Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή
σαν όρους που αναφέρονται
στην υγεία του ανθρώπου
τους έχουμε ακούσει.


Τι ακριβώς όμως είναι ξέρουμε ?

Επειδή αναφέρομαι συχνά στα δημοσιεύματα μου τόσο στο ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου, όσο και στις φλεγμονές, σήμερα θα επικεντρωθώ στο τι ακριβώς είναι αυτά και τι μας προκαλούν όταν η λειτουργία τους δεν είναι σωστή.

Η ανοσολογία:
Η ανοσολογία είναι η επιστημονική μελέτη των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού στις διάφορες ασθένειες και της απάντησης του οργανισμού στα αντιγόνα.

Τα αντιγόνα μπορεί να είναι τοξίνες, δηλητηριώδεις ουσίες, βακτήρια καθώς και μικροοργανισμοί - μικρόβια.

H παρουσία των αντιγόνων στον οργανισμό πυροδοτεί την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

Όταν αυτό, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ισχυρό, κάτι που διακαώς όλοι ποθούμε, δεν θα νοσήσουμε και πιθανά δεν θα το αντιληφτούμε καν ότι υπεστήκαμε επίθεση από τους προαναφερόμενους παράγοντες.

Όταν όμως είναι εξαντλημένο, βέβαιο είναι ότι ο οργανισμός μας θα μπει στην διαδικασία κάποιας  ασθένειας.

Τα αυτοάνοσανοσήματα κατά κάποιο τρόπο περιλαμβάνουν μία ολοένα αυξανόμενη ομάδα παθήσεων όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύεται και στρέφεται εναντίον του ιδίου του οργανισμού.

Απλά ξεκινά λοιπόν μία μη φυσιολογική επίθεση του ανοσοποιητικού μας στον ίδιο μας τον εαυτό που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των κυττάρων κατά συνέπεια ιστών καταστρέφοντας αρχικά λειτουργίες του οργανισμού και στην συνέχεια μέχρι και όργανα.

Σήμερα ως Αυτοάνοσα νοσήματα έχουν χαρακτηριστεί πολλά που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι με ένα αναδομημένο ενισχυτικά  ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με την αντίδραση των βαλλόμενων από την ασθένεια ιστών, η νόσος μπορεί από το να επιβραδύνει την εξέλιξη της μέχρι και να εξαφανιστεί.

Φλεγμονή:
Η φλεγμονή και τα φλεγμονώδη νοσήματα μπορούν να ταξινομηθούν με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα σε καταστάσεις όπως, τραυματισμοί  -  κακώσεις, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβώσεις, κ.α. υπάρχει πάντα φλεγμονή.

Ο κοινός παράγοντες σε κάθε περίπτωση είναι ότι η φλεγμονή προκαλείται από μια διαδικασία κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν ουσίες που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποια μόλυνση και από ξένα σώματα. ( Βακτηρίδια και ιούς. )

Εξαίρεση του κανόνα αυτού αποτελούν τα αυτόνομα νοσήματα.

Επίλογος:
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και το τι είναι η φλεγμονή.

Σε κάθε περίπτωση από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και την σχολαστική προστασία μας ενάντια στις φλεγμονές εξαρτάται στο μεγαλύτερο ποσοστό η υγεία, η ευεξία και η ομορφιά όλων μας.

Πράγμα που καθιστά αυτονόητη την απαιτούμενη προσοχή μας τόσο στην πρόληψη, όσο και στην περίπτωση που έχουμε νοσήσει.

ΝΑΙ σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
ΟΧΙ στις φλεγμονές.

 

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

 

 




 

πνευματικά δικαιώματα bio365.blogspot.com με ενεργό link παραπομπής!   

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα