Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ιατρική επιστήμη, ιατροί, ασθενείς και η εν’ δυνάμει πολυφαρμακία.

 
Η ώρα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι γιατροί πρωτίστως, ποιου είδους ιατρική θέλουν
να υπηρετούν έφτασε και χωρίς να παίρνει
άλλη αναβολή.
Οι γιατροί είναι που θα πουν επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους έτσι ώστε να διδαχτούν, εκπαιδευτούν οι ασθενείς και να σοβαρευτούν φαρμακοποιοί και εταιρίες.

Το έναυσμα του σημερινού μας άρθρου μου το έδωσε γεγονός που αντιμετώπισε καλός φίλος με τον δεκατριάχρονο γιο του, τον Ευάγγελο.

Μια από τις λιγοστές μανίες λοιπόν του μικρού Ευάγγελου, ( Όπως πολλών ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. ) είναι το να μασά, τρώει τα νύχια του και τις παρανυχίδες που δημιουργούνται περιμετρικά αυτών.
Ως λογικό ακόλουθο, κάποια παρανυχίδα μολύνθηκε και μάζεψε λίγο πύον αναγκάζοντας έτσι τους υπερπροστατευτικούς γονείς του να απευθυνθούν σε ένα ειδικό χειρουργό που επιτόπου απλά άνοιξε το επιδερμικό απόστημα και τους συνέστησε σχολαστική καθαριότητα και ένα τοπικό αντισηπτικό για δυο τρις μέρες.
Έως εδώ ορθά.
Κατόπιν όμως παροτρύνσεως της μητέρας του μικρού Ευάγγελου να του χορηγήσει και αντιβίωση, ( Ασχέτως αν δεν έχει καμία σχέση με επιστήμη υγείας. ) ο γιατρός ενέδωσε και έτσι έγινε.
Αντιβίωση λοιπόν ευρέος φάσματος ακόμα και για μια παρανυχίδα, μιας και μας το πρόσταξε η Ελληνίδα μάνα ! 
Εδώ εύλογα θα δημιουργηθεί σε όλους σας εκείνο το περιβόητο σοφό γνωμικό . . . . Τελικά η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα ?
Και επί του προκειμένου, ποιος δημιούργησε την πολυφαρμακία παγκόσμια και τα σκήπτρα μάλιστα να κατέχει η Ελλάδα ?
Ο ασθενής που αρέσκεται να παίρνει χαπάκια με την σέσουλα, ή ο γιατρός που τα δίνει με μεγάλη ευκολία ?
Πάρε και κάτι για το στομάχι μην σε πειράξει η αντιβίωση. . . . ή το αντιφλεγμονώδες μη αστεροειδές πόσο σωστό είναι μα και πόσο εύκολα αυτό συνιστάται ?
Αυτό όμως είναι η μια όψη του νομίσματος που ονομάζεται πολυφαρμακία.
Από την άλλη όμως δεν υπάρχει από την άλλη περίπτωση όλοι να μην έχουμε δει κοφίνια, ή τσάντες σε σπίτια κύρια υπερήλικων με διάφορα φάρμακα που αν τους κάνεις αντιπαραβολή το ένα προστατεύει τον λήπτη από τις παρενέργειες του άλλου, ή και φορές το ένα να έχει ίδιο μηχανισμό δράσης αλλά με διαφορετική εμπορική ονομασία από το άλλο.
Φλύαρα και μάλιστα αφήνοντας στην άκρη τόσο την επιβάρυνση ήπατος και νεφρών που ως γνωστό όλα αποδεδειγμένα προκαλούν δυσλειτουργίες σε αυτά τα ζωικής σημασίας όργανα, ή ακόμα και στο τέλος, τέλος την καθολική πτώση του ανοσοποιητικού.  
Απλοϊκά θα σας φέρω για παράδειγμα περιστατικό ηλικιωμένου που οικογενειακοί γιατροί τριών διαφορετικών ειδικοτήτων για μια κρίση κολπικής μαρμαρυγής του παρελθόντα χρόνο, του χορηγούσαν χρόνια:
9 διαφορετικής εμπορικής ονομασίας φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ( Μερικά μάλιστα εξ αυτών της ίδιας φαρμακευτικής ουσίας ) για την ρύθμιση της πίεσης, ένα αντιθρομβωτικό παράγοντα, ένα συμπτωματολογικής αγγειοδιαστολής, ένα για την ρύθμιση, πτώση των σφίξεων της καρδιάς, ένα για προστασία του στομάχου, ένα υπναγωγό, ένα ξέχωρο αμιγώς διουρητικό, ένα βρογχοδιασταλτικό και τέλος ένα υπακτικό για να μην ζορίζεται στις κενώσεις του. 
Το αποτέλεσμα όπως πιθανά φαντάζεστε ήταν ο άνθρωπος αυτός αφενός να ζούσε κλινήρης το μεγαλύτερο διάστημα του εικοσιτετραώρου όντος τελικά στο άλλο άκρο υποτασικός, να ήταν ευάλωτος σε κάθε είδους λοίμωξη που κυκλοφορούσε έστω και μακριά της οικίας του, μονίμως να αισθάνεται αδύναμος χωρίς ενέργεια και με χειρότερο να παρουσιάζει σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας από τα 67 του χρόνια.
Όταν τελικά με παρότρυνση του γαμπρού του φαρμακοποιού έφτασε στο κατώφλι υπεύθυνου καρδιολόγου επιστήμονα που σαφώς σεβόταν το λειτούργημα του, του μείωσε τα φάρμακα από 17 σε 4 και σε ένα επικουρικό ( Το υπακτικό ) και αυτό όταν και εφόσον θα το χρειαζόταν.
Ο 67/χρωνος κλινήρης ασθενής κοντά μια δεκαετία, σε δεκαπέντε ημέρες δεν τον αναγνώριζε ούτε και η οικογένεια του.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή υπήρξε η καλή ισορροπημένη Ελληνική διατροφή με κάποια φυσικά συμπληρώματα διατροφής, προσαρμογόνα φυσικά ιάματα, καθώς και ελεγχόμενα με φυσικές βιταμίνες κατά διαστήματα. 
Έκανε καλοκαιρινές διακοπές στο εξοχικό που είχε ξεχάσει χρόνια πως ήταν, άσχετα αν το διέθετε για τα γεράματα του όπως έλεγε και κατέληξε μετά από 21 χρόνια σε ηλικία 88 ετών, ατυχώς από το κουνούπι του Νείλου που στο επαρχιακό νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε αρχικά δεν έγινε έγκαιρα η σωστή διάγνωση.
10 χρόνια καταδικασμένος από την φλύαρη πολυφαρμακία των οικογενειακών του γιατρών, 21 χρόνια φυσιολογικής φυσικής ζωής από τον νεαρό τότε καρδιολόγο που τόλμησε και είπε όχι στα φάρμακα με την σέσουλα.
Αυτό είναι το μεγάλο νόμισμα της πολυφαρμακίας στην Ελλάδα με τις δυο του όψεις δυστυχώς.
Ευθύνη κοντολογίς θα πρέπει να ρίξουμε και στις δυο του πλευρές του νομίσματος.
Από τους ασθενείς που αποφασίζουν από μόνοι τους να λάβουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα από την μια, αλλά και από την άλλη μερίδας ιατρών που προκειμένου να μην τους δυσαρεστήσουν ασθενείς, αλλά φορές και εταιρίες, αρέσκονται να γράφουν συνταγές χωρίς λόγο και νόημα.
Όμως και προκειμένου να πούμε σήμερα τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη, όπως σε κάθε μεγάλο νόμισμα υπάρχουν και οι υποδιαιρέσεις αυτού, έτσι και εδώ γενάτε επίσης ένα μεγάλο θέμα που τον κύριο λόγο κατέχουν επίσης οι γιατροί που θα πρέπει επιτέλους να διαλέξουν ποια ιατρική θέλουν να ακολουθήσουν. 
Αυτή που εταιρίες με εμέσους ή φορές και άμεσους τρόπους τους επιβάλουν, ή αυτή που λογικά θα πρέπει να κάνουν αφενός και ποιος είναι αν το θέλετε ο κανόνας που θα το καθορίζει αυτό αφετέρου.
Μια λεπτή ισορροπία δηλαδή που πάνω από όλα απαιτεί ευσυνειδησία για το ευαίσθητο λειτούργημα που αποφάσισαν να ακολουθήσουν.
Υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου στην ζωή.
Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, η πολυτιμότερη ανακάλυψη του ανθρώπου υπεράσπισης της υγείας.
Τι συμβαίνει όμως και τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αποτελούν σήμερα τον υπαρκτό εφιάλτη της υγείας ?
Πότε ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα θα βοηθήσει, θεραπεύσει και ποτέ θα δημιουργήσει άλλα νέα προβλήματα ?
Ποιος είναι τελικά αυτός που θα αποφασίσει υπεύθυνα πότε θα θυσιάσει μέρος της υγείας για να προστατεύσει την ζωή ?
Ερωτήματα που πολλές φορές μοιάζουν με εκείνο το γνωμικό που λέει, μήπως τελικά βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος !

Ας αποφασίσει μια μερίδα ( Ευτυχώς δεν είναι όλοι ) ιατρών τελικά ποιου είδους ιατρική θέλουν να κάνουν.
Ας ξεκαθαρίσει και τις θέσεις της επίσης μια μερίδα φαρμακοποιών που εύκολα συστήνουν φάρμακα προκειμένου να προσθέσουν άλλη μια απόδειξη είσπραξης στα έσοδα της ημέρας.
Είναι πολύ διαφορετική η ιατρική που προσπαθεί ο επιστήμονας να ελέγξει αρχικά την πίεση, τον διαβήτη, την χοληστερίνη με διατροφή ( Ειδικό διαιτολόγιο ) και φυσικά μέσα ( Άσκηση, φυσικά ιάματα κ.α. ) και άλλο αυτή που με το καλημέρα τσιμπάς την συνταγή και τρέχεις για το πιο κοντινό φαρμακείο.
Άλλο η ιατρική που κάνει ο ευσυνείδητος ιατρός επιστήμονας που παρατηρώντας συνολικά την κλινική εικόνα του ασθενούς του ακόμα και των φαρμάκων που λαμβάνει για άλλες παθήσεις και άλλο εκείνη που στο βωμό μιας ακριβής αγωγής φορτωμένης με ταξίδια πολυτελείας αδιαφορεί για το σύνολο της υγείας του ασθενούς.
Δεν θα μπορούσα να μην σας ξανά αναφέρω τον 87/χρονο παππού με τα 4 δισέγγονα, που του παρουσιάστηκε καρκίνος στον πνεύμονα και κυριολεκτικά εκβιαστικά προς τους οικείους του τον οδήγησαν σε ( ΘΕΡΑΠΕΙΑ ! ) με χημειοθεραπείες υποσχόμενοι καλύτερη ποιότητα υπόλοιπου ζωής, όμως απεβίωσε στην δεύτερη κιόλας συνεδρία μετά από κακουχία δυο εβδομάδων από ανακοπή.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την πολυφαρμακία.
Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι ο κορμός των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στηρίζεται σε δράσεις που απομονώθηκαν από φυσικά ιάματα.
Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δράσουμε υπέρ της υγείας με το ένα ή το άλλο άκρο.
Κατά την προσωπική μου γνώμη ο δρόμος για την υγεία βρίσκεται σαφώς κάπου στην μέση και έχοντας πάντα κατά νου ότι η φύση θεραπεύει την ρίζα του κακού ενώ η χημεία τις περισσότερες φορές απλά συγκαλύπτει το σύμπτωμα.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 
Πόσο αθώα είναι τα φάρμακα,  &  Φάρμακα και πολυφαρμακία.  &  Όχι άλλα φάρμακα  &  Φάρμακα και φαρμακευτική αγωγή.  &  Φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα & παρενέργειες.  &  Θαυματουργό φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.  &  Πράσινα φάρμακα.  &  Ομοιοπαθητικά placebo, ξεμάτιασμα και ο θεός βοηθός.  &  Φαρμακευτική ηπατίτιδα. Υπάρχει και αυτή η ασθένεια ?  &  Η Χημειοθεραπεία, οι εμμονές και αντικειμενική βοήθεια στον ασθενή με φυσικά ιάματα.  &  Η Χημειοθεραπεία Θεραπεύει και… η Γη Είναι Επίπεδη ! *


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα