Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Αυτοάνοσα νοσήματα. Διατροφή και φυσική αντιμετώπιση


Έχουν εκπονηθεί πολλές κλινικές μελέτες 
που αποδεικνύουν πως με την διατροφή 
όχι μόνο παρεμποδίζεται η εξέλιξη 
μιας αυτοάνοσης νόσου, 
αλλά φορές υπάρχει μέχρι και ίαση.
Άλλες τόσες μελέτες και ίσως να είμαι και φειδωλός ως προς 
το νούμερο, υπάρχουν που αποδεικνύουν πως ο μακρύς κατάλογος των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει δημιουργηθεί από τις διατροφικές τοξίνες των επεξεργασμένων τροφών που έχουν κατακλίσει την κουζίνα μας.

Ποια είναι όμως η σωστή διατροφή αντιμετώπισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος ?

Αυτό είναι το σημερινό μας θέμα και μάλιστα αφού πρώτα κατατάξουμε τα αυτοάνοσα νοσήματα σε επιμέρους ομάδες.

Καταγεγραμμένα έως σήμερα αυτοάνοσα, υπάρχουν αυτά που κάνουν έντονη αναφορά σε φλεγμονές στο μυο-σκελετικό μας σύστημα, αυτά που συνδυάζουν την φλεγμονή στο ενδοκρινολογικό και τέλος αυτά που συνδυάζουν φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Με λόγια απλά κοινός τόπος είναι σαφώς η φλεγμονή, αλλά είναι παντελώς διαφορετικά τα συμπτώματα τους που φορές τροφές που μπορεί να βοηθούν το ένα να αντενδείκνυνται στο άλλο.

Απλοϊκό παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 1 δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα ατόμου που νοσεί από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας ή ακόμα και ενός ατόμου που νοσεί από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

Αναλυτικά:


Ανοσοπροστατευτική διατροφή επί μέρους:

Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως προαναφέραμε και συγκεκριμένα, ο ρόλος της επικεντρώνεται στο αν και κατά πόσο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, να βελτιώσει τα συμπτώματα και να αντισταθμίσει διατροφικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Αν έχουμε να κάνουμε με αυτοάνοσα που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, τότε ο κίνδυνος για διατροφικές ελλείψεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένος.
Η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών βιταμινών E και C, σεληνίου και σιδήρου είναι συχνά απαραίτητη.

Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των νοσημάτων με ειδική διαιτητική αγωγή έχει γίνει αντικείμενο μελετών, χωρίς ξεκάθαρα όμως αποτελέσματα έως και σήμερα.

Φαίνεται πάντως πως η διαιτητική παρέμβαση στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να αποσκοπεί στα εξής:
  • Καταστολή της φλεγμονώδους αντίδρασης.
  • Μείωση του οξειδωτικού στρες.
  • Εξασφάλιση ιδανικού βάρους και σύστασης σώματος.
  • Ισχυροποίηση εντερικής οδού.

Υ/Γ. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει εξατομικευμένη αγωγή με πράσινα φάρμακα και συμπληρώματα με πολύ καλά και μόνιμα αποτελέσματα.

Ο ρόλος των λιπαρών οξέων:
Τα Ω -3  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ( PUFAs ) συγκεκριμένα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ ( DHA ) τα οποία βρίσκονται στα ιχθυέλαια, εμφανίζουν σημαντικές ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.

Όπως υποστηρίζεται από κλινικές μελέτες, τα ωμέγα-3 PUFAs έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι χρήσιμα στο αντιμετώπιση φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νοσημάτων.
Επίσης, αρκετά συχνά, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι μεγίστης σημασίας. 
Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια αλλά και σε φυτικές πήγες όπως ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και τα καρύδια, που όμως τα τρία τελευταία δεν θα τα συνιστούσα σε ελκώδη κολίτιδα και στην νόσο του Crohn κύρια όταν βρίσκονται οι ασθενείς σε περίοδο κρίσης.

Υ/Γ. Ιδανική ενίσχυση των απαραίτητων λιπαρών οξέων είναι η επιλογή διαπιστευμένου συμπληρώματος από ψάρια ελευθέρας βοσκής.

Ο ρόλος της βιταμίνης D:
H βιταμίνη D έχει ανοσοκατασταλτική δράση και φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Συμμετέχει στην καταπολέμηση της φλεγμονής μέσω της αλληλεπίδρασής της με τα μακροφάγα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων που καταστέλλουν τον εισβολέα.

Υ/Γ. Εδώ θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή στην επιπρόσθετη λήψη της βιταμίνης D με δεδομένο ότι στην υπερβολική πυκνότητα της στο αίμα παρουσιάζει τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα από τα ποθητά.


Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή:

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
Υπερβάλλον βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις, οι οποίες ίσως έχουν ήδη υποστεί βλάβη, εξαιτίας της νόσου.
Επιπλέον, η βιβλιογραφία αναφέρει πως ο συνδυασμός νηστείας υπό παρακολούθηση, η οποία ακολουθείται από χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να επηρεάσει θετικά τον έλεγχο της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Χορτοφαγική δίαιτα:
Κάποιες μελέτες δείχνουν, ότι η χορτοφαγική δίαιτα βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου ενώ άλλες μελέτες δεν βρήκαν κάποιο όφελος από τη χορτοφαγική δίαιτα.
Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για τη διατήρηση της άμυνας του οργανισμού.

Αν και υπάρχουν προβλήματα με τη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης στα αυτοάνοσα νοσήματα, κρίνεται σημαντική η πρόληψη διατροφικών ελλείψεων, που αλληλοεπιδρούν με τη λειτουργία.
Εφόσον η χορτοφαγική δίαιτα είναι πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά και οι μελέτες δείχνουν κάποιο όφελος, δεν θα έβλαπτε τους ασθενείς να τη δοκιμάσουν.
Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψη, ότι ίσως πάρει χρόνο μέχρι να δουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτη, 38 ασθενείς που ακολούθησαν ελεύθερη γλουτένης χορτοφαγική δίαιτα είχαν μειωμένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και αυξημένα καρδιοπροστατευτικά αντισώματα IgA anti-PC σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, συμπέρανε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν μέτρια τα συμπτώματα σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και παρέχουν καρδιοπροστασία.

Μεσογειακή διατροφή, Ελληνική κουζίνα:

Υπάρχει μια σύγχυση της Μεσογειακής Διατροφής με την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Στην πραγματικότητα έχουν κάποιες ομοιότητες αλλά ας γίνει κατανοητό από όλους ότι έχουν και μεγάλες διαφορές.

Στην προκειμένη περίπτωση η αναφορά γίνεται για μια ισορροπημένη διατροφή, ευρέως διαδεδομένη για τις ευεργετικές της ιδιότητες.
Ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που δεν συμπεριλαμβάνει επεξεργασμένα, δεν έχει στην καθημερινότητα κρέας παρά μόνο μια με δυο φορές την εβδομάδα, δεν χρησιμοποίει trans λιπαρά παρά μόνο ελαιόλαδο, που ουσιαστικά βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια.

Έτσι ειδικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ένα μεγάλο μέρος των στόχων που θέτει η διατροφική θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, μπορούν να επιτευχθούν με την εφαρμογή της Ελληνικής Διατροφής.
Σύμφωνα με μελέτη, η υψηλή κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, φρούτων, λαχανικών και β-κρυπτοξανθίνης (καροτενοειδές) είχαν προστατευτική δράση, ενώ η χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μείωνε τον κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.

Μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους μπορεί να βοηθήσει στην πορεία της νόσου.
Επιπλέον, προτείνεται η αποφυγή ή μειωμένη πρόσληψη των παρακάτω τροφίμων και θρεπτικών συστατικών:

Κρέας: Αποφυγή λόγο της υψηλής περιεκτικότητας του σε αραχιδονικό οξύ.

Αλάτι: Μικρή έως και ανύπαρκτη χρήση αντικαθιστώντας το με μπαχαρικά ή ορυκτά άλατα. Επίσης το θαλασσινό αλάτι αντενδείκνυται με πολλά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Πέρα από την παντελή έλλειψη φυτικών ινών και τις μεγάλες ποσότητες σε χημικά συντριπτικά, χρωστικά και βελτιωτικά της γεύσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ γενικότερα σε καθημερινή λήψη και σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει πολλά προβλήματα στην υγεία. 
Στην προκειμένη περίπτωση φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα έχουν αντένδειξη το αλκοόλ.

Επίλογος.
Έως εδώ βάλαμε ένα βασικό πλαίσιο για την διατροφή σε αυτοάνοσα νοσήματα και αναφερθήκαμε τέλος αναλυτικά για την διατροφή στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε όλα τα συχνά αυτοάνοσα με κάθε λεπτομέρεια.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834





Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα