Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Βιταμίνη D. Μια νέα μόδα ως συμπλήρωμα έτσι για την κουβέντα να γίνεται.

Έχω ξανά αναφερθεί ότι τελικά κατά καιρούς ανακαλύπτουμε και μια θρεπτική ουσία 
που ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης την καθιστά 
σε έκπτωση . . . προκειμένου να παροτρύνουμε τους πάντες να την λαμβάνουν ως συμπλήρωμα.
Μα δικαιολογείται η έλλειψη της βιταμίνης D στις μέρες μας ?
Αυτό τελικά δεν μου κάνει εντύπωση 
και δεν θεωρώ περίεργο. 
Αντί όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους καταφεύγουμε πολύ εύκολα σε χημικά συμπληρώματα χωρίς την πρέπουσα ενημέρωση, με ουσιαστική δυσάρεστη συνέπεια κάποιες παρενέργειες που φορές είναι βασανιστικές 
για τους πάσχοντες από την έλλειψη 
βιταμίνης D, αλλά και συνάμα με σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία τους στην συνέχεια. 

Πρόσφατο απλοϊκό παράδειγμα που είχα, είναι το περιστατικό που αντιμετώπισα σε γνωστό μου υπερήλικα που είχε νοσηλευτεί σε μεγάλο νοσοκομείο για νευραλγία του τριδύμου.
Όπως ήταν λογικό ( 84 ετών ) στις εξετάσεις που του έγιναν βρέθηκε και η έλλειψη της βιταμίνης D.
Απλά λοιπόν του χορήγησαν ένα ενισχυμένο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα βιταμίνης D, μαζί με άλλα χωρίς ωστόσο να του αναφέρουν τον εναλλακτικό φυσικό τρόπο της σύνθεσης της από την μια και από την άλλη χωρίς να του αναφέρουν για τις απαραίτητες πολυήμερες διακοπές της λήψης του.
Το αποτέλεσμα μετά από λίγους μήνες και μάλιστα το κατακαλόκαιρο που ο γέροντας άφησε την θαλπωρή του σπιτιού του και βγήκε έξω στο πάρκο της γειτονιάς, ( Το τονίζω αυτό γιατί θα το συναντήσουμε πιο κάτω. ) ο δόλιος με το που λάμβανε το φάρμακο όπως μου είπε, έπρεπε τουλάχιστον για ένα τρίωρο να είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του γιατί οι κράμπες συνοδεία ισχυρού πόνου στα άνω και κάτω άκρα ήταν τέτοιες που δεν μπορούσε όχι μόνο να σταθεί όρθιος, αλλά ούτε το ποτήρι με το νερό να πιάσει.
Ευτυχώς σε πολύ λίγες ημέρες από την διακοπή της λήψης ο άνθρωπος επανήλθε στην φυσιολογική του καθημερινότητα.

Ναι μεν, αλλά:
Η έρευνα γενικότερα στον χώρο της υγείας πράγματι έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο και σαφώς έχει συμβάλει κάθετα στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής του ανθρώπου κύρια σε εμάς τους δυτικούς.
Όμως ήρθε ο καιρός που θα πρέπει από την μια να αναγνωρίσουμε την δύναμη της φύσης που κάθετα ακόμα και σήμερα αποτελεί την κινητήρια δύναμη κάθε έρευνας και από την άλλη να μιλήσουμε για τα αυτονόητα.
Αυτονόητο είναι οι άνθρωποι της πόλης και του τεχνικού φωτισμού να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης D.
Μα και αυτονόητο επίσης είναι, με τις τοξίνες που λαμβάνουμε παρά την θέληση μας, λειτουργιές του οργανισμού όπως η σύνθεση της βιταμίνης D να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στην ζωή μας πρόβλημα.
Αυτά είναι τα θέματα που πρωτίστως θα πρέπει να επιλύσουμε και εν συνεχεία αν υπάρξει αναγκαιότητα να καταφύγουμε σε χημικές λήψεις.

Επιγραμματικά η βιταμίνη D:
Εμπειρική ονομασία, Χοληκαλσιφερόλη, Αντιρραχιτική βιταμίνη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο βιταμινών, D2 και D3.
Χημικά είναι δύο λιποδιαλυτές αλκοόλες που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία ( Ηλιακό φως ) επί των στερολών που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα.
Η βιταμίνη D2 προέρχεται από την εργοστερόλη, που απαντάται σε μύκητες και ιδιαίτερα σε αυτούς του γένους Claviceps από τους οποίους και απομονώθηκε.
Οι στερόλες αυτές είναι η προβιταμίνη 7-δεϋδροχοληστερόλη και η εργοστερόλη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την 7-δεϋδροχοληστερόλη σε βιταμίνη D3 και την εργοστερόλη σε βιταμίνη D2.
Η βιταμίνη D3 είναι αρκετά πιο αποτελεσματική στο να αυξάνει τα επίπεδα αίματος 25( OH )D από την D2.
Αφού οι δύο βιταμίνες σχηματιστούν, μία αντίδραση, που πραγματοποιείται στο ήπαρ, μετατρέπονται σε ενώσεις που συμμετέχουν στη μεταβολική απόθεση του ασβεστίου στα οστά.
Έως εδώ λοιπόν διαπιστώνουμε ότι για την σύνθεση της η βιταμίνη D, απαιτεί την ηλιακή ακτινοβολία.
Όμως και η διατροφή θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα με την σειρά της.
Έτσι εύκολα μπορούμε να πούμε πως οι βασικές πηγές σύνθεσης της βιταμίνης D είναι η Ηλιακή ακτινοβολία και στην συνέχεια η καλή σωστή ισορροπημένη 

Διατροφή.
Όταν σε βλέπει ο Ήλιος κοντολογίς και δεν έχεις μετατραπεί σε άνθρωπος των σύγχρονων σπηλαίων και η διατροφή σου είναι σωστή, δεν έχεις κίνδυνο από έλλειψη βιταμίνης D.
Δεν χρειάζονται παραπάνω από 15 με 20 λεπτά την ημέρα έκθεσης στον Ήλιο και ασφαλώς εννοώ μέρος της συνολικής επιφάνειας του δέρματος μας και χωρίς αντηλιακή προστασία ή πίσω από το τζάμι.
Αναφερόμενος απλά σε εμάς τους Έλληνες, κατοίκους χώρας του Ήλιου και της εύφορης γης, πριν καταλήξουμε στην λήψη επιπροσθέτως βιταμίνης D, ας αναλογιστούμε τι προκάλεσε την έλλειψη της και ας διορθώσουμε το λάθος μας.

Παγκόσμια έρευνα:
Σωστά η δημοσιευμένη μελέτη, έρευνα αναφέρει για παράδειγμα στο περιοδικό «Science Translational Medicine», πως η έλλειψη της βιταμίνης D δημιουργεί πρόωρα σημάδια γήρανσης στα ανθρώπινα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο παθολογικών καταγεμάτων.
Από την άλλη η μελέτη κατέστησε σαφή την ανάγκη άμεσης κατανόησης των αρνητικών επιπτώσεων της έλλειψης, για την πρόληψη και τη θεραπεία θραύσης των οστών.
Η έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στους κατοίκους βόρειων, ανήλιαστων συνήθως περιοχών, σύμφωνα με τους μελετητές, οδηγεί σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, καθόσον τα οστά γίνονται αδύναμα, μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα και η οστεομαλακία που στα παιδιά ονομάζεται ραχίτιδα.
Οι φυσικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι γενικά λίγες μεταξύ άλλων το γάλα, τα δημητριακά πρωινού, ο χυμός πορτοκαλιού, τα μανιτάρια, τα λιπαρά ψάρια κ.α.

Συμπερασματικά:
Ιεραρχώντας τις ανάγκες σύνθεσης από τον οργανισμό μας της βιταμίνης D, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως είναι εφικτή και μάλιστα εύκολη η κάλυψη τους από εμάς πρωτίστως.
Το να περπατήσουμε στον Ήλιο για μερικά λεπτά της ώρας, ή η διατροφή μας να είναι αρωγός σε αυτή την σύνθεση πραγματικά δεν σας μοιάζει πανεύκολο ?
Άλλωστε πριν καταλήξετε στην λήψη φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος βιταμίνης D, αναρωτηθήκατε ποτε πόσα φυσικά ιάματα υπάρχουν με βασικό πλεονέκτημα την έλλειψη παρενεργειών ?
Pine Bark για την απαραίτητη αποτοξίνωση και ακόμα καλύτερα η φόρμουλα του πανεπιστημίου των Αθηνών, Ganoderma Lucidum το προσαρμογόνο φυσικό ίαμα βελτίωσης των διεργασιών του οργανισμού, άραγε, υπάρχει καλύτερος σύμμαχος για τα οστά από Colostrum MAX, τέλος και τόσα άλλα που με σωστούς χειρισμούς ακόμα και την διαγνωσμένη οστεοπόρωση αναχαιτίζουν.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα