Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2019


Παρά τις εκτεταμένες έρευνες εύρεσης θεραπείας του AIDS και του προθαλάμου αυτού HIV δεν έχει δοθεί ακόμα οριστική θεραπεία 
και ο αριθμός των θανάτων χρόνο με τον χρόνο διαρκώς αυξάνεται. 
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πάνω από 
32 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τρομακτικός επίσης είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που είναι φορείς του ιού HIV όπου ξεπερνά παγκοσμίως τα 38 εκατομμύρια μέχρι σήμερα, πέρα εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί.

Ο ιός HIV και το AIDS
Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή.
Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών.

Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο.

Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV, δεν υπάρχει.
Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή.
Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα.
Σημειωτέον ότι το 2005 λάμβαναν θεραπεία 2 εκατ. ασθενείς, 8 εκατ. το 2010, 21,7 εκατ. το 2017, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 30 εκατ. και για το 2030, 33 εκατ. άτομα. Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

  • To 2018 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 687 νέες λοιμώξεις HIV.
  • Το 81,7% των διαγνωσθέντων ήταν άνδρες και το 18,3% γυναίκες.
  • Από αυτούς το 13,1% είχαν ήδη εμφανίσει AIDS εντός του συγκεκριμένου έτους.
  • To 40% των διαγνώσεων αφορούσε σε μεταδόσεις μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, το 22,4% σε μεταδόσεις μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 15,4% σε μεταδόσεις μέσω ενδοφλέβιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, για ένα περιστατικό δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης η μετάγγιση στο εξωτερικό, ενώ για το 21,7% των περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού.





Διαβάστε ακόμα: 

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Βίοι παράλληλοι ενημέρωσης και αύξησης των κρουσμάτων χρόνο με τον χρόνο.  &  Παρέχουν τα προφυλακτικά ασφάλεια ?  &  Συμπτώματα των Σεξουαλικός Μεταδιδομένων Νοσημάτων.  &  Ganoderma Lucidum. Ο άξονας κάθε θεραπείας.  &  Αυστραλιανό αντιγόνο. Το καμπανάκι SOS κάθε μορφής ηπατίτιδας.  &  Γαϊδουράγκαθο για το δικαίωμα που έχει το συκώτι στην αποτοξίνωση του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα