Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Κολλαγόνο απλά ως συμπλήρωμα με κάθε τρόπο ή Βιοενεργό κολλαγόνο ?




Μια τεραστία διαφορά μεταξύ τους σε ότι αφορά την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα του. 
Αν και το κολλαγόνο είναι ένα από τα στοιχεία που μας κρατά σε μια γενική νεανικότητα, εντούτοις οι περισσότερες αναφορές γίνονται μόνο σε θέματα ομορφιάς.
Αυτό από μόνο του είναι άδικο μιας και το κολλαγόνο το χρειάζονται όλοι οι τένοντες, οι χόνδροι και οι μυς μας, η καρδιά και τα αγγεία ως προς την σύνθεση τους, οι πνεύμονες και το γαστρεντερικό κτλ.
Με λόγια απλά το κολλαγόνο θα βοηθήσει θεαματικά στην ίαση από τους πόνους της αρθρίτιδας, οστεοαρθρίτιδας, τους πόνους ρήξης του τένοντα και την τενοντίτιδα, θα στηρίξει την καλή λειτουργία σε πνεύμονες, καρδιά, νεφρά, έντερα, χόνδρους αρθρώσεων και ναι ασφαλώς το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας που είναι το δέρμα.

Ποιος είναι αυτός όμως που γνωρίζει επ’ ακριβώς τα ευεργετήματα του κολλαγόνου, όταν η μεγαλύτερη προώθηση του γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής ?

Για απλοϊκό παράδειγμα θα αναφέρω, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η εξωτερική μας εικόνα αντικατοπτρίζει την εσωτερική.
Γερνά το δέρμα μας και κάνει ρυτίδες στο πέρασμα των χρονών πιο απλά, αλλά το ίδιο συμβαίνει πρωτίστως με τα αγγεία μας, τα υπόλοιπα όργανα του σώματος μας, τα οστά, τους μυς και τους συνδέσμους των αρθρώσεων.

Ε’ δεν είναι άτοπο να χρησιμοποιούμε μόνο κρέμες ομορφιάς με κολλαγόνο για το πρόσωπο και να αδιαφορούμε για το υπόλοιπο 85 με 90% του σώματος μας ?

Αυτό το λέω γιατί το κολλαγόνο είναι μια από τις βασικές ουσίες που μειώνεται από την μια με την πάροδο του χρόνου, ενώ από την άλλη επιτελεί το έργο της ανάπτυξης και διατήρησης της νεανικότητας.

Εν’ αρχή τι είναι το κολλαγόνο:
Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς. 



Τα θηλαστικά έχουν περίπου 20 διαφορετικά γονίδια κολλαγόνου, τα οποία κωδικοποιούν τις ποικίλες μορφές κολλαγόνου.


Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. 
Το χαρακτηριστικό ενός τυπικού μορίου κολλαγόνου είναι η μακριά, άκαμπτη τρίκλωνη ελικοειδής μορφή του, στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα.
Με τη σειρά τους τα μόρια αυτά συναρμολογούνται σε πολυμερή γνωστά ως ινίδια κολλαγόνου και αυτά με τη σειρά τους σε ακόμη παχύτερες ίνες κολλαγόνου.
Άλλα μόρια κολλαγόνου βρίσκονται στην επιφάνεια των ινιδίων κολλαγόνου και διασυνδέουν τα ινίδια τόσο το ένα με το άλλο, όσο και με άλλα συστατικά του εξωκυττάριου χώρου.
Τα κύτταρα που παρασκευάζουν κολλαγόνο έχουν διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το είδος του ιστού:
Στο δέρμα, τένοντες και άλλους συνδετικούς ιστούς λέγονται ινοβλάστες.
Στα οστά οστεοβλάστες.
Όλα τα μόρια του εξωκυττάριου στρώματος, ( Μαζί και το κολλαγόνο ) συντίθενται ενδοκυττάρια και απελευθερώνονται με εξωκυττάρωση.
Για να μην πολυμεριστούν μέσα στο κύτταρο, παρασκευάζεται μια πρόδρομη μορφή του κολλαγόνου, το προκολλαγόνο, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πεπτίδια που παρεμποδίζουν τη σύνθεση ινιδίων.
Οι πρωτεϊνάσες κολλαγόνου, ένα εξωκυττάριο ένζυμο αποκόπτει αυτές τις ακραίες περιοχές και έτσι η συναρμολόγηση εκτελείται μόνο μετά την εξαγωγή των μορίων από το κύτταρο.


Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου.
Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, ο τύπους II και ο τύπος III.
Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά.
Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να σηκώσει το βάρος του σώματος.
Το κολλαγόνο τύπου 2 απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων.
Από το κολλαγόνο επίσης παράγεται η ζωική ζελατίνη με μερική υδρόλυση.
Το Κολλαγόνο αποτελεί το 45% του βάρους ενός κανονικού ανθρώπου και είναι υπεύθυνη για όλες τις βασικές δοµές του σώµατος, όπως τους τένοντες, την καρδιά, τα νύχια, τα µαλλιά, το δέρµα, τα ούλα, τα µάτια, τις αρθρώσεις και τα αιµοφόρα αγγεία. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1 με 1,5% το χρόνο και αυτό έχει εµφανείς συνέπειες στην επιδερµίδα όπου αρχίζουν τα πρώτα σηµάδια γήρανσης, καθώς και στα αγγεία με συνέπεια επηρεάζει σηµαντικά την ποιότητα της ζωής µας.
Έως εδώ θεωρώ ότι έγινε κατανοητή από όλες και όλους η χρησιμότητα του κολλαγόνου για την διατήρηση της νεανικότητας αφενός και αφετέρου η αναγκαιότητα της ενίσχυσης αυτού όσο περνούν τα χρόνια ως συμπλήρωμα.

Το κολλαγόνο ως συμπλήρωμα δια μέσου διατροφής:
Ασφαλώς και υπάρχουν τροφές που βοηθούν σε παραγωγή το κολλαγόνο σε σώμα και οργανισμό όπου εμείς απλά θα πρέπει να αυξήσουμε τις ποσότητες αυτών στο καθημερινό μας τραπέζι.


Κόκκινες πιπεριές:
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου.
Μόλις ½ φλιτζάνι κόκκινων πιπεριών παρέχει το 158% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C με 95 mg ανά μερίδα.
Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα γκρέιπ φρουτ, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα πορτοκάλια.

Ντομάτες:
Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου από περιβαλλοντικές βλάβες.
Μία αιτία που χάνουμε το κολλαγόνο με την πάροδο των χρόνων, είναι οι βλάβες που προκαλούν οι ρύποι και η υπεριώδης ακτινοβολία.
Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία του δέρματος και στη διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου.
Εκτός από τις ντομάτες θα το βρείτε και σε άλλα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, όπως το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ.

Σολομός:
Τα καλά λιπαρά δεν ωφελούν μόνο την καρδιά, αλλά προστατεύουν και την επιδερμίδα από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Ειδικά ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή υγιεινών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που απομακρύνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Άλλες καλές πηγές τέτοιων λιπαρών είναι το αβοκάντο, τα καρύδια, οι σπόροι τσία, η σαρδέλα και τα ωμά αμύγδαλα.

Γλυκοπατάτα:
Αρκεί η κατανάλωση μόλις μίας μεγάλης ψημένης γλυκοπατάτας, για να πάρετε την εξαπλάσια από την απαιτούμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α και να διατηρήσετε υγιή το δέρμα και τις αρθρώσεις σας.
Η βιταμίνη Α βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος.
Εκτός από τις γλυκοπατάτες, βιταμίνη Α θα βρείτε επίσης στα καρότα, το πεπόνι, τα μάνγκο και τα βερίκοκα.

Άπαχη γαλοπούλα:
Πολλά αμινοξέα εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η οποία αποτελείται από αμινοξέα.
Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και λυσίνης, ενός από τα σημαντικότερα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου.
Είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη για την παραγωγή κολλαγόνου.
Εάν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να πάρετε λυσίνη από μη ζωϊκές πηγές, όπως η σόγια και τα κάσιους.


Αυγά:
Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια βιταμίνη της ομάδας Β, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη - ένα από τα αμινοξέα που εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή κολλαγόνου.
Αν ανησυχείτε για τη χοληστερόλη, πρέπει να ξέρετε ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 300 mg χοληστερόλης την ημέρα, ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 200 mg.
Ένα μεγάλο αυγό έχει 187 mg χολίνης.
Άλλες καλές πηγές χολίνης είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια, η γαλοπούλα, ο σολομός και το κουνουπίδι.

Ηλιόσποροι:
Μόλις 30 γραμμάρια ηλιόσπορων παρέχουν το 37% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Ε.
Όπως και τα άλλα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε βοηθά στην απομάκρυνση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών που προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το φυστικοβούτυρο.
Έως εδώ βλέπουμε τις βασικές τροφές που θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά προκειμένου να ενισχύσουμε την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας.

Πέρα τις αντικειμενικής δυσκολίας του να τις λαμβάνουμε καθημερινά αυτή την μεγάλη ποικιλία, εδώ θα σταθώ και στην δυσκολία τόσο της ποιότητα προϊόντων γενικά στο εμπόριο, όσο και στις αποδεδειγμένες αντενδείξεις που έχουν ορισμένες εξ’ αυτών τροφές.
Για παράδειγμα, ο σολομός που συνήθως υπάρχει στο εμπόριο στο 95% είναι ιχθυοκαλλιέργειας που σημαίνει υπερβολική δόση και σε βαρέα τοξικά μέταλλα.
Επίσης η σόγια, ένα μεταλλαγμένο φυτό που έχει κατηγορηθεί ευρέως για στειρότητα και κύρια ανδρική ανικανότητα. ( Στυτική δυσλειτουργία )
Τα συμπεράσματα δικά σας σε ότι αφορά την διατροφή.
Υποβοηθούμενη παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό με φυσικές βιταμίνες ως συμπλήρωμα.
Είναι ένας άλλος δρόμος βοήθειας του οργανισμού για παραγωγή κολλαγόνου και πέρα της διατροφής ασφαλώς.
όπως προανέφερα στην διατροφή, εύκολα όλοι διαπιστώνουμε ότι με την λήψη ως συμπλήρωμα βιταμινών όπως είναι η C, η Α, η Ε ή ακόμα χολίνης και λισίνης θα μπορέσουμε σε μια πρώτη φάση να βοηθήσουμε τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο.
Εδώ βέβαια θα πρέπει ασφαλώς να σας θυμίσω πως τόσο η βιταμίνη Ε, όσο και η βιταμίνη Α θέλουν προσοχή στην λήψη τους γιατί μεγάλες ποσότητες αυτών δημιουργούν μεγάλες συγκεντρώσεις στο ήπαρ μιας και είναι λιποδιαλυτές.

Λήψη κολλαγόνου ως συμπλήρωμα:
Με απαραίτητη προϋπόθεση το αγγειακό να είναι σε καλή κατάσταση, μονόδρομα από την συμπλήρωση, ( Ανάλογα από άνθρωπο σε άνθρωπο ) και του τεσσαρακοστού ένατου έτους της ηλικίας μας καλό είναι τουλάχιστον για κάποιους μήνες του χρόνου να λαμβάνουμε αυτούσιο κολλαγόνο και μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια οι μήνες αυτοί να αυξάνονται.
Το ερώτημα όμως που σήμερα δημιουργείται είναι η επιλογή του κολλαγόνου ανάμεσα σε τόσα διαφορετικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Σίγουρα η τιμή δεν είναι αυτή που θα μας καθορίσει την επιλογή, αλλά τόσο η περιεκτικότητα σε mg, όσο η μορφή και ενίσχυση αυτού.
Ένα απλό ελαιώδες κολλαγόνο σαφώς είναι υποδεέστερο ενός βιοενεργού και ανεξαρτήτου πιθανών ενίσχυσης βιταμινών που πιθανά να περιέχει.
Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι η βιονεργή φαρμακοτεχνική μορφή κολλαγόνου έχει πολλαπλάσια δράση στον τελικό στόχο ίασης με την χρίση του.
Διευκρινίζοντας εδώ τον όρο βιονεργό αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας διευκρινίσω τα εξής.
Με τον όρο βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά διεθνώς εννοούμε τα συστατικά εκείνα για τα οποία υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα ότι μπορούν να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία εντός του οργανισμού.
Πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται φορές σε συμβατικά τρόφιμα και που αποδεικνύεται από μελέτες, κλινικές και επιδημιολογικές ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας μέσω της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών ή και της βελτίωσης της λειτουργίας των συστημάτων του οργανισμού που αναφέρονται.
Τέτοιες ουσίες μπορεί να ανήκουν στα γνωστά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, λιπαρά οξέα κ.α. ή να ανήκουν σε άλλες κατηγορίες φυτοχημικές, πολυφαινόλες, ταννίνες κ.α.
Τα βιοενεργά συστατικά βρίσκονται σε πληθώρα συμβατικών φυτικών και ζωικών ιαμάτων καθώς και λειτουργικών τροφίμων.
Αυστηρότατη ελεγκτική μηχανισμοί παγκοσμίως επιτρέπουν την χρήση του όρου βιοενεργό μόνο σε όσες έστω και κοινές ουσίες έχουν επαρκείς κλινικές αποδείξεις in vivo.
Ένα τέτοιο βιονεργό φυτικό κολλαγόνο μελέτησε και το πανεπιστήμιο των Αθηνών εμπλουτίζοντας το μάλιστα με επακριβώς βιταμίνη C, προβιταμίνη A και χονδροιτίνη που κλινικά in vivo έχει να παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα όχι μόνο σε θέματα αισθητικής, ( Δέρμα, ρυτίδες κτλ ) αλλά σε ουσιαστικές παθήσεις τόσο του μυοσκελετικού συστήματος, όσο και του καρδιαγγειακού.

Αξίζει να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη φόρμουλα αυτή παρουσιάστηκε σε διεθνή ιατρικά φόρουμ αποσπώντας θετικότατες κριτικές σε διάφορες εφαρμογές της όπως:

  • Μείωση των συµπτωµάτων της οστεοαρθρίτιδας. ( Πόνος, δυσκαμψία ) 
  • Μείωση των συµπτωµάτων της ρευµατοειδούς αρθρίτιδας. ( Πόνος, δυσκαμψία, παραμόρφωση αρθρώσεων ) 
  • Ριζική και μόνιμη μείωση συμπτωμάτων και πόνου που προκαλεί η χονδροπάθεια. 
  • Ταχύτερη ανάρρωση κακώσεων των αρθρώσεων έως και 75%. ( Ρήξη, μηνίσκος κτλ ) 
  • Ταχύτερη και οριστική ανάρρωση φλεγμονών σε τένοντες. ( Τενοντίτιδες ) 
  • Βελτίωση και διατήρηση της ελαστικότητας αρτηριών και αγγείων. 
  • Ενδυνάμωση και διατήρηση μυο-σκελετικού. 
  • Αύξηση της υγρασίας της επιδερµίδας και οριστική ίαση της ξηρότητας. 
  • Μείωση του βάθους των ρυτίδων κατά 82%. 
  • Μείωση των λεπτών ρυτίδων 100%. 
  • Αύξηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας 98%. 
  • Μείωση των καφέ κηλίδων γήρανσης 100%. 
  • ∆ιατήρηση της δραστικότητας των βιταµινών Α και C κατά την πόση. 
  • Ασφαλές 100% για την νεφρική λειτουργία. 
Τεκμηριωμένα αποσπάσματα κλινικών ερευνών της συγκεκριμένης φόρμουλας:

· Πολυάριθμες επιστηµονικές κλινικές µελέτες, µας απέδειξαν ότι µία ηµερήσια δόση 4 με 5gr βιοενερού κολλαγόνου έχει προληπτική, ευεργετική και θεραπευτική δράση.

· Ο χυµός υδρολυµένου κολλαγόνου χαµηλού µοριακού βάρους (< 3000 D) µε εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες και στιγµιαία διαλυτότητα είναι ο καταλλιλοτερος για θεραπευτικη ληψη.

· Ο µόνος χυµός παγκοσμίως που συνδυάζει το κολλαγόνο µε άλλα χρήσιµα για τον οργανισµό συστατικά, όπως το εκχύλισµα ροδιού και σταφυλιού, την εκπληκτικά δραστική χονδροϊτίνη, και τις βιταµίνες Α (β-καροτένη) και C (ασκορβικό οξύ) σε χαμηλή δοσολογία που προκύπτει από κλινικές µελέτες με τόσο σύντομα ορατά αποτελέσματα.
· Ο συνδυασµός των ενεργών συστατικών της φόρμουλας του Πανεπιστημίου των Αθηνών αυξάνει το αντιγηραντικό αποτέλεσµα στο δέρµα και την καταλυτικά ευεργετική δράση στους χόνδρους των αρθρώσεων αλλά και των οστών, κάτι που τεκμηριώθηκε από κλινικές µελέτες.

· Πιο συγκεκριµένα, ο συνδιασµός λήψης υδρολυµένου κολλαγόνου µε χονδροϊτίνη αναφέρεται ότι µειώνει την ξηρότητα της επιδερµίδας κατά 76%, ενώ παράλληλα αυξάνει την περιεκτικότητα του κολλαγόνου στο δέρµα κατά 6% με 12% άμεσα.

· Η λήψη του ίδιου σκευάσµατος ( Υδρολυµένου κολλαγόνου & χονδροϊτίνης ) σε µεγαλύτερη ηµερήσια δόση για 10 εβδοµάδες µείωσε τα συµπτώµατα του πόνου από την οστεοαρθρίτιδα, µε σηµαντική στατιστική διαφορά σε σχέση µε άτοµα που δεν είχαν κάνει λήψη του συγκεκριµένου σκευάσµατος, αλλά κάποιων άλλων παρεμφερή.

· Το αποτέλεσµα αυτού του συνδυασµού είναι εµφανέστερο από αυτό της λήψης µόνο της χονδροϊτίνης ( 10 εβδοµάδες ) και πιο γρήγορο από το αποτέλεσµα του συνήθους συνδυασµού χονδροϊτίνης & γλυκοζαµίνης & κερκετίνης, όπου το αποτέλεσµα µείωσης πόνου γίνεται αντιληπτό µεταξύ 12 και 16 εβδοµάδων.

· Επίσης, η χονδροϊτίνη που συμπεριλαμβάνει η συγκεκριμένη φόρμουλα, αναστέλλει το ένζυµο υαλουρονιδάση που είναι υπεύθυνο για τη µείωση του υαλουρονικού οξέως στο αρθρικό υγρό.

· Η προσθήκη δε του εκχυλίσµατος ροδιού, ( Ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες ) καθώς και του εκχυλίσµατος κόκκινου σταφυλιού, ( Προανθοκυανιδίνες και ρεσβερατρόλη ) προσφέρουν ένα επιπλέον αποτέλεσµα, εκτός της αύξησης της υγρασίας και της ελαστικότητας της επιδερµίδας,( µειώνουν και το χρώµα των καφέ κηλίδων. ( Πανάδες )

· Επιπλέον, συστατικά που περιέχονται στο εκχύλισµα ροδιού (ανθοκυανίνες) αναστέλλουν το ένζυµο που είναι υπεύθυνο για την καταστροφή του κολλαγόνου της επιδερµίδας µε αποτέλεσµα την αύξηση της περιεκτικότητάς του, προκαλώντας ταυτόχρονα την ανανέωσή της και την προστασία της από τη φωτογήρανση.

Συμπερασματικά:
Αναμφίβολα το κολλαγόνο έχει λόγους ύπαρξης ως συμπλήρωμα διατροφής κύρια συμπληρώνοντας και την 3η δεκαετία της ζωής μας.
Ο μέγας προβληματισμός που μας προκύπτει είναι η επιλογή το ιδιοσκευάσματος που θα κάνουμε προκειμένου να παραταθεί η γενικευμένη νεανικότητα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
 
Τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη ακόμα και για τα βότανα.  &  Βότανα και συμπληρώματα διατροφής.  &  Super Foods ! Μόδα ή πραγματικότητα ?  &  Πράσινα φάρμακα. Αυτονόητο το δικαίωμα να ονομάζονται έτσι ?  &  Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Αποτοξίνωση. Τελικά είναι αυτό που νομίζεις ?  &  Βιταμίνες ως συμπλήρωμα. Τι θα πρέπει να προσέξουμε ?  &  Οι βιταμίνες δεν είναι καραμέλες !  


ΜΕΛΕΤΕΣ BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ:
SATO,N., YSHINAKA,R., ITOH,Y., SATO,M., 1989. Comp. Biochem. Physiolo. 92B, 87-91
ZYLBERBERG, D.J., BONAVENTURE, J., CHOEN-SOLAL, L., HARTMAN, D.I., BEREITERAHN, J. 1992. Jcell sci 103, 273-285
BARON, E., BIONDO-SIMOES, M., AUERSVALD, A., AUERSVALD, L., NETTO, M., ORTOLAN, M., KOHLER, J. 2012. Acta. Cir. Bras vol27 no10
LI, X., REZAEI, R., WU, E., 2011. Amino Acids 40(4):1 159-68
KAWAHARA, K., NISHI, Y., NAKAMURA, S., UZHIYAMA, S., NISHIUCHI, Y., NAKAZAWA, T., OHKUTO, T., KOBAYASHI, Y., Biochem 2005. 6;44(48):15212-22
IWAI, K., HASEGAWA, T., TAGUCHI, Y., MORIMATSU, F., SATO, K., NAKAMURA, Y., HICASH, A., KIDO, Y., NAKABO, Y., OHTSUKI, K. 2005. J. Agric. Food Chem., 3, 6531-37
OHARA, H., MATSUMOTO, H., ITO, K., IWAI, K., SATO, K., 2007. J. Agric. Food Chem. 55, 1532-35
SATO, K., IWAI, K., AITO-INOVE, M., 2008. J. Aoac. Inter. Vo1 91 No4
SUGIHARA, F., INOVE, N., KUWAMORI, M., TANEUCHI, M. 2012. J. Biosci. Bioeng. 113(2): 202-3
AITO-INOVE, M., LACKEYRAM, D., FAN, MZ., SATO, K., MINE, Y., 2007. J. Pept. Sci 13(7):468-74
KAWAGUCHI, T., NANBU, PN., KUROKAWA, M., 2012. Biol. Pharm. Ball. 35(3):422-7
WATANABE-KAMIYAMA, M., SHIMIZU, M., KAMIYAMA, S., TACUCHI, Y., SONE, H., MOKIMATSU, F., SCHIRAKAWA, H., FURUKAWA, Y., KOMAI, M., 2010. J. Agric. Food Chem. 27;58(2):835-41
SHICEMURA, Y., IWAI, K., MORIMATSU, F., IWAMOTO, T., MOKI, T., ODA, C., TAIRA, T., PARK, E., NAKAMURA, Y., SATO, K., 2009. J. Agric. Food Chem. 28;57(2) 444-9
OHARA, H., ICHIKAWA, S., MATSUMOTO, H., AKIYAMA, M., FUJIMOTO, N., KOMAYASHI, T., TAJIMA, S., 2010. J. Derm. 37(4):330-8
OHARA, H., IIDA, H., ITO, K., TAKEUCHI, Y., NOMURA, Y., 2010. Biosci. Bioctechnol. Biochem 74(10):2096-9
NAKATAVI, S., MANO, H., SAMQEI, C., SHIMIZU, J., WADA, M., 2009. Osteoarthritis Cartilage 17(12):1620-7
BAUCHRT, C., MORZEL, M., CHAMBON, E., MIRAND, P., REYNES, C., BUFFIERE, C., REMOND, D., 2007. Br. J. Nutr. 98(6):1187-95
ESCUPERO, E., SENTANDREU, M.A., TOLDRA, F., 2010. J. Agric. Food Chem. 58:5160-65
MESSIA, MC., MARCONI, E., 2012. Methods of Biol. 828:281-9
OBA, C., OHARA, H., MORIFUJI, M., ITO, K., ICHIKAWA, S., KAWAHATA, K., KOGA, J., 2013. Photod. Photoimn. Photomed. 29(4):204-11
PROKSCH, E., SEGGER, D., DEGWERT, J., SCHUNCK, M., ZAGUE, V., OESSER, S., 2014 Skin Pharm. Physiol. 27(1):45-55
KOYAMA, Y., 2009. Shokuhinto Kaihatsu 44:10-12
MATSUMOTO, H., OHARA, H., ITOH, K., NAKAMURA, Y., TAKAHASHI, S., 2006. ITE Lett. 7:386-90
BELLO, AE., OESSER, S., Curr. Med. Res. Opin. 2006. 22(11):2221-32
SCHADOW, S., SIEBERT, HC., LOCHNIT, G., KORDELLE, S., RICKERT, M., STEINMEYER, J., PLOS One 2013. 8(1):E53955
GUILLERMINET, F., BEAUDIED, H., FABIEN-SOULE, V., TOME, D., BENHAMON, GL., ROUX, C., BLAIS, A., 2009. Bone xxx xxx-xxx
LEEM, KH., LEE, S., JANE, A., KIM, HK., 2013. J. Med. Food 16(5):447-53
SCHWARTZ, S., PARK, J., 2012. J. Clin. Interv. Aging 7:267-73
SCHAUSS, AG., STENEHJEM, J., PARK, J., ENDRES, JP., CLEWEEL, A., 2012. J. Agric. Food Chem. 25;60(16)4096-101
MAZIERES, B., HUCHER, M., ZAIM, M., GANERO, P., 2007. Ann. Rheum. Dis. 66(5):639-45
MATSUNO, H., NAKAMURA, H., KATAYAMA, K., HAYASHI, S., KANO, S., YODOH, K., KISO, Y., 2009. Biotechnol. Biochem. 73(2)288-292
KANZAKI, N., SAITO, K., MAEDA, A., KITAWAGA, Y., KISO, Y., WATANABE, K., TOMONAGA, A., NAGAOKA, I., YAMAGUCHI, H., 2012. J. sci Food Agric. 15:92(4):862-9
NATURAL STANDARD (CHONDROITIN SULFATE) MONOGRAFS 2007
BUONOCORE, D., LAZZERETTI, A., TOCABENS, P., NOBILE, V., CESTONE, E., SANTIN, E., BOTTONE, M., MARZATICO, F., 2012. Clin. Cosmet. Invest. Derm. 5:159-165
CHAMCHCU, JC., AFAG, F., SUED, DN., SIDDIQUI, ADHAMI, VM., KHAN, N., SINEH, S., BOYLAN, BT., WOOD, GS., MUKHTAR, H., 2013. Exp. Derm. 22(5):342-8
LIM, TG., JUNES, K., KIM, JE., KIM, Y., LEE, H.J., JANG, TS., LEE, KW., Exp. Dermatol. 2013. 22(6):428-30
PARK, HM., MOON, E., KIM, AJ., LEE, S., LEE, JB., PARK, Y.K., JUNG, HS., KIM, YB., KIM, SY., 2010. Int. J. Dermatol. 49(3):276-82
JEAN-GILLES, D., LI, L., VAIDYANATHAN, VG., KING, R., CHO, B., WORTHEN, DR., CHICHESTER, C., SEERAM, NA., 2013. Chem. Biol. Interact 25;205(2):90-9
HASEEB, A., CHEN, D., HAGGIT, M., 2013. Rheumatology 52(6):998-1008
SHEN, CL., SMITH, B., LO, DF., CHYU, MC., DUNN, D., CHEN, CH., KWUN, IS., 2012. J. Nutrit. Biochem. 23:1367-77
BALEIR-GURMANA, FUARMAN, B., BRAUN-MOSCOVICI, V., MARKOVITS, D., AVIRAM, M., 2011. 13(8):474-9
CHO, S., LEE, DH., WON, CH., KIM, SM., LEE, S., LEE, MJ., CHUNG, JH., 2010. Dermatology 221(2):160-71
SEGGER, D., SCHONLAU, F., 2004. J. Dermatol. Treat. 15(4):222-6
GREUL, AN., GRUNDMANN, JU., HEINRICH, F., PHITZNER, J., BERNHARDT, J., AMBACH, A., BIESALSKI, AK., GAINICK, H., 2002. Skin Pharm. App. Skin Physiol. 15(5):307-15
KISHIMOTO, Y., SAITO, N., KURITA, K., SHIMOKADO, K., MARVYAMA, N., ISHIGAMI, A., Biochem. Biophys. Res. Commun. 2012. 5006-291x(12)62310-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα