Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Καυκαλήθρα.

Πίτα χωρίς καυκαλήθρα έλεγαν οι παλαιές νοικοκυρές, αναφερόμενες στις χορτόπιτες,  δεν αξίζει τον κόπο. 
 
Και ναι μεν η καυκαλήθρα μπορεί να έχει εξαλείψει στις μέρες μας, αλλά εμένα πάντα θα υπάρχει στον ουρανίσκο μου η γεύση της Κυρά Λένης στις χορτόπιτες της που ήταν μοναδικές σε όλη την Κεφαλονιά.
 
Είναι όμως απλά ένα ταπεινό μυρωδικό ?
Όχι βέβαια.
Ας την γνωρίσουμε καλύτερα την καυκαλήθρα.
Καυκαλήθρα.
Είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό της οικογενείας Σελινοειδών όπου ανήκει και το γνωστό καρότο.
Στα φύλα του έχει όλες εκείνες τις ιδιότητες του καρότου και σήμερα αποξηραμένο πωλείτε στην Ιταλία ως ένα σπουδαίο και περιζήτητο βότανο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει θεραπευτικά συστατικά που προκύπτουν από ενώσεις ( Ε ) β-οκιμένιο, α-Humulene.
Το χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν ως βότανο τόνωσης και ευεξίας, χωρίς να υποτιμούν και τις ιδιότητες του ως χωνευτικό αφέψημα.
Πέρα αυτών έχει μια ξεχωριστή ευχάριστη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική στην γειτονική μας Ιταλία.
 
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
 
Διαβάστε ακόμα:
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα