Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Λιναρόσπορος & Λινέλαιο

Του Λιναριού τα πάθη όταν αναφερόμαστε στην βρώση του δεν ισχύει
και μην τρομάζετε άδικα.

Το πόσο γευστικός είναι ή όχι δεν θα το σχολιάσω μιας και είναι θέμα υποκειμενικό, το πόσο σίγουρα είναι θρεπτικότατος ο Λιναρόσπορος με αρκετά ευεργετήματα για την υγεία μας είναι το θέμα.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα και θεωρώ πως δεν θα χάσει η υγεία μας.

Το λινάρι θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα φυτά το οποίο χρησίμευε για την κατασκευή των λινών υφασμάτων αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων του.

Η μεγάλη σημασία αυτού του αρχαίου ιατρικού φυτού φαίνεται άλλωστε και από την λατινική του ονομασία linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο».

Η ελαφρά γλυκιά γεύση τους σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά καθιστούν τα αρχαία αυτά σπόρια του λιναριού μια σύγχρονη θαυματουργή τροφή η οποία δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας.

Θρεπτική αξία.
Ο λιναρόσπορός και το λινέλαιο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άλφα λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών ( Όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος ).

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και είναι πλούσιος σε φυλικό οξύ, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και χαλκό.

Τέλος  έχει υψηλή περιεκτικότητα στο φυτοοιστρογόνο λιγνάνη η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Θρεπτική Ταυτότητα
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
Θερμίδες
450
Πρωτεΐνες
 26 γραμμ
Λιπαρά
35 γραμμ
Ω-3 λιπαρά
21 γραμμ
Yδατάνθρακες
32,5 γραμμ
Φυτικές ίνες
17 γραμμ
Mαγνήσιο
38 mg
Aσβέστιο
210 mg
Φυλλικό οξύ
278 μg

Που ωφελεί

Αντιφλεγμονώδης Δράση
Η ισορροπία των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας.

Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα ω-6 λιπαρών οξέων , το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες οξειδωτικές και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άσθμα, και ενδεχομένως με επιφύλαξη σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου και κυρίως του λινελαίου σε α- λινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξισορρόπηση αυτών των δύο λιπαρών οξέων και έτσι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη και Γαστρεντερικό.
Τα ω3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου χρησιμοποιούνται επίσης από το οργανισμό για την παραγωγή ουσιών οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και επακόλουθα μειώνονται οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και εμφραγμάτων.

Εκτός από πολύ ωφέλιμα για την υγεία ω-3 λιπαρά οξέα που μας προσφέρει ο λιναρόσπορος δια μέσου της διατροφής, μας παρέχει και τις επίσης πολύ ευεργετικές φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο λιναρόσπορο έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν την υγεία του παχέος εντέρου.

Κατά αυτόν τον τρόπο θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπερτροφία του προστάτη
Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου ( Σε άτομα με καρκίνο ) του προστάτη.

Συγκεκριμένα σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γρ λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω 3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά.

Επίσης σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Άλλα οφέλη
Ο λιναρόσπορος προάγει επίσης την σκελετική υγεία, βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και βοηθάει στην δυσκοιλιότητα.

Συμπερασματικά:
Ακόμα μια χρήσιμη για την υγεία φυσική ταφή πως ως στιγμής δεν έχει δείξει  επικίνδυνα επίπεδα τοξικότητας.

Οι έρευνες για το Λινέλαιο και τον λιναρόσπορο σε θεραπευτικές ιδιότητες και σε διαφορές παθήσεις συνεχίζονται και μόλις υπάρξουν σημαντικά στοιχεία θα σας τα ανακοινώσω τάχιστα.

Τέλος θεωρώ ότι αξίζει η χρίση του να συμπεριληφθεί στην διατροφή μας.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 



 Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα