Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστά μπισκότα κανέλας.


Όταν συχνά πυκνά αναφέρω πως δεν μας παρέχετε η δυνατότητα να ελέγχουμε την ασφάλεια της διατροφής μας, 
κάτι τέτοιο έχω κατά νου.
Μια επώνυμη, μεγάλη εταιρία στον βωμό του κέρδους προφανώς, προμηθεύτηκε πρώτη ύλη, εν προκειμένου κανέλα, πολύ κακής ποιότητας, αγνοώντας θα έλεγα με επιείκεια την αυξημένη κουμαρίνη που περιείχε.
Η κουμαρίνη πέρα από την τοξικότητα της σε ήπαρ και νεφρούς επιπρόσθετα έχει και μια αντιθρομβωτική δράση που άτομα που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή κινδυνεύουν από ήπιες έως και σοβαρότατες αιμορραγίες.

Αναλυτικά:
Το προϊόν, χαρακτηρίστηκε από τον ΕΦΕΤ ως μη κανονικό και ασφαλές ως προς τη σύνθεση διότι περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Μπισκότα κανέλας ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «Αγαπημένα μπισκότα GOODY Κανέλας Αλλατίνη» 185 γρ. ( Ημ/νια Λήξεως: 30/03/2022, Αρ. Παρτίδας L 1226 ) που παράγεται από την εταιρεία «ELBISCO AE».
Το προϊόν, σε συνεργασία με την Α ́ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύνθεση διότι περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Επίσης από έρευνα της Περιφερειακής Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολού- θηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία των ακόλουθων τροφίμων:

«ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ, ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09-03-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7159 και «ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ΚΑΝΕΛΑΣ», με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΝΑ», με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 20-01-2022 και αριθμό παρτίδας Α.Π. 7135

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τέλος Ο Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τον Προσδιορισμό Ισταμίνης σε Προϊόντα Αλιευμάτων» έτους 2021, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: 

“AURORA SALMON - Καπνιστός σολομός σε φέτες (smoked salmon)”, με αριθμό παρτίδας L 211821 (27/05/21) και ημερομηνία ανάλωσης 26/07/21, βάρους 200 γρ., το οποίο παράγεται από την εταιρεία «AURORA SALMON S. A.» που έχει έδρα στον Πειραιά (μονάδα επεξεργασίας στη Λαμία). 
Διαπιστώθηκε, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α’ του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε ότι το προϊόν είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι περιείχε ισταμίνη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν».

Λίγα λόγια για την Ισταμίνη.
Η ισταμίνη είναι αζωτούχος οργανική ένωση που εμπλέκεται στην τοπική ανοσολογική απόκριση καθώς και στη ρύθμιση της λειτουργίας στα κοιλιακά σπλάχνα.
Συντίθεται από την αποκαρβοξυλίωση του αμινοξέος ιστιδίνη.
Μετά την απελευθέρωσή της, η ιστιδίνη επιδρά σε πολλούς ιστούς, προκαλώντας σύσπαση των λείων μυών στους πνεύμονες, την μήτρα και το στομάχι.
Στο στομάχι επίσης αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέως και επιταχύνει τον καρδιακό παλμό.
Στην περίπτωση αλλεργίας ή αναφυλαξίας, η ισταμίνη παράγεται σε λάθος ποσότητες. Φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης ονομάζονται αντισταμινικά.

Επίλογος:
Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα λίγων ημερών που εντόπισε προς τιμή του ο ΕΦΕΤ με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.
Από την άλλη, όπως προανέφερα στην εισαγωγή, αντικειμενικά δεν μας παρέχετε η δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας τροφής που καταναλώνουμε.
Έτσι απλά μένει στον κάθε ένα από εμάς τουλάχιστον να γνωρίζουμε τις κακοτοπιές και να τις αποφεύγουμε από τα νεανικά μας χρόνια γιατί όλες αυτές οι τοξίνες λειτουργούν συσωρευτικά εις βάρος μας και σε βάθος χρόνου.
Ιδανικό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ακόμα και από τα νεανικά μας χρόνια, τότε δηλαδή που αισθανόμαστε άτρωτοι, να δημιουργούμε παρακαταθήκη υγείας, ευεξίας και ομορφιάς με γνωστά πιστοποιημένα πράσινα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής και ασφαλώς με την συστηματική τους λήψη.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα