Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σελήνιο. Απαραίτητο ναι μεν, αλλά . . .

Κατά καιρούς εμφανίζονται δημοσιεύματα
που επιεικώς θα έλεγα ξεπερνούν κάθε όριο υπερβολής, παροτρύνοντας μάλιστα και τους αναγνώστες τους να εισέρθουν σε μονοπάτια που πολλές φορές είναι και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Κάτι τέτοιο έχει συμβεί και με το απαραίτητο σελήνιο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τόσες άλλες θρεπτικές ουσίες.
 
 
Είναι γεγονός ότι παρατηρήθηκε σε 750 περίπου εκατομμύρια του δυτικού κόσμου η έλλειψη του, όμως ας τα βάλουμε σήμερα τα πράγματα σε μια τάξη για να ακριβολογούμε και όχι να υπερβάλουμε τουλάχιστον σε θέματα υγείας που είναι απαράδεκτο.   
Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας λοιπόν, που βρίσκεται στο έδαφος.
Από αυτό και δια μέσου της ρίζας των φυτών εισέρχεται γενικότερα στην τροφική μας αλυσίδα σε μια λογική αναλογία. 
Τούτο δεν θα συμβεί τόσο στο σελήνιο όσο και στα περισσότερα μέταλλα, αν το έδαφος των καλλιεργειών είναι εξασθενισμένο, φτωχό και η ανάπτυξη των φυτών στηρίζεται σε χημικά λιπάσματα.
Αν το θέλετε αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται τόσο μεγάλη έλλειψη σε σελήνιο στους δυτικούς λαούς που ουσιαστικά σιτίζονται από χωράφια, χώματα που σε θρεπτικά συστατικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα η έρημος Σαχάρα.
Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω επίσης ότι το σελήνιο καταστρέφεται με την επεξεργασία των τροφών κάτι που είναι σύνηθες στην δύση. 
Ποιες είναι όμως η ημερήσιες ανάγκες μας σε σελήνιο ?   
Ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί ελάχιστη ποσότητα σεληνίου πράγμα που καθιστά εύκολη την πρόληψη του από τροφές κύρια σε εμάς τους Έλληνες όπως θα δούμε παρακάτω.    
Με ελάχιστη ημερήσια πρόληψη τα 50 με 60 μικρογραμμάρια ( mcg ) ( Όχι mg μην παρασυρθείτε ) ένας ενήλικος είναι καλυμμένος 100%.
 
Αυτό με μια ισορροπημένη φυσική διατροφή πραγματικά είναι πολύ εύκολο γιατί σελήνιο άφθονο υπάρχει:
  • Μανιτάρια.
  • Αυγά.
  • Κοτόπουλο.
  • Σαρδέλα.
  • Καρύδια.
  • Σολομό.
  • Συκώτι μοσχαρίσιο & Αρνίσιο.
  • Ηλιόσπορους. 
  • Γαλοπούλα.
  • Αμύγδαλα. 
  • Άγρια χόρτα. 
Αξίζει επίσης να σας επισημάνω για να κατανοήσετε πόσο εύκολη είναι η πρόληψη του πως ένα καρύδι έχει περίπου 60 με 90 mcg σελήνιο. 
Τα συμπληρώματα σεληνίου είναι τόσο ακίνδυνα ?
Είναι γεγονός ότι το σελήνιο έχει αποδείξει ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό μέταλλο και μάλιστα όταν συνδυάζεται με την βιταμίνη Ε η δράση του ενισχύεται κάθετα.
Επίσης είναι γεγονός πως το σελήνιο ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει αντικαρκινική δράση και λειτουργεί ωφέλεια στον θυρεοειδή.
Όμως όταν η ημερήσια πρόληψη του φτάσει ή ξεπεράσει τα 400 mg την ημέρα αρχίζουν τα προβλήματα και πραγματικά δεν είναι λίγα. 
Σε ήπιες περιπτώσεις προκαλεί δερματικές παθήσεις, απορυθμίζει τον διαβήτη τύπου ΙΙ, προκαλεί νευρολογικές διαταραχές όπως σπασμούς και μουδιάσματα και τέλος απώλεια των μαλλιών και των νυχιών.
Προκειμένου να μην υπάρξει πανικός, η περίπτωση υπέρβασης δια μέσου των τροφών σε μαγνήσιο δεν έχει καταγράφει μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
 
Συμπερασματικά:
Τα πάντα με σοφία δημιουργήθηκαν και το σελήνιο ως συμπλήρωμα αποτελεί ακόμα ένα περίτρανο παράδειγμα.
Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του, κύρια για εμάς τους Έλληνες μιας και ο καθένας μπορεί να το λαμβάνει καθημερινά, απλά από την διατροφή του.

Υπάρχει ναι μεν σαν συμπλήρωμα, αλλά όχι για εμάς.
Εκτός και αν ακολουθεί κάποιος τον απαράδεκτο τρόπο διατροφής κάποιων δυτικών που επισκέπτονται το σουπερ μάρκετ καθημερινά για να αγοράσουν προπαρασκευασμένα, επεξεργασμένα, τρόφιμα της ημέρας. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός

 
Διαβάστε ακόμα:
Τα φαγητά των Αρχαίων Ελλήνων !  &  Χόρτα:  &  Η ισορροπημένη διατροφή και τα οφέλη της.  &  Φυσικά ιάματα και συμπληρώματα διατροφής στο κουτουρού.  &  Φάτε όπως οι Έλληνες !


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα