Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Alzheimer. Πρόληψη και αποτροπή της νόσου με φυσικούς τρόπους


Στην Ελλάδα σήμερα οι πάσχοντες από την νόσο Alzheimer είναι πάνω από 160.000 και η ανά έτος αυξητική τάση των περιστατικών θορυβεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.
Δεν είναι μόνο βεβαίως η αύξηση των κρουσμάτων 
από την νόσο που θορυβεί τους ειδικούς επιστήμονες, 
είναι και ο ηλικιακός πήχης που ολοένα κατεβαίνει.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως σήμερα υπάρχουν αναφορές ακόμα και για νεανικό Alzheimer σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.


Εισαγωγή:

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.
Η νόσος Αλτσχάιμερ περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοϊσιο Αλτσαχάιμερ το 1906.

Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης).

Καθώς η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στη γλώσσα, στον προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της εύκολης απώλειας προσανατολισμού), στις διακυμάνσεις της διάθεσης, στην απώλεια κινήτρων, στη μη αυτοεξυπηρέτηση και σε θέματα συμπεριφοράς.
Καθώς η κατάσταση ενός ατόμου χειροτερεύει, συχνά αποχωρούν από την οικογένεια και την κοινωνία.
Σταδιακά, χάνονται σωματικές λειτουργίες και τελικά οδηγούν σε θάνατο.

Αν και η ταχύτητα της εξέλιξης μπορεί να ποικίλει, το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση είναι τρία έως εννέα έτη.
Συχνότερα η νόσος εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και πρόωρο Αλτσχάιμερ που δυστυχώς αυξάνει ολοένα τα ποσοστά του μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, φορές ίσως και πριν τα 50.
Κατ' εκτίμηση πανω από 26,9 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2016, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Αν και ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα.

Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια προσφάτου μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη κύρια πρόσφατων γεγονότων.

Η διερεύνηση για διάγνωση Αλτσχάιμερ σε πιθανούς ασθενείς επιβεβαιώνεται συνήθως με διανοητικές αξιολογήσεις και γνωστικές δοκιμές, που επαληθεύονται συχνά από διαγνωστικές εξετάσεις του εγκεφάλου.
Με την πρόοδο της ασθένειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης, και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος καθώς οι αισθήσεις και τα συναισθήματα του μειώνονται.

Βαθμιαία, οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται, οδηγώντας τελικά στο θάνατο.
Η πρόγνωση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, καθώς η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλει.

Η αιτία και η πρόοδος η της ασθένειας δεν είναι κατανοητή καλά ακόμη.
Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια συνδέεται με πολλαπλές πλάκες στον εγκέφαλο.

Από το 2008, περισσότερες από 500 κλινικές δοκιμές ερευνούν πιθανές θεραπείες για την ασθένεια, αλλά είναι άγνωστο εάν οποιαδήποτε από αυτές θα αποδειχθεί επιτυχής. Η διαρκής διανοητική εγρήγορση, η σωματική άσκηση, και μια ισορροπημένη διατροφή συστήνονται ως πιθανή μέθοδος πρόληψης.

Επειδή η νόσος Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να θεραπευτεί και είναι εκφυλιστική, η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σημαντική.

Φυσικά ιάματα και συμπληρώματα διατροφής:
Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτρέπουν τη νόσο του Alzheimer έχει πλέον προσδιοριστεί !

Το ιχθυέλαιο εδώ καιρό υποστήριζεται ως ένα προσιτό συμπλήρωμα για την πρόληψη ή τουλάχιστον την καθυστέρηση εμφάνισης αυτής της ασθένειας.
Τελικά, οι επιστήμονες του UCLA επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό αυτό και τώρα γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του υποκείμενου μηχανισμού. Ο Greg Cole, καθηγητής της ιατρικής και της νευρολογίας στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες) και αναπληρωτής διευθυντής της Νόσου Alzheimer του Research Center του UCLA, και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι η παρουσία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κοντά στους νευρώνες αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται LR11.

Η οποία βρέθηκε να είναι σε χαμηλά επίπεδα σε ασθενείς με Alzheimer, αυτή η πρωτεΐνη λειτουργεί ως καταστροφέας των πλακών στον εγκέφαλο , που πιστεύεται ότι προκαλούν την ασθένεια.

Αυτές οι πλάκες αποτελούνται από αναδιπλωμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται β-αμυλοειδή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι θανατηφόρα για τους νευρώνες.
Δεδομένου ότι οι πλάκες σχηματίζονται στον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν παρατηρηθούν τα συμπτώματα της νόσου, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως ένα προληπτικό μέτρο και όχι ως θεραπεία.

Οι ερευνητές ερεύνησαν αυτό το μηχανισμό δράσης μέσα από τρεις προσεγγίσεις:
1.Εφαρμόζοντας χαμηλές δόσεις DHA απευθείας σε νευρώνες αρουραίου που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του LR11 από τους νευρώνες.
2. Προσθέτοντας μια πηγή DHA για στη διατροφή των αρουραίων και των ηλικιωμένων ποντικών γενετικά τροποποιημένων ώστε να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ , όπου παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στη παραγωγή LR11 από τους νευρώνες.
3. Για να επιβεβαιωθεί ο ίδιος μηχανισμός στον άνθρωπο, εφαρμόστηκαν υψηλές δόσεις DHA άμεσα στα ανθρώπινα νευρωνικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν σε καλλιέργεια και αυτό οδήγησε σε μια πληθώρα αύξησης της LR11.

DHA – ALA – EPA
Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) είναι ένα από τα τρία οξέα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διατροφή, τα άλλα δύο είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA) και εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ).
Είναι σημαντικό η πρόσληψη αυτών των ουσιώδων λιπαρών οξέων στη διατροφή ενός ατόμου, επειδή δεν μπορούν να κατασκευαστούν από το σώμα.
Τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA.

Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορούν να αποκτήσουν DHA απευθείας από ορισμένα είδη φυκιών.
Επίσης, από chia, λιναρόσπορο, και από πολλά είδη ξηρών καρπών και σπόρων μπορούν να αποκτήσουν ALA, το οποίο μετατρέπεται από το σώμα σε DHA και EPA.

Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα του DHA έχουν δείξει μία συσχέτιση με το ADHD σύνδρομο και τη κατάθλιψη σε άλλες ασθένειες.
Χαμηλά επίπεδα DHA οδηγούν σε μείωση των επιπέδων σεροτονίνης του εγκεφάλου. Επίσης , η American Heart Association έχει εγκρίνει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιακών παθήσεων.

Το DHA είναι το πιο διαδεδομένο απαραίτητο λιπαρό οξύ στον εγκέφαλο και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και του βρεφικού εγκεφάλου.
Έχει προστεθεί σε παρασκευάσματα για βρέφη τα τελευταία χρόνια έπειτα από την αναγνώριση αυτού του γεγονότος.

Πέρα των προαναφερομένων η φύση μας έχει προσφέρει εξειδικευμένα φυσικά ιάματα, πράσινα φάρμακα που βοηθούν τόσο στην καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου, όσο και στην ανάπλαση των νευρικών κυττάρων.

Δεν είναι λίγες οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι συνδυαστικά και με την συστηματική τους λήψη όχι μόνο βοηθούν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, αλλά φορές συμβάλουν και στην μερική αναχαίτιση της.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός





Διαβάστε ακόμα:

Ω3 λιπαρά οξέα. Ποιος είναι ο ρόλος τους στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.







Πηγή: Dr.Lampros Gerakoulias M.D.(E.H.) - Mayo cl. - Brookmeyer R, Gray S, Kawas C

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα