Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Αυτοάνοσα νοσήματα 2


Διατροφή και φυσική αντιμετώπιση 
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος 
Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Δεν υπάρχουν γενικές διαιτητικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του Συστηματικού Εευθηματώδη Λύκου.

Η δίαιτα προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη τα επακόλουθα της ασθένειας και της φαρμακευτικής αγωγής στην λειτουργία των οργάνων και το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.
Συστατικά της διατροφής που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και την πορεία της νόσου αποτελούν:

Η περίσσεια θερμίδων και πρωτεΐνης:
Η υψηλή πρόσληψη λίπους(ιδιαίτερα τα κορεσμένα και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα)
  • Ο ψευδάργυρος
  • Ο σίδηρος
  • Τέλος και η L-καναβίνη που εντοπίζεται στις ταμπλέτες alfalfa
Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, αλκοολούχα ποτά, επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (κονσερβοποιημένα τρόφιμα, έτοιμες σάλτσες, μουστάρδα, τουρσί, ελιές…) και τρόφιμα που περιέχουν Ω - 6 λιπαρά οξέα όπως φυτικά έλαια από καλαμπόκι, βαμβακέλαιο, παπαρούνα, σουσάμι, σόγια, ηλίανθος και καρύδια

Από την άλλη πλευρά, το διαιτολόγιο θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά αλλά και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες όπως είναι:
  • Η βιταμίνη Ε
  • Η βιταμίνη Α ( β-καροτένιο )
  • Το σελήνιο,
  • Τα ιχθυέλαια ( Ω - 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα )
  • Τέλος και το ασβέστιο με βιταμίνη D (αν γίνεται χρήση κορτικοστεροειδών)
Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με ερυθηματώδη λύκο πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και μέτριες ποσότητες κρέατος, πουλερικών και λιπαρών ψαριών


Σκλήρυνση κατά πλάκας και διατροφή:

Οι βασικές αρχές διαιτητικής παρέμβασης στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η υποβοήθηση του οργανισμού να καταστέλλει αυτοάνοσες αντιδράσεις και η ενίσχυση του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη D:
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες μέσω του ελέγχου της έκφρασης γονίδιων, και γι’ αυτό το λόγο η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τα άτομα με αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Καλή διατροφική πηγή της βιταμίνης D είναι τα ψάρια.
Η χορήγηση βιταμίνης D μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη της νόσου κατά 40%

Βιταμίνη Β5 & Β12:
Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη στην λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Έρευνα έδειξε, ότι έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της σκλήρυνση κατά πλάκας.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια της Β12 στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ενδέχεται να επιδεινώνει ή να εμποδίζει την αποκατάστασή της.


Αντιοξειδωτικά:

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών επιδεικνύουν αυξημένη κινητικότητα ελεύθερων ριζών (οξειδωτικού στρες) στους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τα αντιοξειδωτικά όπως τα καροτονοειδή και οι βιταμίνες C και Α, αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, ιδίως κατά την διάρκεια των υποτροπών της νόσου.
Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία επηρεάζουν την σύνθεση των προσταγλανδινών και έχουμε κίνδυνο για εμφάνιση σκλήρυνση κατά πλάκας.

Παραδείγματα γνωστών αντιοξειδωτικών είναι η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι , η πυκνογενόλη που περιέχεται στον ανανά και τα σταφύλια, το συνένζυμο Q10 που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, το μοσχάρι και τις σαρδέλες και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα:
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, διαπιστώθηκε ότι:
Η χορήγηση λινολεικού και λινολενικού οξέος μειώνει την υποτροπή της νόσου
Τα συμπληρώματα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων έχουν ευεργετική δράση
Μια διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρείχε πολλά οφέλη στους ασθενείς.

Γλουτένη:

Η γλουτένη θεωρείται ύποπτη για τα αυξημένα περιστατικά σκλήρυνση κατά πλάκας και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επίλογος.
Έως εδώ βάλαμε ένα βασικό πλαίσιο για την διατροφή σε αυτοάνοσα νοσήματα και αναφερθήκαμε τέλος αναλυτικά για την διατροφή στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε άλλα αυτοάνοσα με κάθε λεπτομέρεια.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:




Το άρθρο συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα