Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Αντηλιακή προστασία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


Σίγουρα απαραίτητη και όχι ένα τέχνασμα εταιριών για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Εκεί που μπορεί να υπάρξει εκ’ του πονηρού τέχνασμα 
είναι η επιλογή στις πρώτες ύλες 
που θα χρησιμοποιήσουν.
Παράγοντας όμως σημαντικότατος για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας, μιας και το δέρμα του ανθρώπου λειτουργεί ως σφουγγάρι.
Απλά, όποια εφαρμογή, επάλειψη και όποιας ουσίας αν κάνουμε στην επιφάνεια του δέρματος μας, αυτή η ουσία απορροφάται και δια μέσου των τριχοειδών αγγείων μπαίνει στο αίμα μας.
Για να γίνω πιο κατανοητός ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το δέρμα ?
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος.
Ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά σε ένα ενήλικο άνθρωπο και καλύπτει, πάνω – κάτω, επιφάνεια δυο τετραγωνικών μέτρων.
Συμβάλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαμβάνει την αφυδάτωση και μας προστατεύει ικανοποιητικά ( όχι πλήρως ) από επιβλαβής περιβαλλοντικούς παράγοντες – κυρίως από λοιμογόνους μικροοργανισμούς ( Βακτήρια, Ιούς ) από την σκόνη και τις ακαθαρσίες, καθώς και από το φως του Ήλιου.
Το δέρμα αποτελείται από διάφορες στιβάδες, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένη λειτουργία:

I. Η Κερατίνη στιβάδα.
Είναι η εξωτερική, προστατευτική στιβάδα από ανενεργά, νεκρά κύτταρα, που δημιουργούνται από υποκειμενική επιδερμίδα.
Τα κύτταρα αυτά αποβάλλονται διαρκώς, για να αντικατασταθούν από τα υποκείμενα τους.
( Φυσική ανάπλαση των κυττάρων. Είναι έκφραση που θα την ακούσουμε πολλές φορές, μιας και υπάρχουν πράσινα φάρμακα και φυσικά συμπληρώματα που προάγουν την ομαλή ανάπλαση των κυττάρων )

II. Η επιδερμίδα.
Είναι ο τοίχος από ζωντανά κύτταρα που λέγονται κερατινοκύτταρα, σταδιακά κινείται προς τα επάνω ( Προς τα έξω ) και ωριμάζει για να δημιουργήσει την κερατίνη στιβάδα.
Η στιβάδα αυτή συμβάλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και την υποκείμενη ζώσα επιδερμίδα, από τις ήπιες βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των βλαβερών βακτηριδίων.

III. Το χόριο.
Βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και δρα ως υποστηρικτική και τροφοδοτική στιβάδα, φέρει αισθητήρια και άλλα νεύρα καθώς και αιμοφόρα αγγεία, για να εφοδιάζει το δέρμα ως προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του δέρματος και του υπολοίπου σώματος.
Περιέχει συνδετικό ιστό και λίπος.

IV. Η υποδερμίδα.
Βρίσκεται κάτω από το χόριο και ουσιαστικά δρα ως προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ του δέρματος και του υπολοίπου σώματος.
Περιέχει συνδετικό ιστό και λίπος.


Υπεριώδης ακτινοβολία και το δέρμα:

Το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας ( UV ) που φτάνει στο δέρμα αντανακλάται ενώ η υπόλοιπη διεισδύει στον ιστό, διαχέεται και στην συνέχεια εξέρχεται εκ νέου, ή απορροφάται από τα μόρια των διαφόρων στιβάδων του δέρματος, δηλαδή της κερατίνης, της επιδερμίδας, και του χορίου.

Η υπεριώδεις ακτινοβολία Β ( UVB ) που έχει βραχεία μήκη κύματος παραμένει κυρίως στην επιδερμίδα, ενώ η υπεριώδης ακτινοβολία Α ( UVA ) με τα μακρότερα μήκη κύματος μεταδίδεται στο χόριο, όπου απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος ή αντανακλάται προς τα πίσω και αποβάλλεται.

Γενικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία ασκεί πολλές επιδράσεις στο δέρμα με την πιο σημαντική που είναι στο D.N.A.

Φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που εφαρμόζαμε στο δέρμα:
Εύκολα με τα προαναφερόμενα αντιλαμβανόμαστε ότι το δέρμα λαμβάνει, απορροφά όποια ουσία ωφέλιμη ή βλαβερή έρθει σε επαφή με αυτό και επί της ουσίας την μεταφέρει στην κυκλοφορία του αίματος.
Απλοϊκό παράδειγμα για όλους μπορεί να αποτελέσουν τα καλλυντικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να εξαλείψουν ή επιβραδύνουν τον γηρασμό του.
Ακόμα και από την άλλη, κάνουμε επαλείψεις με ειδικά φυσικά ή φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με φαρμακευτικές ουσίες που καταπολεμούν τους μυϊκούς, ή ρευματικούς πόνους.
Μάλιστα για τις φαρμακευτικές ουσίες που επιφέρουν γνωστές παρενέργειες, ( Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, Κορτιζόνη κ.α. ) υπάρχει και η υπόδειξη να μην χρησιμοποιούνται επί μακρό χρονικό διάστημα και να μην ξεπερνούν σε κάλυψη συνολικά το 25 με 30% της επιφανείας του δέρματος.

Καταλήγοντας λοιπόν θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι κάθε ουσία που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, αυτή μέσο των τριχοειδών αγγείων που βρίσκονται στο χόριο, απορροφώνται και διαπερνούν σε όλο το σώμα ακλουθώντας την διαδρομή και τον μηχανισμό της κυκλοφορίας του αίματος.


Επιλογή αντηλιακής προστασίας:

Με δεδομένα τα προαναφερόμενα καταλήγουμε αφ’ ενός για την σπουδαιότητα της χρίσης αντηλιακών όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ακόμα και τους χειμερινούς και αφετέρου την δημιουργία ενός κανόνα επιλογής το αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσουμε με δεδομένο την επικινδυνότητα που μπορεί να αποτελέσουν όταν αυτά περιέχουν χημικά ή βλαβερά συστατικά που ενδεχομένως περιέχουν.

Κανόνας επιλογής και φύλαξης των αντηλιακών:

I. Να έχουν μόνο φυσικές πρώτες και δευτερεύουσες δραστικές ύλες.

II. Να μην συμπεριλαμβάνουν χημικά, τεχνικά συντηρητικά, χρωστικά ή και ακόμα και αρώματα.

III. Απαραιτήτως να ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης της παρτίδας που δημιουργήθηκαν.

IV. Να φυλάσσονται σε μέρος σκιερό και δροσερό. ( Ποτέ στην τσάντα της παραλίας που μένει μέσα στο αυτοκίνητο )


V. Η πρώτη εφαρμογή τους να γίνεται όταν ξεκινάμε για την παραλία.

VI. Η εφαρμογή τους να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

VII. Να υπάρχει διαχωρισμός στον δείκτη προστασίας ανάλογα με το δέρμα μας.

VIII. Είναι άλλες οι ανάγκες του προσώπου και άλλες του σώματος.

IX. Είναι άλλα τα αντηλιακά για παιδιά και άλλα για ενήλικους.

X. Προτιμήστε συσκευασίες που έρχεται σε επαφή με τον αέρα το προϊόν κατά το δυνατόν μικρότερη. ( Σωληνάρια, σπρέι χωρίς προωθητικά αέρια. )

Επίλογος:
Με δεδομένο ότι η αντηλιακή προστασία τις περισσότερες φορές καλύπτει πολύ πιο πάνω από το 30% του δέρματος μας, λύση επιλογής είναι αυτά που περιέχουν μόνο φυσικές πρώτες ύλες σε ότι αφορά τα δραστικά συστατικά αλλά και τα έκδοχα του σκευάσματος.
Σαφώς υπερτερούν τα αντηλιακά βιολογικής προέλευσης που μάλιστα σήμερα δεν έχουν μεγάλες οικονομικές διαφορές από κοινά εκπτωτικά αντηλιακά.
Για περισσότερες πληροφορίες, επιλογή, συνδυασμούς επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα