Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μέλισσες και η θαυμαστή, άνοση επιβίωση της κοινωνίας τους.

Γιατί άραγε να μην παραδειγματιστούμε από αυτές και αντίθετα μάλιστα φορές να θέλουμε να τους διαταράξουμε την ισορροπία ?

Μου προξένησε το ενδιαφέρον μιας μελέτης για την λειτουργία της ζωής ενός μελισσιού και η τρόποι επιβίωσης τους χωρίς ιογενείς ασθένειες.
Τα δεινά τους, πάντα εντός εισαγωγικών,  έχουν να κάνουν μόνο με τις παρεμβάσεις των ανθρώπων ή παράσιτα, ή και τέλος από αρκούδες.

Τι είναι όμως αυτό που τις κάνει άτρωτες στους ιούς και τα βακτήρια ?

Ασφαλώς η διατροφή τους, αμέσως μετά η αντιβίωση τους που δεν δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη ούτε μεταλλάξεις και τέλος η πειθαρχεία σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Κοντολογίς για να μην φλυαρώ, είναι όλα αυτά που μας προσφέρουν απλόχερα για να κάνουμε και την δική μας ζωή καλύτερη.

·         Βασιλικός πολτός.
Η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας που ενώ είναι γεννημένες από τα ίδια αβγά όλων των υπολοίπων, εντούτοις είναι μακροβιότερες κατά 45 με 50 φορές από τις υπόλοιπες, μεγαλύτερες σε μέγεθος κατά 40%, παράγουν 2,500 αβγά ημερησίως περίπου που η αντιστοιχία τους με τον όγκο της είναι 2,5 φορές περισσότερη.

Ο βασιλικός πολτός παράγεται από της τροφούς που αφού πρώτα φάνε μέλι και γύρη σε ειδικό αδένα τα επεξεργάζονται και τον παράγουν όπου από αυτό τρέφεται μόνο η βασίλισσα και τα μικρά που προορίζονται για βασίλισσες.

Εύκολα γίνεται κατανοητό λοιπόν από όλους η διατροφική αξία του βασιλικού πολτού και χωρίς μάλιστα να επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση.

Αναλύοντας ο σημερινός επιστήμονας τον βασιλικό πολτό διαπιστώνει εν’  πρώτης ότι έχει,  υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%.

Στην δεύτερη ανάλυση κρύβεται και η μεγάλη έκπληξη του ερευνητή γιατί σε 1 γραμμάριο βασιλικό πολτό βρίσκει πλήθος βιταμινών όπως,  θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg και σε αντίστοιχες περίπου αναλογίες  Β12, Α, D, E, K και C.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει μεγάλο μοριακό βάρος, οπότε το γραμμάριο του δεν υπερβαίνει μιας, δυο σταγόνες νερού.

Η θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού στον άνθρωπο.

Ασφαλώς για τον άνθρωπο ο βασιλικός πολτός δεν είναι το καλύτερο φυσικό ίαμα για κάθε ασθένεια, όμως δεν παύει να είναι μια καλή φυσική πηγή πρωτεϊνών και χρήσιμων βιταμινών με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό.

Επίσης κλινικά από το 1958 έχει αποδειχτεί ότι δρα ευεργετικά στην φυσιολογική ανάπλαση των κυττάρων, τον μεταβολισμό, την φυσιολογική λειτουργία όλων των εργασιών του οργανισμού και τέλος στο ανοσοποιητικό. 
Είναι ιδανική η χρήση του σε παιδιά με αναιμία, με προβλήματα ανάπτυξης και στην περίοδο των εξετάσεων μιας και τα βοήθα στην αποστήθιση και την μνήμη.

Για τους ενήλικες έχει θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, την κατάθλιψη, το στρες, την άνοια την αϋπνία, το Parkinson, το Alzheimer.

Προστατεύει τους υπερήλικες από ιώσεις.

Εδώ θα ήθελα βέβαια να τονίσω ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες παρενέργειες εντούτοις συνιστάται η λήψη του να μην υπερβαίνει τους 3 μήνες ετησίως.

Τέλος ο βασιλικός πολτός επηρεάζετε πολύ από τον τρόπο συγκομιδής και συντήρησης του που δεν υπερβαίνει η διάρκεια δράσης του τους 6 μήνες.   

·         Μέλι.
Το νέκταρ των λουλουδιών περισυλλέγεται από τις μέλισσες και μετατρέπεται στο πιο γνωστό και διαδεδομένο τους προϊόν στον άνθρωπο από αυτές που είναι το μέλι.

Πολλές φορές έχω αναλύσει τα ωφέλει του άνθρωπου από το γνήσιο, καλό μέλι όποιας ποικιλίας και αν είναι.

Δυστυχώς η εμπορευματοποίηση και αυτού του προϊόντος συχνά οδηγεί ασυνείδητους να το νοθεύουν, πράγμα που του αφαιρεί τις περισσότερες φορές την πραγματική του αξία και το καθιστά επικίνδυνο κύρια για τα διαβητικά άτομα.

·         Πρόπολη.
Άγνωστη από τους περισσοτέρους η πρόπολη είναι το μοναδικό φυσικό αντιβιοτικό, αντιμύκητιασικο προϊόν που παράγουν μόνο οι μέλισσες με θεαματικό αποτέλεσμα πέρα από τη προαναφερομένη δράση του, το να μην προκαλεί ανθεκτικά στελέχη και να στερείται παντελώς από παρενέργειες.

Οι μέλισσες συλλέγουν διάφορες ρητίνες και το αποθηκεύουν μετά από επεξεργασία για την ενίσχυση της άμυνας τους έναντι των ιογενών λοιμώξεων.

Πέρα από αυτό η πρόπολη κλινικά έχει αποδείξει ότι έχει και έντονη αντιφλεγμονώδη, αντισταμινική, αντιοξειδωτική δράση.

Όπως καταλαβαίνετε τυχαία οι μέλισσες δεν είναι άτρωτες σε λοιμώξεις.  


·         Γύρη.
Η βασική τροφή των μελισσών όπου συλλέγεται από τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών και αποθηκεύεται σε ειδικούς θαλάμους μέσα στην κυψέλη.

Πέρα από την πλούσια πηγή πρωτεϊνών, η γύρη έχει πλήθος βιταμινών και αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις.

Συμπερασματικά.
Τέσσερα φυσικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες με κλινικές αποδείξεις των ωφελημάτων τους στον άνθρωπο.

Είναι γεγονός ότι η φύση μας διδάσκει, άσχετα αν η αλαζονεία και τα οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών φορές θέλησαν να την απαξιώσουν.

Σε επόμενα δημοσιεύματα μου θα σας τα παρουσιάσω αναλυτικά προκειμένου να γίνει κατανοητό από όλους γιατί τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.

 

 

Γιώργος Ερισιαάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα:

 

 

 

 

 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα