Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

έρευνα δείχνει ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη μοιάζει περισσότερο με μόδα.

Το πιθανότερο είναι να έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι παρασυρόμαστε ως άβουλα όντα σε κάποια περίεργα συμφέροντα του παγκόσμιου εμπορίου.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να απέχουν από τη γλουτένη, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρ’ όλο που το ποσοστά κοιλιοκάκης  έχουν παραμείνει σταθερά από το 2008 έως το 2014, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. 


 
Παρόλο που μια διατροφή χωρίς γλουτένη   δεν φαίνεται να παρέχει οφέλη  σε όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσανεξίας, μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν.

Όπως  αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης,  Dr. Hyunseok Kim, της Ιατρικής Σχολής Rutgers New Jersey στο Newark αυτό μοιάζει με μύθος. 

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν δεδομένα  22.278 ενηλίκων και παιδιών  ( Για τουλάχιστον 6 χρόνια ) από το 2008 έως το 2014, οι οποίοι είχαν ήδη εξεταστεί για κοιλιοκάκη, προκειμένου να δουν πώς κινείται ο κόσμος σε σχέση με τη γλουτένη και την κοιλιοκάκη. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου 0,7% του συνόλου έχει διαγνωστεί με κοιλιοκάκη και περίπου 1,08% μόνο από αυτούς ακολουθούσε διατροφή χωρίς γλουτένη,   χωρίς να έχει διαγνωστεί η δυσανεξία.  

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αναλογία των ανθρώπων με κοιλιοκάκη παρέμεινε σταθερή, ενώ η τάση για διατροφή χωρίς γλουτένη  αυξήθηκε ραγδαία.   

Όπως αναφέρει ο ειδικός, ένας λόγος είναι ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι  πιο εύκολη και φθηνή   σε σχέση με παλιότερα, ενώ φαίνεται πως αποτελεί και τάση ( Μόδα ) των τελευταίων ετών. 

Τα ευρήματα, βέβαια, είναι περιορισμένα και υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να έχουν κάποιον  άγνωστο τύπο ευαισθησίας  στη γλουτένη, κάτι που ανακάλυψε και μια ομάδα ερευνητών, η οποία βρήκε ότι κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά στη γλουτένη, ακόμη κι αν έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ κοιλιοκάκης. 

Η  Dr. Daphne Miller  του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε αναφορά της στο JAMA Internal Medicine αναφέρει, επίσης, ότι ένας λόγος που πολλοί βρίσκουν τη διατροφή χωρίς γλουτένη ωφέλιμη, είναι γιατί  μειώνει την ποσότητα επεξεργασμένων τροφών  στη διατροφή τους.

Η ίδια πιστεύει ότι μια gluten-free διατροφή δεν πρέπει να απορριφθεί ως μόδα, αλλά οι ερευνητές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να καταλάβουν πώς παράγοντες που συνδέονται με αυτή τη διατροφή, επηρεάζουν πλήθος συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής λειτουργίας, της γνωσιακής και της συνολικής ευεξίας. 

Συμπερασματικά:

Προς τι ο θόρυβος και ο αλαλαγμός σαν δεν υπάρχει πρόβλημα ?

Βεβαίως οι θέσεις μας είναι γνωστά αρνητικές σε ότι αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μα δεν είναι και λόγος να αφαιρέσουμε την γλουτένη από την ζωή μας έτσι απλά.

Ας παραμείνουμε λοιπών επι του παρόντος στην παρατήρηση, υποψία της καθηγήτριας Dr. Daphne Miller  για τις συνέπειες που έχει στην υγεία μας η έλλειψη της γλουτένης μέχρι νεοτέρας.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα