Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Θεοδώρα Χατζηιωάννου.

Ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS !
Εκατοντάδες είναι οι αποδείξεις των Ελλήνων στο παγκόσμιο που στην επιστήμη τους έχουν πάει πολλά βήματα μπροστά τις έρευνες.
Μια ακόμα περίτρανη απόδειξη είναι και η Θεοδώρα Χατζηιωάννου από την Ρόδο, που άνοιξε τον δρόμο για την θεραπεία του AIDS σώζοντας εκατομμύρια ψυχές από ένα αργό, βασανιστικό θάνατο.

Μέσα από την σεμνότητα της, χωρίς φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες η Θεοδώρα Χατζηιωάννου μας κάνει περήφανους που είμαστε Έλληνες και για αυτό την ευχαριστούμε.
·
Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης. Η ομάδα της Θεοδώρα Χατζηιωάννου κατάφερε για πρώτη φορά να μολύνει μαϊμούδες με τον ιό HIV
Γεννήθηκε στη Ρόδο, ενώ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και έκανε μεταπτυχιακά στο Imperial College του Λονδίνου.
Πήρε το διδακτορικό της το 1999 από το Πανεπιστήμιο Κλοντ-Μπερνάρ στη Λυόν της Γαλλίας και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Colymbia και Rockefeller.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάζεται Ερευνητικό Κέντρο για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ.
Η Ελληνίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.
«Αυτό το νέο μοντέλο για τον ιό HIV-1 είναι το αποτέλεσμα  ετών εξερεύνησης επιστημονικών ερωτημάτων σχετικά με το πώς ο ιός αλληλεπιδρά με τις αντι-ιικές άμυνες του ξενιστή.
Αυτά τα είδη των βασικών ιδεών θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε αυτό το μοντέλο» τονίζει η κ. Χατζηιωάννου.
Αυτή η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη και θεραπεία του AIDS και να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο. Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου.
Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.
«Όταν εξαντλήσαμε τα CD8 κύτταρα τους, οι μολυσμένα πίθηκοι ανέπτυξαν τη νόσο, όπως και οι άνθρωποι.
Η προσέγγισή μας θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη θεραπειών και προληπτικών μέτρων για τους ασθενείς» πρόσθεσε η κ. Χατζηιωάννου.
Τέλος, μακάρι σε κάποια στιγμή, όλες αυτές οι έρευνες, με τους λαμπρούς μας Έλληνες επιστήμονες να γίνονται στην Ελλάδα.
 
 

Διαβάστε ακόμα σχετικά:
 
 
Πηγή: ellines.gr
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα