Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Αλκοόλ και φάρμακα. Μήπως σας αφορά ?

Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ, 
( Η νόμιμη ουσία εξάρτισης.) 
για πότε θα σε κάνει υποχείριο του 
δεν θα το καταλάβεις.
Για κάποιο λόγο και με ότι τρόπο, όλοι ξεκινούν 
να το βάζουν στο στόμα τους αβασάνιστα, 
ώσπου σε κάποια στιγμή θα γίνει η καθημερινή συνήθεια. 
Τι γίνεται όμως όταν θα υπάρξει ανάγκη να υποστηριχτεί η υγεία με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ?

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ( NIH ) των ΗΠΑ, το 42% των Αμερικανών παραδέχονται ότι πίνουν καθημερινά αλκοόλ, ενώ λαμβάνουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρά τις προειδοποιήσεις ιατρών και φαρμακοποιών ότι μπορούν να αλληλεπιδρούν αρνητικά για την υγεία τους.
Ποιες είναι οι κατηγορίες αυτές που καθιστούν απαγορευτική την κατανάλωση αλκοόλ θα δούμε σήμερα μιας και είναι συχνό το φαινόμενο ασθενείς να δηλώνουν άγνοια.

1. Αντιβιοτικά και αλκοόλ.
Ουσιαστικά το αλκοόλ ανταγωνίζεται την δράση των αντιβιοτικών χωρίς ωστόσο να εξουδετερώνει και τις γνωστές παρενέργειες τους.
Εκτός αυτού θα προκαλέσει ταχυκαρδία, απότομες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης, πιθανά πόνο στο στομάχι και στομαχικές διαταραχές, εύκολα έμετο, και επί μακρών σίγουρα ηπατική βλάβη.
Η ερυθρότητα του προσώπου είναι η πιο ήπια από τις παρενέργειες που μπορεί να βιώσει όταν ένας ασθενής.

2. Αναλγητικά και αντιπυρετικά και αλκοόλ.
Εδώ θα συμπεριλαμβάνω και τα μη συνταγογραφούμενα κύρια αναλγητικά που πότες τα λαμβάνουν εύκολα για να αποφύγουν το hangover που στην πραγματικότητα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Σύμφωνα με τον FDA, τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής ηπατικής βλάβης συμβαίνουν, όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων που περιέχουν ακεταμινοφένη ή παρακεταμόλη ( Με τα παράγωγα αυτών ) και καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ.
Το FDA προειδοποιεί επίσης ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, ή ναπροξένη, μαζί με αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.

3. Φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και αλκοολ.
Εδώ θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο των μακροχρόνιων σοβαρών παρενεργειών.
Έτσι φάρμακα όπως η υπομπουπροφένη, η ναπροξένη η δικλοφενάκη ( Με όλα τα παράγωγα τους ) συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στο στομάχι και την ηπατική βλάβη.
Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ λαμβάνετε θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να δυσκολέψει τον γιατρό να αξιολογήσει την αύξηση των ηπατικών ενζύμων.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να μειώσει την οστική πυκνότητα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των επιπλοκών στους ασθενείς με αρθρίτιδα.

4. Φάρμακα για την Αλλεργία, το κρυολόγημα, τη γρίπη και αλκοόλ.
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα γιατί ο καθένας μας μπορεί να τα προμηθευτεί χωρίς συνταγή.
Οι διαφημίσεις ωραία τα λένε για την άμεση αναχαίτιση στο συνάχι ή την βουλομένη μύτη αλλά η ανάμιξη αυτών των φαρμάκων με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει έντονη ζαλάδα και ανεξέλεγκτη υπνηλία.
Προσοχή ειδικά στους οδηγούς και σε όσους χειρίζονται βαριά και επικίνδυνα μηχανήματα λοιπών.

5. Φάρμακα για τον διαβήτη και αλκοόλ.
Από μόνη της η ασθένεια είναι από τις πιο επικίνδυνες μακροπρόθεσμα.
Η ταυτόχρονη και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα δυσάρεστα αποτελέσματα και σοβαρές επιπλοκές.
Αυτό που άμεσα θα φανεί όταν η υπάρξει ανάμιξη ινσουλίνης ή και από του στόματος λήψη αντιδιαβητικών με αλκοόλ είναι η αυξήσει των υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

6. Τα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του άγχους ηρεμιστικά 
και αλκοόλ.
Εδώ οι παρενέργειες είναι φοβερές και μόνο ένας άνθρωπος με τάσεις αυτοκαταστροφικές δεν μπορεί να αγνοήσει.
Αρχικά το αλκοόλ μπορεί να περιορίσει τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, σύμφωνα με τη Mayo Clinic ή και να την ενισχύσει.
Σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εκτινάξει την πίεση του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα.
Άλλες παρενέργειες αναφέρουν την δυσκολία στην αναπνοή, την διαταραχή του κινητικού ελέγχου, την ανεξήγητη συμπεριφορά, τα προβλήματα μνήμης και τον πολύωρο λήθαργο.

7. Αντιβηχικά σιρόπια, σπρέι και αλκοόλ.
Εδώ οι παρενέργειες έχουν 2 όψεις.
Όσα αντιβηχικά περιέχουν και αντισταμινικό παράγοντα θα παρατηρηθεί υπνηλία, απώλεια συνείδησης, αδυναμία αντίδρασης, αντανακλαστικών και ο συνδυασμός αυτός θα πρέπει να αποκλείσει την οδήγηση, τον χειρισμό μεγάλων μηχανημάτων και εργασία γενικότερα.
Όσα από την άλλη έχουν αποχρεμπτικούς παράγοντες ή βρογχοδιασταλτικούς ουσιαστικά δεν θα δράσουν αφενός και θα δημιουργήσουν σίγουρα ταχυκαρδίες αφετέρου.

8. Αντιθρομβωτικά, αντιπηκτικά φάρμακα και αλκοόλ.
Το αλκοόλ από μόνο του έχει αντιπηκτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες σε μικρές ποσότητες, ενώ λειτουργεί εκ διαμέτρου αντίθετα σε μεγάλες.
Σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτικό.
Η κεφαλαλγία είναι δεδομένη καθώς και ο κίνδυνος ακατάσχετης αιμορραγίας.

9. Φάρμακα κατά της οισοφαγικής παλινδρόμησης και αλκοόλ.
Τα φάρμακα της οισοφαγικής παλινδρόμησης χάνουν κάθε ίχνος δράσης ακόμα και με ένα ποτηράκι σκληρού, ψυχρού αλκοόλ.
Απλοϊκά, αν υπάρχει λόγος να λαμβάνεις αυτής της ομάδας φάρμακα αλλά συγχρόνως σου αρέσει και το αλκοόλ, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό σε ότι αφορά την αποθεραπεία του νοσήματος σου.

Συμπερασματικά:
Αν και σε γενικές γραμμές φάρμακα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν συμβαδίζουν, εντούτοις οι προαναφερόμενες κατηγορίες είναι συνάμα και επιζήμιες για την υγεία.
Ας τις έχετε πάντα κατά νου.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα