Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Κωνσταντίνα Μάτσκου. Η 26χρονη βιολόγος που μας βάζει τα patch για τα καλά στην ζωή μας.


Δεν είναι η πρώτη Ελληνίδα επιστήμονας που πρωτοπορεί στο παγκόσμιο σε θέματα υγείας, ευεξίας ακόμα και ομορφιάς. 
Είναι όμως ακόμα μια περίτρανη απόδειξη της Ελληνικής ευρηματικότητας που ατυχώς τις περισσότερες φορές αναγνωρίζεται και εκτιμάται από άλλες χώρες του πλανήτη.

Πέρα τούτου η Κωνσταντίνα Μάτσκου είναι ακόμα μια περίτρανη απόδειξη της σωστής εκπαίδευσης που υπάρχει στα Ελληνικά πανεπιστήμια, κάτι που μπορεί ναι μεν να αναγνωρίζεται από έγκριτα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά κατά πως φαίνεται την Ελληνική πολιτεία όχι μόνο την αφήνει παγερά αδιάφορη, αλλά χρόνο με τον χρόνο προσπαθεί να μειώσει και τις δαπάνες εκπαίδευσης υποβαθμίζοντας τα.

Επί του προκειμένου.
Ειδικά διαμορφωμένα τσιρότα (patch) τα οποία μπορούν να απελευθερώνουν φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες, ενσωματωμένες σε ένα δίκτυο νανοϊνών (ικριωμάτων) δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος "Νανοτεχνολογίες - Νανοεπιστήμες" του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Δημιουργός αυτών των τσιρότων είναι η 26χρονη βιολόγος, Κωνσταντίνα Μάτσκου, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική και θα παρουσιάσει τη σχετική μελέτη στο 15o συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2018, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στο Porto Palace Conference Center, στη Θεσσαλονίκη.
"Το αντικείμενο που μελέτησα βασίζεται στην ανάπτυξη της ιστικής μηχανικής και αφορά την κατασκευή ικριωμάτων, φορτωμένων με φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στη στοχευμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα φροντίδας του δέρματος.
Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοινών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Το ικρίωμα δίνει το έναυσμα για την έναρξη του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και την αποκατάσταση της ζημιάς.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα", αναφέρει η Κωνσταντίνα Μάτσκου.
Παράλληλα, εξηγεί, ότι μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες που επιτελούν δύο ρόλους:

  • Την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση. 
  • Αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα. 
"Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη η ευεργετική της δράση στο δέρμα.
Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται.
Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλιέται ποσότητα φαρμάκου, αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου.
Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής", προσθέτει η κ. Μάτσκου.
Επισημαίνει, δε, ότι ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο - patch, αυξάνοντας το επίπεδο ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος.
"Τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα από το εξωτερικό περιβάλλον.
Με την τεχνολογία αυτή περνάμε και σε θεραπεία πέρα από την προστασία των ερεθισμένων σημείων, με την απελευθέρωση των φαρμακευτικών ουσιών.
Το συγκεκριμένο προϊόν με τα κατάλληλα φάρμακα θα μπροούσε να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης", καταλήγει κ. Μάτσκου, επισημαίνοντας ότι το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαζόταν πολλή δουλειά ακόμη εάν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Συμπερασματικά:
Δεν είναι στραβός ο γιαλός που λένε στην πατρίδα μου, αλλά στραβά αρμενίζουμε.
Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το επίτευγμα ακόμα ενός Έλληνα επιστήμονα τελικά να καταλήξει σε χέρια ξένα.


Διαβάστε ακόμα: 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα