Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Όσπρια. Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων 2020

Μια διαλεχτή άμεση τροφή για τον άνθρωπο αναγνωρισμένης αξίας από την αρχαιότητα. 
Από την άλλη μια τροφή που μπορεί 
να μεγάλωσε γενιές και γενιές, 
όμως στις μέρες μας το ποσοστό της 
στην παγκόσμια αγορά συρρικνώνετε 
μέρα με την μέρα.
Ευτύχημα θα θεωρήσω που στην χώρα μας, ακόμα υπάρχουν 
έστω και για λίγες φορές τον μήνα.

Ποια είναι τα όσπρια.
Όσπρια ονομάζονται τα φυτά και οι αποξηραμένοι σπόροι φυτών που ανήκουν στην οικογένεια των Κυαμοειδών ( Fabaceae ) και σε παλαιότερες ταξινομήσεις στην οικογένεια των Ψυχανθών ( Papilionoideae ) ή Χεδρωπών ( Leguminosae ).
Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.
Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, η φάβα και άλλα.

Πολύ διαδεδομένα τρόφιμα, ειδικά σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και στη Μεσόγειο, είναι επίσης τα φασόλια, η φακή και τα ρεβίθια.

Για ζωοτροφή χρησιμοποιούνται ο βίκος, τα λαθούρια, μερικά είδη λούπινων κλπ.

Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες ( Γι' αυτό και ονομάζονται "το κρέας του φτωχού") που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.
Τα φιστίκια περιέχουν ακόμη και λάδι.
Περιέχουν επίσης σημαντικό ποσοστό αμύλου, το οποίο όμως δεν πέπτεται άμεσα όπως το άμυλο των σιτηρών.
Έτσι τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. 


Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, (World Pulses Day) με στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.

Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. 

Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.

Επίλογος:
Ακολουθείστε την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που περιελάμβανε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα όσπρια και δεν θα βγείτε ζημιωμένοι.
Σας θυμίζω πως η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα των γιαγιάδων μας έχει καταταγεί ως η πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου γιατί εκτός από το ελαιόλαδο και τα ζωικά λίπη που περιλαμβάνει δίνει στον οργανισμό όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει ανάγκη σε μια ιδανική ισορροπία.Γιώργος Ερισιάνος ΚυριακούΔιαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα