Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Την στιγμή που η Ελλάδα είχε την αίσθηση ότι η φυματίωση εξολοθρεύτηκε δια παντός και κλείστηκε ως παλαιά κακή ανάμνηση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, εδώ και αρκετά χρόνια ξανά έκανε την εμφάνιση και μάλιστα ισχυρότερη.
Σημεία των καιρών, της κακουχίας και της πείνας των ανθρώπων ή έτσι απλά επανήλθε.
 
Συχνό πυκνό φαινόμενο στο ειδικευμένο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης Παπανικολάου και όχι μόνο έχει προβληματίσει τους Έλληνες πνευμονολόγους.

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου   του 1882.

Την εποχή του Κοχ η αρρώστια, που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, κυριολεκτικά θέριζε τους ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους.

Η ανακάλυψη του γερμανού γιατρού άνοιξε δρόμους στη διάγνωση, τη θεραπεία και την εν δυνάμει εξαφάνισή της.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται και πάλι απειλητική, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου, αλλά και της εξάπλωσης του ιού του Aids.

Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

3-4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, φονικότερη και από το Aids.

Κλείνοντας χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι η φυματίωση κτυπά ομάδες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μεταδίδεται απλά από τον βήχα του πάσχοντα σε κλειστούς χώρους, από ένα απλό φτέρνισμα ή ακόμα και από την συνομιλία του με συνάνθρωπο του.

Φροντίστε να έχετε πάντα ενισχυμένο το ανοσοποιητικό κύρια σε παιδιά και υπερήλικες και ελέγχετε πάντα τον βήχα από ειδικούς πνευμονολόγους.

 

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός

 

 

Διαβάστε ακόμα:


 

 



ΠΗΓΗ:
 sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα