υγιών καταναλωτών σε θρεπτικά συστατικά.
Μπορεί όμως να περιέχουν και ουσίες με φυσιολογικές επιδράσεις στην υγεία τους, οι οποίες επισημαίνονται υποχρεωτικά στη συσκευασία με τη διατύπωση εγκεκριμένων "ισχυρισμών υγείας"», σημειώνει ο κ. Κυρανάς.


Έως εδώ:
Ξεκάθαρα εδώ φαίνεται ότι υπάρχει μια σύγχυση για το ποια πρέπει να ονομάζουμε συμπληρώματα διατροφής και ποια πράσινα φάρμακα ή βότανα.
Δεν είναι δυνατόν το Ganoderma Lucidum, ή το Pine Bark ( Picnogenol ) και τόσα αλλά της κατηγορίας αυτής να τα ονομάζουμε συμπληρώματα διατροφής όπως το Μαγνήσιο ή τις φυσικές βιταμίνες.
Από την άλλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα πρέπει να γίνει από όλους αποδεκτό ότι υπάρχουν απλές τροφές που εκτός από την θρεπτική τους αξία έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Για παράδειγμα το Colostrum max ή το σκόρδο που αναφέρεται το δημοσίευμα στην συνέχεια, μπορεί να θεωρηθεί τροφή ναι μεν αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες ? 5 – 0

Συνεχίζει το δημοσίευμα.
Στα συμπληρώματα εντάσσονται συμπυκνωμένες μορφές βιταμινών και ανόργανων στοιχείων (μεμονωμένων ή σε διάφορους συνδυασμούς), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη (μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς μεταξύ των και με την προηγούμενη κατηγορία), μίγματα αμινοξέων, μίγματα λιπαρών οξέων, ένζυμα, μεταβολίτες και εκχυλίσματα ιστών και αδένων, υδατάνθρακες με ή χωρίς ηλεκτρολύτες και βιταμίνες (π.χ. sports drinks), συστατικά τροφών ή τρόφιμα (βασιλικός πολτός, γύρη, μαγιά μπύρας, φυτικές ίνες, σκόρδο, φύκια κ.ά.), διάφορα βότανα και εκχυλίσματα αυτών, σκευάσματα αύξησης ή μείωσης του σωματικού βάρους, καθώς και φυσικές ουσίες που μπορούν ή υποτίθεται πως μπορούν να δράσουν ως αναβολικά ή ορμονοδιεγερτικά και απευθύνονται κυρίως σε αθλητές.


Τέλος έως εδώ: 
Χύμα στο κύμα μπερδεύουμε τις πρωτεΐνες χημικής προέλευσης ως επί το πλείστον που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια με τον βασιλικό πολτό, τους υδατάνθρακες και τα μίγματα αμινοξέων με τα A.F.A και την Spirulina.
Κοντολογίς, τις ανούσιες και μη κλινικά δοκιμασμένες μεικτές φόρμουλες, ( Με φυσικές και χημικές ουσίες ) με εκείνες που έχουν λογική στήριξη ύπαρξης τόσο στην θεωρεία, όσο και στην κλινική τους δοκιμή.
Ας ξεκαθαρίσουμε αρμοδίως αρχικά τις κατηγορίες ως προς τις δράσεις και τις ονομασίες και στην συνέχεια ευκολότερα θα μπει μια τάξη στα πάντα.

Ας ενημερωθεί ο καταναλωτής πρωτίστως έγκυρα και υπεύθυνα από τους αρμόδιους φορείς και στην συνέχεια ας επιβληθούν εξοντωτικές κιρρώσεις στους παρανομούντες.

Με γενικολογίες και επί γονάτου μεγαλοστομίες μόνο περισσότερη σύγχυση στον καταναλωτή μπορεί να δημιουργήσουν και να τον καταστήσουν εύκολη βορά στα πλοκάμια της πολυφαρμακίας ή των σαλταδόρων των μεγάλων υποσχέσεων.


Τέλος είναι καιρός που και τα ΜΜΕ θα πρέπει να εξειδικεύσουν τους δημοσιογράφους συνεργάτες τους τουλάχιστον σε θέματα υγείας ευεξίας και ομορφιάς.
Δεν είναι δυνατών να βασίζονται σε ασκούμενους δημοσιογράφους ιδιωτικών σχολών.
Το σημερινό τους δημοσίευμα με τον πομπώδη τίτλο ( 55% Ελλήνων εθισμένοι με τα συμπληρώματα . . . )  μου θύμισε δημοσιογράφο σε τηλεοπτικό κανάλι που περιέγραφε τον θάνατο ενός ηλικιωμένου που έπεσαι με το αυτοκίνητο του σε αρδευτικό κανάλι.
Στο ένα παράθυρο ήταν ο ιατροδικαστής που απεφάνθη ο άνθρωπος ότι ο θάνατος του ηλικιωμένου οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς πριν την πτώση του στο νερό και κατά συνέπεια όχι πνιγμό και στο διπλανό παράθυρο η νόστιμη δημοσιογράφος τα έβαζε αγανακτισμένη με την πολιτεία γιατί δεν είχε τοποθετήσει προστατευτικά κιγκλιδώματα και πνίγηκε ο άτυχος συνάνθρωπος μας.
Μάλιστα υπερθεματίζοντας προέβλεπε ότι θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα σε μια ευθεία επαρχιακού δρόμου σε κάμπο, που παράλληλα στα 40 μετρά μακριά υπήρχε και το αρδευτικό κανάλι για τα παρακείμενα χωράφια που κάποιες λίγες ώρες την ημέρα είχε και μισό μέτρο νερό.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Πράσινα φάρμακα. Αυτονόητο το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι ?  &  Graviola. Όνομα άμεσα συνδεδεμένο με τον αγώνα κατά του καρκίνου  &  Ganoderma Lucidum. Αξίζει άλλη μια αναφορά ακόμα ?  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Bio Energy. Ακόμα και το καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα.   


Πηγή: . . . με προβλημάτισε πολύ, αν θα την γνωστοποιήσω, αλλά  . . .  
Γενικά να προσέχετε αυτά που διαβάζετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα