Το βέβαιο είναι πως άμα φας το πανάρχαιο φρούτο
αυτό δεν θα ξεχάσεις όπως θέλει η μυθολογία στην Οδύσσεια.
Αντίθετα μάλιστα έχει μεγάλη θρεπτική αξία ενισχύοντας την μνήμη.
Αντίθετα μάλιστα έχει μεγάλη θρεπτική αξία ενισχύοντας την μνήμη.
Μικρής ζήτησης για τους σύγχρονους Έλληνες το φρούτο
αυτό με μια από τις μακροβιότερες ιστορίες που χάνονται ακόμα και στα χρόνια της
μυθολογίας.
Η καταγωγή του βρέθηκε στην αρχαία Ινδία όπου από
εκεί το πήραν οι αρχαίοι της Κίνας και του Θιβέτ.
Αργότερα μεταφέρθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους
όπου το πήραν και οι Έλληνες με πρώτη επίσημη αναφορά από τον Θεόφραστο που όμως
έτσι ονόμαζε αρκετά είδη ποώδη δένδρα.
Μόνο ο Διοσκουρίδης διαχώρισε και κατέγραψε τέσσερα
είδη Λωτού.
Ο Λωτός επιστημονικά σήμερα ονομάζεται
Διόσπυρος ( Diospyros ) και ανήκει
στην οικογένεια των Εβενοειδών όπου περιλαμβάνει 200 είδη σε όλο των κόσμο.
Ως φυλλοβόλο δένδρο πραγματικά είναι πανέμορφο όλες
τις εποχές του.
Οι όμορφη σχηματισμοί των γυμνών κλαδιών του χειμώνα,
διαδέχονται αυτοί της άνοιξης με το βαθύ πλούσιο φύλλωμα και τα πανέμορφα άνθη.
Τέλος το φθινόπωρο και στην περίοδο της συγκομιδής
που έχει ρίξει τα φύλλα του όμορφα χρυσαφιά φρούτα το καθιστούν ξεχωριστό.
Ως φρούτο έχει περίεργη γεύση που είναι διαφορετική
ανάλογη με την ωριμότητα του.
Στυφός αλλά ευχάριστος όταν δεν έχει ωριμάσει καλά,
πολύ γλυκός και σαν ζελέ όταν είναι ώριμος.
Η θρεπτική του αξία δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και όλου του συμπλέγματος Β, αλλά και πλήθος ιχνοστοιχείων.
Η δε φλούδα του που οφείλει το χρώμα της στα
σταφλαβονοειδή ( Χρυσοκόκκινη ) είναι ισχυρή αντιοξειδωτική.
Αναμφίβολα ο Λωτός είναι ένα πολύ καλό φρούτο
και το Ελληνικό κλίμα τον βοήθα σε ότι αφορά την θρεπτική του αξία.
Τον αδικεί όμως η Ελληνική παράγωγη του μιας
και ακολουθεί την μικρή προτίμηση των Ελλήνων που δεν τον προτιμούν.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Διαβάστε ακόμα: Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής & διαβίωσης. & Δέκα υπερτροφές που τρώγονται ωμές ! & Κεράσια: Ο πορφυρός θησαυρός & Τελικά πιο είναι το Ganoderma Lucidum ?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου