Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Αβοκάντο

Έτσι η μόδα το προστάζει ή πραγματικά είναι μια θαυμάσια τροφή ?

Αυτό το λέω γιατί εδώ και κάποια χρόνια δεν το συναντάμε μόνο σε καλλυντικά προϊόντα, αλλά ακόμα και στο μανάβικο της γειτονιάς από την μια, αλλά και από την άλλη σε κάθε εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση.

Είναι τόσο καλό άραγε ?

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα το αβοκάντο μιας και σήμερα υπάρχει και Ελληνικής καλλιέργειας ( Να το προτιμάτε ) από την Κρήτη.

Το αβοκάντο ή βουτυρόδενδρο ανήκει στο γένος Περσέα της οικογενείας Δαφνοειδή.

Πρώτο-ανακαλύφθηκε σε τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν ιθαγενείς αποκλειστικά για την διατροφή θεωρώντας το μάλιστα πολύ θρεπτικό.

Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές της Αμερικής αρχικά, μέχρι που έφτασε και στην Ελλάδα, την Ισπανία και Πορτογαλία.

Το ύψος του δένδρου αβοκάντο είναι εντυπωσιακό και φτάνει τα 15 μέτρα με εξίσου εντυπωσιακά λευκά άνθη.

Ο καρπός του έχει βουτυρώδη γεύση και για να καταναλωθεί θα πρέπει να ωριμάσει αρκετές μέρες μετά την συγκομιδή του.

Για να ευδοκιμήσει απαιτεί πολύ εύφορα εδάφη σαν και αυτά που απαιτούν τα εσπεριδοειδή.

Τέτοια εδάφη υπάρχουν στην Κρήτη που τα τελευταία χρόνια μας δείχνει ότι μπορεί να καλύψει όλη την ζήτηση της Ελληνικής επικράτειας με δεδομένο ότι πραγματοποιεί είδη και μεγάλες εξαγωγές.  

Διατροφική αξία.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά ενώ συνάμα περιέχει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το αβοκάντο αναφέρετε ότι βοηθά την διατήρηση καλής κατάστασης των αγγείων.

Εντύπωση μου κάνει ότι το συναντώ σε πολλές δίαιτες απώλειας περιττών κιλών με δεδομένο ότι περιέχει πολλές θερμίδες, γεγονός που το φέρνει σε αντίθεση με την προσπάθεια αυτή.

Περιέχει επίσης σε μικρές ποσότητες όμως βιταμίνες C, E και Κ, κάλιο, φαλλικό οξύ και λουτεϊνη.

Σίγουρα όλα αυτά συμβάλουν στην διατήρηση της καλής υγείας αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και το λαχανικό επιλογής για την διατήρηση αυτής.

Κλείνοντας και θέλοντας πάντα να διατηρήσω την αντικειμενικότητα το blog θεωρώ ότι υπάρχει μια ισχυρή δόση υπερβολής για τα ωφέλει της κατανάλωσης αβοκάντο σε ότι αφορά την υγεία μας.

Υπάρχουν πολύ καλύτερα Ελληνικά λαχανικά.

Σε ότι αφορά τις καλλυντικές του ιδιότητες σε μολυντική δημοσίευση μου θα αναφερθώ αναλυτικά.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα