Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια ημέρα νεφρού.
Health News

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.

Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφροπάθεια.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στο θάνατο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.


 

Επίσης τα μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας μας συμβουλεύουν.

 

«Πιείτε ένα ποτήρι νερό και προσφέρετε άλλο ένα σε κάποιον άλλο», συμβουλεύουν τα μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Κάνε κάτι απλό: ξεκίνα με ένα ποτήρι νερό και πρόσφερε άλλο ένα σε κάποιον άλλο, συμβουλεύουν τα μέλη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, (ΕΝΕ) με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, επισημαίνοντας ότι η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι ένας από τους κανόνες πρόληψης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών. Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία (ΕΝΕ) με δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτρης Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδιά της. Ειδικότερα, είναι δυνατόν κάποιος να χάσει έως και 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Στην Ελλάδα 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1.000.000 άτομα, πάσχουν (στην αρχική φάση τα συμπτώματα είναι ήπια) από την ασθένεια. «Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, δυσχεραίνουν και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Η ΕΝΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία μιας ασθένειας που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα συνεχίσει να πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού» τόνισε ο κ. Γούμενος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΝΕ Θεοφάνη Αποστόλου, Νεφρολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 12.500 άτομα υποβάλλονται σήμερα σε αιμοκάθαρση στα 164 κέντρα που λειτουργούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού 2492 άτομα, ενώ περιμένουν για μόσχευμα 1500 ασθενείς. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην έλλειψη πτωματικών μοσχευμάτων, κάνοντας λόγο για χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο, η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ΕΝΕ, Αικατερίνη Παπαγιάννη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας ΑΠΘ.

Οι «χρυσοί» κανόνες για την καλύτερη φροντίδα των νεφρών, σύμφωνα με την κ. Παπαγιάννη είναι: καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή, σωστή ενυδάτωση, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή κατανάλωσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, έλεγχος αίματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα