Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

323 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την ρύπανση των υδάτων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε
ότι περισσότεροι από 323 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο
να προσβληθούν από θανατηφόρα νοσήματα
από την μόλυνση των υδάτων.
Η συνεχής επιδείνωση της ρύπανσης των υδάτινων πόρων, αναφέρει ο ΟΗΕ στο πρόγραμμα του για το περιβάλλον ( UNEP ) έχει προκαλέσει τεράστιες επιβαρύνσεις
όχι μόνο από ιούς, βακτήρια και βλαβερούς μικροοργανισμούς, αλλά και από τοξικούς βιομηχανικούς
και γεωργικούς καρκινογόνους ρύπους.    
Από το 1990 έως το 2010 η ρύπανση που προκλήθηκε σε λίμνες και ποτάμια κατέστησε περισσότερα από τα μισά επικίνδυνα για την δημόσια υγεία σε πληθυσμό κοντά στα 323 εκατομμύρια ανθρώπων.    

 « Το πρόβλημα της ποιότητας των υδάτων σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κακή ποιότητα του νερού είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο περιμέναμε », τόνισε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Ντίτριχ Μπόρχαρντ στο Thomson Reuters Foundation.

Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ποταμιών παραμένουν σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να προστατευτούν, τόνισε ο Μπόρχαρντ σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γερμανία.

Περίπου το 1/4 των ποταμών στην Λατινική Αμερική, το 10% με 25% στην Αφρική και μέχρι και το 50% αυτών στην Ασία έχουν επηρεαστεί από σοβαρές ρυπάνσεις με παθογόνους οργανισμούς, που έχουν προκληθεί κατά κύριο λόγο από απορρίψεις ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, όπως χολέρα, τύφο, πολιομυελίτιδα, ή διάρροια, που συνδέονται με παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμούς των υδάτων. 

Εκτιμάται πως έως και 164 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική, 134 εκατομμύρια στην Ασία και 25 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις νόσους.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως το χτίσιμο περισσότερων αγωγών διάθεσης υγρών αποβλήτων δεν αρκεί για να αποτρέψει τις μολύνσεις και τους θανάτους, σημειώνοντας πως η μόνη λύση είναι η επεξεργασία των λυμάτων.

Η τάση της επιδείνωσης του επιπέδου ρύπανσης των υδάτων είναι «κρίσιμη», σημείωσε ο Μπόρχαρντ.

« Είναι πολύ πιο δαπανηρός ο καθαρισμός των επιφανειακών υδάτων από σοβαρή ρύπανση από το να εφαρμόσουμε κατάλληλη διαχείριση που περιλαμβάνει την αποτροπή της », συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως:

« Τα μέσα υπάρχουν, αλλά η πρόκληση είναι τα χρησιμοποιήσουμε ».

Συμπερασματικά:

Πηγή ζωής είναι για τον άνθρωπο το νερό αναμφίβολα, μα και ο ίδιος ο άνθρωπος βάλθηκε να το ρυπάνει στον βωμό της όποιας ανάπτυξης.

Έστω και δειλά ο ΟΗΕ παραδέχεται το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα χωρίς ωστόσο να μας γνωστοποιεί το μέγεθος του προβλήματος κύρια σε εμάς τους δυτικούς.

Από την άλλη εμμέσως πλην σαφώς προτείνει την χρήση του καλού οικογενειακού φίλτρου νερού προκειμένου να προστατεύουμε την υγεία μας από τις τοξίνες, τους ιούς και τα βακτήρια.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 
 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα