Δεν είναι τόσο σπάνια και στην Ελλάδα και ας έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν κάνει
διακρίσεις σε ηλικία και φύλο.
Πως μπορούμε όμως να την αντιμετωπίσουμε διατροφικά, με φυσικά ιάματα ή σε συνδυασμό
και των δυο ?
Αν και δεν υπάρχει ακριβές σχήμα ταξινόμησης για την αναιμία, την χωρίζουμε
σε τρία ουσιαστικά είδη.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
Στην αναιμία
μειωμένης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Στην Αιμολυτική αναιμία που παρατηρείται καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων
ανεξαρτήτου αιτιολογίας.
Μεθαιμορραγική αναιμία που προκαλείται από την απώλεια αίματος.
Με λόγια απλά η αναιμία είναι το μειωμένο ποσοστό αιμοσφαιρίνης ή ο
μειωμένος όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ιδιαίτερα με
την αναιμία εξετάζεται το ποσό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (Ε), το ποσό της
αιμοσφαιρίνης (Hb) και το
ποσό του αιματοκρίτη (Η+).
Διατροφή κατά
της αναιμίας.
Εξετάζοντας
την επίδραση των διαφόρων τροφών στην κατασκευή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και
αιμοσφαιρίνης, παρατηρούμε ότι τα λίπη δρουν λίγο καλύτερα από τους
υδατάνθρακες, ενώ τα λευκώματα είναι απαραίτητα στη δημιουργία των βασικών
στοιχείων του αίματος.
Τα ερυθρά
αιμοσφαίρια περιέχουν περισσότερο από 35% λευκώματα.
Η
αιμοσφαιρίνη αποτελείται από 5% άλατα σιδήρου και 95% από ένα ειδικό λεύκωμα,
τη σφαιρίνη.
Η τροφή
γενικά πρέπει να αποτελείται από λευκώματα, λίπη και υδατάνθρακες.
Μεγάλη
σημασία στην κατασκευή της αιμοσφαιρίνης έχει και ο σίδηρος, γιατί αποτελεί το
βασικό στοιχείο.
Επίσης,
σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης
παίζουν οι βιταμίνες Β2, Β12, C καιPP.
Λευκώματα
και πρωτεΐνες.
Για να
εξασφαλίσει ο άνθρωπος τα λευκώματα, πρέπει να τρώει κρέας, ψάρια, αβγά, γάλα
και τυρί.
Υπάρχουν
βέβαια και πολλά φυτικά τρόφιμα που έχουν και αυτά αξιόλογη ποσότητα
λευκωμάτων, όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
|
ΛΕΥΚΩΜΑΤA (στα 100 γραμ. τροφής)
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
20 γραμμάρια
|
Κρέας χοιρινό
|
15 γραμμάρια
|
Ψάρια (άπαχα)
|
14 γραμμάρια
|
Ψάρια (παχιά)
|
15 γραμμάρια
|
Αβγά (2 αβγά)
|
13 γραμμάρια
|
Γάλα αγελαδινό
|
4 γραμμάρια
|
Τυριά
|
30 γραμμάρια
|
Όσπρια
|
20 γραμμάρια
|
Ξηροί καρποί
|
20 γραμμάρια
|
Λίπη.
Τα κυριότερα
λίπη που χρησιμοποιεί ο καθημερινός άνθρωπος στη διατροφή του είναι το βούτυρο
που παρασκευάζεται από γάλα ζώων, το ελαιόλαδο που αποτελείται κατά 100% από
λίπος, το λίπος του αβγού και συγκεκριμένα ο κρόκος, το χοιρινό λίπος και τα
διάφορα μαγειρικά λίπη (μαργαρίνη, σόγια, βαμβακόλαδο).
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
|
ΛΙΠΟΣ
(στα 100 γραμ. τροφής)
|
Βούτυρο
|
90 γραμμάρια
|
Αβγά (2 αβγά)
|
15 γραμμάρια
|
Τυριά (παχιά)
|
40 γραμμάρια
|
Τυριά (από κρέμα)
|
90 γραμμάρια
|
Τυριά (φέτα)
|
30 γραμμάρια
|
Γάλα
|
5 γραμμάρια
|
Χοιρινό λίπος
|
100 γραμμάρια
|
Ελαιόλαδο
|
100 γραμμάρια
|
Μαργαρίνη
|
90 γραμμάρια
|
Σόγια
|
20 γραμμάρια
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
20 γραμμάρια
|
Κρέας χοιρινό
|
40 γραμμάρια
|
Ξηροί καρποί
|
60 γραμμάρια
|
Υδατάνθρακες.
Τους
υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός τους παίρνει κυρίως από τα φυτικά
τρόφιμα.
Υπάρχουν
πολλών ειδών υδατάνθρακες.
Οι
κυριότεροι είναι:
α) η γλυκόζη, που υπάρχει στα φρούτα,
β) η φρουκτόζη, που επίσης υπάρχει στα φρούτα,
γ) η ζαχαρόζη, που είναι η κοινή ζάχαρη,
δ) η λακτόζη, που υπάρχει στο γάλα,
ε) το
άμυλο, που υπάρχει άφθονο στα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι και
τις πατάτες,
ζ) το γλυκογόνο, που υπάρχει στα κρέατα και τέλος
η) η κυτταρίνη, που υπάρχει στα κρέατα.
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
|
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (στα 100 γραμ. τροφής)
|
Ψωμί άσπρο
|
50 γραμμάρια
|
Ψωμί μαύρο
|
55 γραμμάρια
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
100 γραμμάρια
|
Πατάτες
|
20 γραμμάρια
|
Ζυμαρικά
|
80 γραμμάρια
|
Όσπρια
|
50 γραμμάρια
|
Φρούτα
|
20 γραμμάρια
|
Λαχανικά
|
10 γραμμάρια
|
Γάλα αγελαδινό
|
10 γραμμάρια
|
Ζάχαρη
|
100 γραμμάρια
|
Βιταμίνη Β2.
Η βιταμίνη Β2 συντελεί
στην εξασφάλιση της κανονικής ανάπτυξης του οργανισμού και παίζει ρόλο στις
κανονικές καύσεις του.
Ιδιαίτερα
χρειάζεται για την εξασφάλιση της υγιεινής κατάστασης του δέρματος, των
οφθαλμών και του στόματος.
Οι καλύτερες
πηγές της είναι η μαγιά της μπύρας, ο κρόκος του αβγού, το γάλα, το τυρί, το
κρέας, το συκώτι, τα νεφρά, καθώς επίσης και τα πράσινα λαχανικά και τα όσπρια.
Οι
καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β2 είναι
50%.
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
(στα 100 γραμ.)
|
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 (μικρογραμμάρια)
|
Μαγιά μπύρας (ξερή)
|
5.000
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
350
|
Αβγά (2 αβγά)
|
350
|
Τυριά (διάφορα)
|
400
|
Γάλα αγελαδινό
|
130
|
Ψωμί άσπρο
|
150
|
Όσπρια
|
300
|
Λαχανικά
|
350
|
Συκώτι μοσχαρίσιο
|
3500
|
Νεφρά μοσχαρίσια
|
2000
|
Μυαλά μοσχαρίσια
|
2500
|
ΒΙΤΑΜΙΝΗ PP
Η βιταμίνη PP προλαμβάνει
τη δερματίτιδα που προσβάλλει τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και τις
γαστρεντερικές και ψυχικές ανωμαλίες.
Τροφές
πλούσιες σε βιταμίνη PP είναι
η μαγιά της μπύρας, το πιτυρούχο ψωμί, το βοδινό κρέας, τα εντόσθια και τα
ψάρια, το γάλα, τα αβγά, τα μήλα, οι μπανάνες, τα ροδάκινα και η σόγια.
Οι ανάγκες
του οργανισμού σε βιταμίνη PP είναι
15 – 20 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα.
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
(στα 100 γραμ.)
|
ΒΙΤΑΜΙΝΗ PP (χιλιοστά του γραμμαρίου)
|
Μαγιά της μπύρας (ξερή)
|
60
|
Ψωμί άσπρο
|
0,4
|
Ψωμί πιτυρούχο
|
5
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
5
|
Εντόσθια (συκώτι - νεφρά)
|
20
|
Ψάρια (διάφορα)
|
10
|
Γάλα αγελαδινό
|
0,5
|
Φρούτα
|
5
|
Λαχανικά
|
5
|
Όσπρια
|
10
|
Αβγά (2 αβγά)
|
0,5
|
Βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C είναι
απαραίτητη για την κανονική ανάπτυξη του σώματος και υπάρχει σε διάφορα όργανα
και στο αίμα.
Ιδιαίτερα
μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στα επινεφρίδια, την υπόφυση, τις ωοθήκες και το φακό
του οφθαλμού.
Οι καλύτερες
πηγές αυτής είναι τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, οι μπανάνες, τα
μήλα, τα ροδάκινα και οι φράουλες.
Από τα
λαχανικά είναι ο μαϊντανός, η πιπεριά, τα αγγούρια, οι ντομάτες, τα σπανάκια,
το μαρούλι και τα φρέσκα φασολάκια.
Επίσης
υπάρχει στο γάλα, το κρέας, τα εντόσθια και τα αβγά.
Οι ανάγκες
του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι
60 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα.
ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (στα 100 γραμ.)
|
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C (χιλιοστά του γραμμαρίου)
|
Χυμός πορτοκαλιού
|
150
|
Χυμός λεμονιού
|
50
|
Φρούτα
|
15
|
Λαχανικά
|
45
|
Κρέας μοσχαρίσιο
|
20
|
Εντόσθια
|
35
|
Γάλα αγελαδινό
|
2
|
Αβγά (2 αβγά)
|
10
|
Μαϊντανός
|
150
|
Φυσικά ιάματα κατά της αναιμίας.
κορεσμένα λίπη και ανάλογα
την βαρύτητα της αναιμίας είναι ικανά να
αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της
αναιμίας με ιάματα επιλογής τα
ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό.
Για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε μαζί μου ανεπιφύλακτα.
Γιώργος
Ερυσιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.
Διαβάστε ακόμα:
Οι φυσιολογικές τιμές σιδήρου και ότι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία & Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου: & Σπιρουλίνα: & Ganoderma Lucidum. Ο άξονας κάθε θεραπείας. & Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος & το Ganoderma Lucidum.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου