Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης

Μια άλλη μορφή αναιμίας που με τα μέχρι στιγμής γνωστά ευρήματα θεωρείται κληρονομική.

 
Ουσιαστικά η Δρεπανοκυττάρωση είναι η έλλειψη οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια όπου αυτά συρρικνώνονται και παίρνουν το σχήμα δρεπάνου.


 
Όπως και να έχει το θέμα εύκολα διαπιστώνουμε άλλη μια φορά αφενός τις επιπλοκές που προκαλεί η έλλειψη οξυγόνωσης γενικότερα σε οργανισμό και σώμα και αφετέρου την σπουδαιότητα δράσης και συνάμα αναγκαιότητα συστηματικής λήψης Γανοδέρματος που ουσιαστικά πάνω σε αυτή την βάση στηρίζει τα ευεργετήματα του.

Η 19η Ιουνίου  καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης ( World Sickle Cell Day ), κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης ( SCDIO ).

Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα.

Η Δρεπανοκυττάρωση ( Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis ) παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα, με τον μέσο όρο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά τα σαράντα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην πρόοδο της έρευνας της κλινικής φαρμακευτικής και ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά ακόμα και τα εβδομήντα χρόνια.

Κάνω σαφές πως η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική και στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν άξιοι Αιματολόγοι να το πετύχουν αυτό αρκεί και από την πλευρά του ο ασθενής να κινηθεί έγκαιρα.

Αν υπάρχει στο συγγενικό περιβάλλον περιστατικό Δρεπανοκυττάρωσης αφενός και αφετέρου συμπτώματα όπως ζάλη, εύκολη αναίτια κόπωση, φορές και εκνευρισμός, επισκεφτείτε τους ειδικούς ιατρούς Αιματολόγους  γιατί πιθανά να μην είναι μια απλή αναιμία.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα:
 
Ganoderma lucidum 
για περισσότερες πληροφορίες εδώ


 

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα