Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Χημικά πρόσθετα με επικίνδυνη για την υγεία μας δράση.

Πρόσφατα είχα αναφερθεί στα πρόσθετα βελτίωσης της γεύσης που χρησιμοποιούνται
από τις βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου
να αυξήσουν τις πωλήσεις τους αφήνοντας στην άκρη την δημόσια υγεία.
Τότε σας είχα δώσει μια υπόσχεση να σας παρουσιάσω έναν κατάλογο γενικότερα των επικίνδυνων πρόσθετων κατά ομάδα που χρησιμοποιούν εμπλουτίζοντας τους οργανισμούς μας με τοξίνες.
Κρατήστε τον κατάλογο αυτόν στα αγαπημένα σας και αν το θέλετε κοινοποιήστε τον σε όλους τους δικούς σας να τον έχουν και αυτοί.

Έτσι κατά κάποιο τρόπο θα προστατευτούμε όλοι μα κύρια τα παιδιά που όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω είναι πιο ευάλωτα.  

Συντηρητικά
Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησής τους χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους. Τα περισσότερα έχουν υψηλή τοξικολογική επικινδυνότητα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως.
Αναψυκτικά, είδη ζαχαροπλαστικής, ζελέδες, κονσέρβες, κρουασάν, μαρμελάδες, μπισκότα, σνακ, πατάτες και γενικά σε πάρα πολλά τυποποιημένα τρόφιμα.
Τα πιο επικίνδυνα.
Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (P-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας P-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (P-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας P-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε296 (μηλικό οξύ – πρέπει να αποφεύγεται από βρέφη και νήπια).
Ενδεχόμενες παρενέργειες.
Αλλεργικές αντιδράσεις, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες σε ευαίσθητα παιδιά, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία, καρκινογένεση.
Αντιοξειδωτικά
Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και στη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους.
Χρησιμοποιούνται κυρίως.
Αφυδατωμένα προϊόντα όπως πατάτες για έτοιμο πουρέ, μπεσαμέλ, σούπες, ζελέ με γεύσεις, έτοιμα μείγματα για παρασκευή γλυκισμάτων και παγωτών, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος, καραμέλες, τσίκλες.
Τα πιο επικίνδυνα.
Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ – απαγορεύεται στις τροφές για νήπια), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ).
Ενδεχόμενες παρενέργειες.
Αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, γαστρικές ενοχλήσεις, κρίσεις άσθματος, δυσανεξία στα τρόφιμα που τα περιέχουν, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.
Χρωστικές
Ουσιαστικά πρόκειται για μπογιές τροφίμων που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο και το κάνουν πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή.
Χρησιμοποιούνται κυρίως.
Αναψυκτικά, γκοφρέτες, γλειφιτζούρια, γλυκά τυποποιημένα, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, κέικ τυποποιημένα, μαρμελάδες, παγωμένα γλυκίσματα, παγωτά, χρωματιστές τσίκλες.
Οι πιο επικίνδυνες.
Ε102 (ταρτραζίνη – έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150 (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK ή καστανό τροφίμων Ι), Ε155 (καστανό ΗΤ ή καστανό τροφίμων 3).
Ενδεχόμενες παρενέργειες.
Αλλεργίες, δερματικές ευαισθησίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, πρόκληση συγχυτικών καταστάσεων, αϋπνία, κρίσεις άσθματος, γαστρεντερικά προβλήματα, ελάττωση λευκών αιμοσφαιρίων ( μείωση ανοσοπροστασίας ), προβλήματα θυρεοειδή, καρκινογένεση.
Ενισχυτικά γεύσης
Ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή οσμή του τροφίμου.
Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού.
Θεωρούνται εθιστικά και άκρως νευροτοξικά, μπορεί δηλαδή να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.
( Θυμίζω γι’ αυτήν την κατηγορία έχω κάνει ιδιαίτερη αναφορά )
Χρησιμοποιούνται κυρίως.
Αλλαντικά, αρτύματα, γεύματα fast food, γεύματα κινέζικων εστιατορίων, καρυκεύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής.
Τα πιο επικίνδυνα.
Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινσοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων – δεν επιτρέπεται σε βρεφικές και παιδικές τροφές).
Ενδεχόμενες παρενέργειες.
Διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, ημικρανίες, συχνοί πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, αύξηση επιθυμίας για κατανάλωση τροφής (ορεξιογόνα), παχυσαρκία.
Γλυκαντικές ουσίες
Χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση μέρους ή όλης της ζάχαρης σε τρόφιμα και αναψυκτικά διαίτης και σε ειδικά τρόφιμα κατάλληλα για διαβητικούς. Απαγορεύεται η χρήση τους σε τροφές για βρέφη ή νήπια, με εξαίρεση τρόφιμα που καλύπτουν ειδικές διαιτητικές ανάγκες.
Χρησιμοποιούνται κυρίως.
Προϊόντα με μειωμένες θερμίδες (light) ή μειωμένα σάκχαρα, όπως αναψυκτικά διαίτης, γλυκά, επιδόρπια, καραμέλες, παγωτά, τσίκλες, κ.ά.
Τα πιο επικίνδυνα.
Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), E966 (λακτιτόλη).
Ενδεχόμενες παρενέργειες.
Ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση (επίδραση στο νευρικό σύστημα), ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές.

 
Μερικές λεπτομέρειες.
Όλα τα προαναφερόμενα να θυμάστε πάντα έχουν το γράμμα Ε μπροστά και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς γίνεται μια γενική αναφορά του τύπου περιέχει άρωμα ή χρωστικές κατάλληλες προς βρώση, υπονοώντας ότι είναι κάτι πολύ αθώο.

Επίσης η χρήση προσθέτων δεν επιτρέπεται σε βασικά είδη διατροφής όπως π.χ. ελαιόλαδο, γάλα, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φυσικούς χυμούς φρούτων, νωπό ή κατεψυγμένο κρέας και φρέσκα ψαρικά.

Συμπερασματικά:
Με την λίστα αυτή μπροστά σας από την μια και από την άλλη τα προϊόντα που καθημερινά σε ένα βαθμό φορές αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε αντιλαμβάνεστε ακόμα περισσότερο για την ανάγκη του οργανισμού μας για συχνή αποτοξίνωση.

Συνεπώς κατανοείτε και την επιμονή μου για αυτή, έχοντας πάντα κατά νου την φύση αποτοξίνωση που δεν θα διαταράξει τον οργανισμό μας.

Το ευτύχημα είναι για εμάς ότι σήμερα ξέρουμε.   

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα