Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κανέλα. Πόσο καλά την ξέρουμε ?

Στην νέα τάση να επιστρέψουμε κοντά στην φύση μας, η αλήθεια είναι ότι γίνονται σοβαρότατες έρευνες σε όλα τα βότανα, μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά από τους ανάλογους επιστήμονες και μάλιστα διεθνώς.


Στην τάση όμως αυτή φορές υπερβάλουμε, ή ακόμα και αν το θέλετε φορές μαθαίναμε την μισή αλήθεια.
 
Περί κανέλας σήμερα ο λόγος.
Ας  γνωρίσουμε καλά την ιστορία της λοιπόν, πράγμα που θα μας κάνει ικανούς να ξεχωρίσουμε την αλήθεια και το ψέμα γύρο από αυτή.

Η Κανέλα ανήκει στην ομάδα των μπαχαρικών και την συναντάμε στον φλοιό των δένδρων του γένους Cinnamomun.

Εξ’ αρχής χρησιμοποιήθηκε στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν αποτελούσε από την αρχαιότητα και ένα μέσο θεραπείας σε πολλές ασθένειες.

Η Ονομασία της.
Η σημερινή επιστημονική ονομασία της Cinnamon που επικρατεί από τον 15ο αιώνα και προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική ΚΙΝΝΑΜΩΝΟΝ.
Σήμερα στην Ελλάδα επικρατεί η ονομασία κανέλα.

Η Ιστορία της.

Η κανέλα εισήχθη στην Ελλάδα το 2.000 πχ από την Αίγυπτο, αλλά ήταν γνωστή και παλαιότερα από την Κίνα.

Η πρώτη επίσημη αναφορά σύμφωνα με τον Ηρόδοτο  επικαλούμενους μάλιστα και άλλους συγγραφείς λέει ότι κατάγετε από την πατρίδα του Διονύσου κάπου ανατολικά της νότιας Ελλάδας.

Έτσι δικαιολογείται γιατί η πρώτη της χρήση από τους Έλληνες ήταν η βελτίωση της γεύσης του κρασιού και μάλιστα της ποικιλίας εκείνης που βοηθούσε στην πέψη.

Η Καλλιέργεια της.

Η παγκόσμια καλλιέργεια της σήμερα ξεπερνά τους 35.000 τόνους με κύρια χώρα παραγωγής την Σρι Λάνκα.

Είναι δένδρο που καλλιεργείται για δυο χρόνια, όπου αφού το κόψουν στο επίπεδο του εδάφους αυτό εκ’ νέου την επόμενη χρονιά ξανά φυτρώνει.

Τα Είδη.

Μπορεί σήμερα να θεωρηθεί πολύ γενικόλογη η ονομασία κανέλα που κυκλοφορεί στην αγορά με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές χώρες που την παράγουν.

Υπό αυτή την έννοια υπάρχει η κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum) και τα παράγωγα της και η κανέλας Ινδονησίας (Cinnamomum burmannii).

Οι βασικοί τύποι είναι οι εξής:

  •  (Cinnamomum cassia)(Κάσσια (cassia) ή κινεζική κανέλα, ο πιο κοινός τύπος)
  • (Cinnamomum burmannii) Korintje, κάσσια του (Padang cassia) ή κανέλα Ινδονησίας)
  • (Cinnamomum loureiroi)  Κανέλα της(Saigon cinnamon), κάσσια του (Vietnamese cassia), ή κανέλα του Βιετνάμ (Vietnamese cinnamon))
  • (Cinnamomum verum) (Κανέλα Σρι Λάνκα (Sri Lanka cinnamon) ή κανέλα Κεϋλάνης (Ceylon cinnamon))

Ένας μοναδικός δυσάρεστος παράγοντας που υπάρχει στην κανέλα είναι η ύπαρξη της Κουμαρίνης ( υπεύθυνης για την αραίωση του αίματος σε μεγάλες καθημερινές ποσότητες και επί μακροχρόνια λήψη ) όπου βάση μετρήσεων την χαμηλότερη περιεκτικότητα την έχει αυτή  της Κεϋλάνης

Η Χρήσεις της.

Εκτός από την χρήση της ως καρύκευμα ( Μπαχαρικό ) σε γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, χρησιμοποιείται και στην ποτοποιία.

Εκτός αυτών περίοπτη θέση έχει στην αρωματοθεραπεία και στην θεραπεία, βελτίωση αρκετών νοσημάτων χωρίς ωστόσο σε αυτό τον τομέα να υπάρχουν έως σήμερα επαρκεί στοιχεία.

Ανεξάρτητα από αυτό στην παραδοσιακή ιατρική επιστήμη θεωρείτο ένα από τα βασικά ιάματα πολλών παθήσεων.

Τοξικότητα.

Μόλις το 2008 η Ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (European Food Safety Authority) θεώρησε την τοξικότητα της κουμαρίνης όταν λαμβάνετε σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στο ήπαρ και τους νεφρού και έτσι όρισε ως ημερήσια δόση ασφαλείας το 1 mg ανά κιλό.

 
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της

Αρκετές από τις αναφερόμενες φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας οφείλονται στα αιθέρια έλαια του φλοιού του φυτού όπου αυτές είναι η κινναμαλδεϋδη & κινναμωμική αλκοόλη πέρα των αρωματικών ουσιών.

Σίγουρα στην κανέλα υπάρχουν οι εξής δράσεις:

·         Αντιμικροβιακή.

·         Διουρητική.

·         Εφιδρωτική.

·         Χωνευτική.

·         Προστατευτική του γαστρεντερικού και των ελκών.

·         Αντιεπιληπτική.

Συνοψίζοντας:

Ασφαλώς και η κανέλα είναι ένα χρήσιμο ιαματικά μπαχαρικό που όμως τονίζω ότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία που η υπερβολή της χρήσης της μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

Διαβάστε ακόμα: 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα