Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι εαρινές δηλητηριάσεις
και μάλιστα φορές
οι ομαδικές.
Το φαινόμενο δε αυτό παρατηρείται με τις πρώτες αποδράσεις
που κάνουμε από τις πόλης μας.
Ποια είναι όμως τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα οφείλουμε
να τα ξέρουμε και να προστατεύουμε τις οικογένειες μας.
Διαβάστε ακόμα:
Καλοκαίρι: Συμβουλές για να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις & φρούτα και λαχανικά & Γαστρεντερικό σύστημα & Καλοκαίρι και λοιμώξεις ευαίσθητων περιοχών. & Στρείδια… τα φρούτα της θάλασσας
Σήμερα από ότι καταλάβατε θα αναφερθώ στα πιο ένοχα για δηλητηρίαση τρόφιμα
της άνοιξης άλλα και του καλοκαιριού.
·
Τυριά.
Από την κακή παστερίωση το τυρί μπορεί να μεταφέρει
στον άνθρωπο πολλές παθήσεις των ζώων όπως είναι η Βρουκέλωση ή αλλιώς Μελιταίος
πυρετός καθώς και την Listeria που προσβάλει επικίνδυνα τις
εγκύους. Προσοχή.
Πέρα από αυτά τα τυριά γενικότερο είναι ευπαθή τόσο
στην συντήρηση τους, όσο και στον τρόπο επεξεργασίας.
Ρωτάμε, δοκιμάζουμε και μετά παραγγέλλουμε συνεπώς.
·
Αβγά.
Τόσο θρεπτικό και απαραίτητο, όσο και επικίνδυνο κύρια
σε τόπους μαζικής εστίασης ή και επεξεργασμένων τροφών που τα συμπεριλαμβάνουν.
Το συχνότερο παθογόνο που σχετίζεται με τα αβγά είναι
η Salmonella και δεν είναι λίγες οι φορές
μαζικών δηλητηριάσεων από αυτή.
Είναι γεγονός ότι η Salmonella όπως και άλλα παθογόνα με το βράσιμο καταστρέφονται,
αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε τα ωμά ή τα μελάτα, καθώς και αυτά σε μπουφέδες πρωινών
που παραμένουν πολλές ώρες καθαρισμένα και ζεστά.
·
Πράσινα λαχανικά.
Δεν αρκεί στα πράσινα ωμα λαχανικά μόνο το απλό ξέπλυμα
με νερό.
Θα τονίσω ότι κατέχουν ένα υψηλό ποσοστό μαζικών δηλητηριάσεων
κύρια σε μέρη μαζικής εστίασης.
Εκτός από τα φυτοφάρμακα που φορές ορισμένοι σήμερα
ραντίζουν και την επομένη συλλέγουν για να τα βγάλουν στο εμπόριο, στα πράσινα λαχανικά
συναντάμε συχνά το βακτήριο E-Coli καθώς την Salmonella και το Norovirus.
Οι μολύνσεις αυτές προέρχονται αρχικά από το κτήμα,
τα ζώα που τα επισκέπτονται και τους απρόσεκτους γεωργούς.
Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο και μάλιστα ειδικοί
συμβουλεύουν να παραμένουν σε λεκάνη με άφθονο νερό για αρκετή ώρα με λίγο ξύδι
ή τον χυμό από μισό λεμόνι.
·
Στρείδια.
Κίνδυνος θάνατος θα έλεγα σε στρείδια που δεν γνωρίζετε
που έχουν αλιευτεί.
Δεν είναι μόνο τα μολυσμένα νερά που μπορεί να τα
επηρεάσουν, αλλά και το σημείο που έχουν προσκολλήσει για να ανατηχθούν.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το 50% των ομαδικών
δηλητηριάσεων έχει γίνει από στρείδια.
Τα συχνότερα παθογόνα στα στρείδια είναι ο Norovirus και το βακτήριο Vibrio που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Χολέρα.
Υπάρχουν σαφώς και άλλα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν
ομαδικές δηλητηριάσεις τόσο στις κατηγορίες των φρούτων και λαχανικών, όσο και
σε ψάρια, άσπρο κρέας και κόκκινο.
Εκείνο που έχει σημασία στο σημερινό μας δημοσίευμα
είναι ο διαχωρισμός της δηλητηρίασης από αυτό της αλλεργίας.
Είναι δυο τελείως ξεχωριστά θέματα και ανεξαρτήτων
αιτιολογιών.
Τέλος, θεωρώ πως είναι αυτονόητα γνωστές οι δηλητηριάσεις
από άγρια μανιτάρια που περισυλλέχτηκαν από άτομα που δεν γνωρίζουν, από χαλασμένα
σκόρδα εισαγωγής και ληγμένες κονσέρβες.
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
Διαβάστε ακόμα:
Καλοκαίρι: Συμβουλές για να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις & φρούτα και λαχανικά & Γαστρεντερικό σύστημα & Καλοκαίρι και λοιμώξεις ευαίσθητων περιοχών. & Στρείδια… τα φρούτα της θάλασσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου