Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Θαλασσινά. Παραδοσιακά κατέχουν την 1η θέση την καθαρή Δευτέρα.



 
Εκτός από τον τάραμα, την λαγάνα
και τον χαλβά, ή καθαρά Δευτέρα θέλει
και τα θαλασσινά.
Κυδώνια, μύδια, στρείδια, γυαλιστερές ναι μεν αλλά και χταπόδια, καλαμάρια, σούπες, θράψαλα θα έχουν και αυτά συνοδεία ούζου την τιμητική τους. 
Από την άλλη κακά τα ψέματα είναι η μέρα που
η ζήτηση τους ξεπερνά την συνηθισμένη κατά 1.000% και ίσως λίγο να λέω.

Αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους σχετικούς για την φρεσκάδα τους.

Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για να αποφύγουμε τα μπαγιάτικα κυρίως στα οστρακοειδή που από κάποιο σημείο και μετά είναι και επικίνδυνα.
Αν λοιπόν δεν είστε ένας από αυτούς που θα προτιμήσουν τα κατεψυγμένα λίγες μικρές συμβουλές για την απαιτούμενη φρεσκάδα τους, δεν θα ήταν άνευ σημασίας.

Γενικά:

Προτιμήστε τον ψαρά της γειτονιάς σας, ή αυτόν που εμπιστεύεστε.
Τα φρέσκα θαλασσινά, όπως άλλωστε και όλα τα ψάρια δεν έχουν άσχημη μυρωδιά.
Τα φρέσκα θαλασσινά, όπως και τα ψάρια είναι γυαλιστερά και έχουν σφικτό το σώμα τους.

Οστρακοειδή:

Θα πρέπει απαραίτητα να είναι κλειστά.
Ακόμα και αν μερικά από αυτά είναι ελαφρά ανοιγμένα με το που τα αγγίζετε θα πρέπει να κλείνουν ερμητικά.
Θα πρέπει να ανοίγουν με δυσκολία.
Όταν ανοίξουν θα πρέπει να αποβάλλεται άοσμο νερό από μέσα τους.
Θα πρέπει να είναι καλά κολλημένο το σώμα τους στο κέλυφος.
Όταν θα είναι ανοικτά θα πρέπει το σώμα τους να κινείται με λίγες σταγόνες λεμονιού.

Κεφαλόποδα:

Τα μάτια τους θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωντανά απαραίτητα.
Η σάρκα του σώματος τους θα πρέπει να είναι υγρή, συμπαγής, γυαλιστερή και σκληρή.
Τα πλοκάμια τους είναι σχετικά σκληρά και οι βεντούζες τους δεν αποσπώνται από πάνω τους.
Το χρώμα τους είναι σκούρο για τα χταπόδια και τα καλαμάρια και όχι με απόχρωση ανοικτή σταχτή ή ροζ.

Τέλος προσοχή, άλλο χταπόδι, άλλο μόσχοι και άλλο καλαμάρι, άλλο θράψαλα.

Πέρα όλων των προαναφερομένων θα θυμίσω πως τα θαλασσινά είναι μια εξαίρετη τροφή που συμπεριλαμβάνει η Ελληνική κουζίνα. 


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού



Διαβάστε ακόμα: 
Ψάρια. Πότε θεωρούνται φρέσκα και πότε χάνουν κάθε θρεπτική τους αξία ?  &  Ψάρια. Είναι αυτό που αγοράζεις !  &  Παίρνουμε ή χάνουμε κιλά με τη νηστεία;  &  Στρείδια… τα φρούτα της θάλασσας &  Τα Ψάρια έχουν εποχή ?






Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα