Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Γυναίκες & καρδιολόγος


Health News
Οι γυναίκες καθυστερούν επικίνδυνα να πάνε στον καρδιολόγο.

 
Όταν νιώσουν την καρδιά τους να τους προειδοποιεί με ύποπτα συμπτώματα, οι άνδρες σπεύδουν στον γιατρό, αλλά οι γυναίκες συχνά αψηφούν τους πόνους και καθυστερούν επικίνδυνα να επισκεφθούν τον καρδιολόγο, βάζοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής μία ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγο, που παρουσιάστηκε στον Καναδά.
Η δρ Κατερίνα Κρεατσούλα, ερευνήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, η οποία έκανε τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο, δήλωσε ότι «όσο καθυστερεί κάποιος και τελικά πάει στο νοσοκομείο με πιο σοβαρό ή προχωρημένο στάδιο της καρδιακής νόσου, τόσο λιγότερες είναι πλέον οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές».
Όπως είπε, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμη πολλά πράγματα για το πώς κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται υποκειμενικά τα καρδιολογικά συμπτώματά του και σε ποιό στάδιο κρίνει ότι ήλθε πια η ώρα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.


 
Ένα βασικό σύμπτωμα είναι η στηθάγχη, ο πόνος που νιώθει κανείς, όταν η καρδιά του δεν τροφοδοτείται σωστά με αίμα και οξυγόνο, καθώς κάποια αρτηρία έχει φράξει.
Ο πόνος, συνήθως, διαρκεί λίγα λεπτά και περιγράφεται ως πίεση, σφίξιμο ή κάψιμο.
Είναι ένα κλασικό προειδοποιητικό σημάδι -ιδίως αν ο πόνος κρατήσει περισσότερο- ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, καρδιακής ανακοπής ή αιφνίδιου θανάτου από καρδιά.
Οι ερευνητές πρότειναν τον όρο «συμπτωματικό κομβικό σημείο» για να ορίσουν το οριακό σημείο που ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του και αναζητά πλέον ιατρική φροντίδα.
Μέχρι να φθάσει σε αυτό το σημείο, ο ασθενής περνά από διάφορα διαδοχικά στάδια (αδιαφορία για τα συμπτώματά του, απόδοσή τους σε άλλη αιτία, αναζήτηση γνώμης από φίλο ή συγγενή κ.λπ.), έως ότου πειστεί μέσα του ότι όντως χρειάζεται έναν γιατρό.
Σύμφωνα με την Κατερίνα Κρεατσούλα, μία γυναίκα περνά μια πολύ μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο άρνησης από ό,τι ένας άνδρας, έως ότου να αποδεχτεί ότι χρειάζεται καρδιολογική θεραπεία. «Οι γυναίκες περιμένουν να τους πουν οι άλλοι ότι δείχνουν χάλια. Συστηματικά έχουν μια τάση περισσότερης αισιοδοξίας, νιώθοντας ότι τα συμπτώματά τους θα περάσουν και θα γίνουν καλύτερα από μόνες τους», τόνισε.
Στατιστικά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τους άνδρες, να καθυστερήσουν, έως ότου τα συμπτώματά τους χειροτερέψουν, προτού πάνε στον γιατρό.
«Όταν οι γυναίκες νιώθουν και την παραμικρή βελτίωση στα συμπτώματά τους, τότε δείχνουν να τα αγνοούν τελείως για μεγαλύτερο διάστημα (από τους άνδρες)», ανέφερε η ελληνίδα ερευνήτρια.
Εν μέρει, είπε, αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συχνά έχουν την εσφαλμένη αντίληψη πως η στεφανιαία νόσος είναι «ανδρική» ασθένεια, παρ’ όλο που στην πραγματικότητα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου των γυναικών.
Το κόψιμο του τσιγάρου, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος του βάρους, της υπέρτασης και της χοληστερίνης αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόληψης των καρδιολογικών προβλημάτων για άνδρες και γυναίκες.
 
 
Η Κατερίνα Κρεατσούλα σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συνέχισε τα μεταπτυχιακά της (μάστερ και διδακτορικό με ειδίκευση στην κλινική επιδημιολογία και στη βιοστατιστική), στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, προτού συνεχίσει τη μεταδιδακτορική έρευνά της στις ΗΠΑ και στο Χάρβαρντ.


Διαβάστε ακόμα:
Γανοθεραπεία και κυκλοφορικό σύστημα, ή καρδιαγγειακό.  &  Το ισχυρό καρδιαγγειακό προεξοφλεί την υγεία.  &  Καρδιαγγειακά νοσήματα. 


πηγή: enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα