Πρωτεξάδελφο του πορτοκαλιού, που όμως
η περίεργη πικράδα του το κατατάσσει σε πολύ χαμηλές προτιμήσεις από τους περισσότερους.
Παρόλα αυτά το Γκρέιπφρουτ δεν υπόσχεται
απλά τόνωση και αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά αποδεδειγμένα την κάνει και μάλιστα
άριστα.
Ας το γνωρίσουμε
καλύτερα.
Το Γκρέιπφρουτ ( Grapefruit ) είναι και αυτό ένα οπωροφόρο δένδρο της οικογενείας
των εσπεριδοειδών.
Για κάποιους το Γκρέιπφρουτ είναι μετάλλαξη
της φράπας, αλλά ωστόσο αυτό δεν έχει αποδεδειχθεί.
Το γκρέιπφρουτ είναι ξακουστό για την
περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C αλλά ας λάβουμε υπ’ όψιν
μας ότι σε έρευνα που έγινε για την κατάταξη αυτής της προσφοράς πείρε την τρίτη
θέση μετά το Ελληνικό πορτοκάλι και το λεμόνι αντίστοιχα.
Υπάρχει σε δυο βασικές ποικιλίες, το κίτρινο
και το κόκκινο χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Η συγκομιδή του γίνεται από το τέλος
του Φεβρουαρίου τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Συνήθως το καταναλώνουμε σε χυμό και σπάνια
αν και υπάρχει αυτή η δυνατότητα όπως το πορτοκάλι.
Εκτός από την βιταμίνη C που προανέφερα το Γκρέιπφρουτ είναι πλουσιότερο
από το πορτοκάλι σε σαλικυλικό οξύ και σε αυτό οφείλει την ήπια αναλγητική του δράση,
πράγμα που το κατατάσσει πρώτο σε προτιμήσεις σε άτομα που έχουν κρυολογήσει.
Περιέχει επίσης και αυτό τις απαραίτητες φυτικές
ίνες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού
μας συστήματος.
Τέλος στην ανάλυση του γκρέιπφρουτ έχει
βρεθεί και το ενζυμο βρωμελαϊνη που την ανιχνεύουμε και στον ανανά και πιθανά αυτό
το κάνει να το προτιμάμε σε περιόδους δίαιτας.
Συμπερασματικά.
Το Γκρέιπφρουτ είναι ένα καλό εσπεριδοειδή
ναι μεν αλλά προσωπικά θεωρώ όχι καλύτερο από τα Ελληνικά πορτοκάλια της Κρήτης
και της Πελοποννήσου.
Γιώργος
Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε
ακόμα: Πορτοκάλι + Θεραπεία = ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ. & Συνταγές ομορφιάς με πορτοκάλι . . . & Βιταμίνη C της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου