Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Cordyceps. Το φαρμακευτικό μανιτάρι που απογειώνει φυσικά την αθλητική δραστηριότητα.


Η αδικία για την υγεία που διαπράττεται 
από μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας προκειμένου να ενισχύσουν ανορθόδοξα 
τις φυσικές τους δυνάμεις δεν περιγράφεται.
Βλέπεις είναι ωραίο να παρουσιάζεις 
ένα γραμμωμένο κορμί στον περίγυρο σου 
αλλά αυτό προϋποθέτει κόπο και χρόνο.

Έτσι στην φιλαρέσκεια του καθενός και τις καθεμίας εμφανίζονται δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες σκευάσματα που χωρίς ιδιαίτερο κόπο υπόσχονται θαύματα.

Το πόσο επικίνδυνα για την υγεία, την ευεξία, και την ομορφιά είναι τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστό από την μια και από την άλλη δεν είναι το θέμα μας σήμερα.
Ας έχουμε όμως όλοι μας και την παντελώς ακίνδυνη για την υγεία μας φυσική λύση που όχι μόνο δεν θα την διαταράξει καθόλου, αλλά θα δημιουργήσει και τέτοιες καλές παρακαταθήκες για όλη μας την ζωή.

Ανάλυση:
Το 1993 σε ένα διεθνές τουρνουά κλειστού στίβου, Κινέζοι αθλητές έσπασαν σε αγώνες κύρια δρόμου 9 παγκόσμια ρεκόρ αφήνοντας πίσω πολύ γνωστά ονόματα.

Αθλητικοί παράγοντες του συγκεκριμένου τουρνουά έκαναν λόγο για σκάνδαλο και υπέβαλαν σε εξονυχιστικά αντί ντόπινγκ κοντρόλ όλους τους αθλητές της Κινεζικής ομάδας χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να βρουν απαντήσεις σε απαγορευμένες ουσίες.
Ο προπονητής τους Jiao PIK το απέδωσε το φαινόμενο αυτό στο γεγονός ότι είχε συμπεριλάβει στο καθημερινό διατροφολόγειο τους το φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps sinensis.
Έκτοτε μέχρι και σήμερα καθημερινά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε από αθλητές του κλασικού στίβου, άλλων ομαδικών αθλημάτων ( Μπάσκετ, Ποδόσφαιρο, Βόλεϊ κτλ ) έως και από άτομα που γυμνάζονται για ατομικούς λογούς.

Cordyceps sinensis:

Ιαπωνικά ονομάζεται - Tochukas
Κινέζικα ονομάζεται - Dong Chong Xia Cao
Τέλος η Αγγλική του ονομασία είναι - Caterpillar μανιτάρι.
Ένα είναι όμως το Cordyceps και δεδομένη είναι η υγεία, η ευεξία και η ομορφιά σ’ αυτούς που μπορούν να το λαμβάνουν συστηματικά.
Cordyceps είναι το μοναδικό μεταξύ των φαρμακευτικών μανιταριών που στην καλλιέργεια βασίζεται σε ύπαρξη εντόμων και όχι ένα φυτό με τις συνηθισμένες ρίζες στο έδαφος, ή σε κάποιο άλλο γήινο σώμα.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 700 είδη Cordyceps σε όλο τον κόσμο με αξιοσημείωτο ότι όλα έχουν μια κοινή συνισταμένη ( Μικρή ή μεγάλη ) προς όφελος του ανθρώπου.

Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι η καλλιέργεια του δύναται να υπάρξει και σε υποκατάστατους οργανικούς μηχανισμούς χωρίς να χάνει τις δραστικές του πολύτιμες ουσίες.
Τα κυριότερα είδη του ανακαλυφθήκαν στο ψηλό οροπέδιο του Θιβέτ όπου και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική.
Σήμερα καλλιεργείται σε υποστρώματα σιτηρών οδηγώντας μάλιστα την βελτίωση της ποιότητας αλλά και της προσιτής τιμής.
Οι βιολογικές και συνάμα οργανικές καλλιέργειες έδειξαν ότι δεν επηρέασαν τις ιαματικές του ιδιότητες και παραμένει πλούσιο σε πολυσακχαρίτες και θεραπευτικά λιπίδια.
Το Βασικότερο είναι ότι η cordycepin, 3-deoxyadenosine μάλιστα βελτιώθηκε αισθητά και ξεχωρίζει προς το καλύτερο από άλλες αδενοσίνες.
Από αυτή και μόνο την ικανότητα του cordycepin, που διακόπτει τη σύνθεση του RNA έχει οδηγήσει στη χρήση του Cordyceops ακόμα και σε θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του HIV και της ηπατίτιδας, καθώς επίσης και πολλών μορφών καρκίνου.
Σημαντικό είναι ότι το Cordyceops σε φυσιολογικά υγιή κύτταρα ενισχύει την λειτουργία και ανάπλαση τους, ενώ σε ταχέως διαιρούμενα καρκινικά και μολυσμένα από ιούς είναι σε θέση να άσκηση αποτελεσματική αναστολή της διαίρεσης τους.
Εξάλλου η αδενοσίνη με τη μορφή της μονοφωσφορικής αδενοσίνης και τριφωσφορική αδενοσίνη που αποτελεί ένα από τα βασικά δραστικά συστατικά του Cordyceps διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας και κυκλικά νουκλεοτίδια περιλαμβανομένων cAMP.
Επίσης ασκούν ένα σημαντικό ρόλο στην μεταγωγή σήματος και ρύθμιση της παραγωγής ορμονών.


Αθλητική απόδοση & Cordyceps sinensis:

Μια μεγάλη μελέτη του 1996 για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ανέφεραν σημαντική βελτίωση στο 71% των συμμετεχόντων και γενικότερα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αντοχή. ( Αεροβική )
Σχετικές μελέτες με άτομα που δεν γυμναζόντουσαν καθόλου και έκαναν καθιστική ζωή δείχνουν επίσης μια σημαντική αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας και οξυγόνου.

Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι το Cordyceps sinensis πέρα της ενισχυτικής του δράσης στο ανοσοποιητικό σύστημα, της αντί-ικης και αντικαρκινικής του δράσης ενισχύει σημαντικά γραμμωτούς και λείους μυς ακόμα και σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.
Ωστόσο, τρεις επόμενες μελέτες σε επαγγελματίες αθλητές ( Ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες κ.α. ) δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τα ίδια αποτελέσματα.
Οι ερευνητές αυτό το απέδωσαν στο γεγονός πως με άλλη διατροφή, έντονη καθημερινή προπόνηση και ουσιαστικά άκρως επικίνδυνα σκευάσματα είχαν ήδη φτάσει στο μέγιστο σημείο της βραχυχρόνιας απόδοσης τους.

Επίλογος:
Το Cordyceps sinensis ενισχύει την λειτουργία των μυών ( Όγκο, ενέργεια σε διάρκεια, δύναμη ) και αυτό το κατατάσσει στην πρώτη θέση φυσικής ενίσχυσης σε αθλητικές δραστηριότητες και μάλιστα μεγάλης διάρκειας.

Πέρα τούτων θα θυμίσω πως το Cordyceps sinensis θα καθαρίσει τους πνεύμονες, θα ενισχύσει την ελαστικότητα τους και κατά συνέπεια τον όγκο αέρα που θα υποδεχτούν ( Εισπνοή ) και τέλος θα μεταφέρει περισσότερο το απαραίτητο οξυγόνο δια της πνευμονικής αορτής στο αίμα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα