Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Έρευνα για το παιδί.

Health News

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα

Η τακτική «σιέστα» είναι ζωτικής σημασίας για την μνήμη και την μάθηση-10% καλύτερες οι επιδόσεις των παιδιών που είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι

 
Οι γονείς που μετά το μεσημεριανό φαγητό βάζουν για ύπνο έστω μιας ώρας τα παιδιά τους ηλικίας τριών έως πέντε ετών, βοηθούν τον εγκέφαλό τους να έχει πιο γερή μνήμη και να αφομοιώνει καλύτερα τις νέες γνώσεις που έμαθαν το πρωί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών είναι αισθητή το απόγευμα της ίδιας μέρας, αλλά και την επόμενη μέρα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι χάρη στον μεσημεριανό ύπνο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θυμούνται και μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά.

 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης-'Αμχερστ, με επικεφαλής την ψυχολόγο Ρεβέκα Σπένσερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 40 παιδιά προσχολικής ηλικίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική μεσημεριανή «σιέστα» είναι ζωτικής σημασίας για την μνήμη και την μάθηση.

Οι επιστήμονες έκαναν στα παιδιά μια σειρά από νοητικά τεστ σε υπολογιστή, αφού αυτά είχαν ξυπνήσει το απόγευμα μετά από ύπνο 75 λεπτών περίπου, καθώς και την επόμενη μέρα, και διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των παιδιών ήσαν κατά μέσο όρο 10% καλύτερες σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι. Ακόμα κι όταν τα τελευταία κοιμούνταν καλά το βράδυ, πάλι δεν έφθαναν στο επίπεδο των επιδόσεων των παιδιών που είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο μεσημέρι.

Η παρακολούθηση στο εργαστήριο έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν πάρει ένα μεσημεριανό υπνάκο, εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα στις περιοχές που συνδέονται με την μάθηση και την αφομοίωση νέων πληροφοριών.

Η Σπένσερ κάλεσε τους γονείς να ενθαρρύνουν τον μεσημεριανό ύπνο των μικρών παιδιών τους, γιατί θα ωφεληθούν από αυτόν.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά τους ενήλικες να θυμούνται και να μαθαίνουν καλύτερα και η νέα μελέτη δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα μικρά παιδιά.

πηγή: protothema.gr/
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα