Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Άνοια & Αλτσχάιμερ. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε όσους καταναλώνουν πολλά τρανς λιπαρά

Τυχαία υπάρχει ραγδαία αύξηση 
σε νοσήματα του καρδιαγγειακού 
και κατ’ επέκταση πέρα των άλλων 
και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ? 
Όχι ασφαλώς και σίγουρα η σύγχρονη διατροφική αλυσίδα φέρει πιθανά το μεγαλύτερο ποσοστό γι’ αυτό.
Τα γρήγορα γεύματα, τα προπαρασκευασμένα, τα επεξεργασμένα, οι αυξητικές ορμόνες καθώς και τα φυτοφάρμακα αποδείχτηκαν καταστροφικά για την υγεία του ανθρώπου. 

Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά «τρανς», αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και ειδικότερα για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Τοσιχάρου Νινομίγια του Πανεπιστημίου Κιούσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 1.628 ανθρώπους άνω των 60 ετών χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας.

Στη διάρκεια της δεκαετούς μελέτης, οι 377 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν όσοι εξαρχής είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών «τρανς» στο αίμα τους και τον μικρότερο όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα «τρανς».

Υπολογίστηκε ότι για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών «τρανς» στο σώμα τους, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 52% σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ για μερικούς η αύξηση του κινδύνου έφθανε το 74%.

Τα «τρανς» φαίνεται ότι προκαλούν τόσο φλεγμονή όσο και συσσώρευση της πρωτεΐνης του βήτα αμυλοειδούς, που και τα δύο έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τα λιπαρά τρανς υπάρχουν εκ φύσεως σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ορισμένα τρόφιμα που παράγει η βιομηχανία τροφίμων και στα οποία γίνεται υδρογόνωση φυτικών ελαίων, προκειμένου να έχουν καλύτερη υφή και ανθεκτικότητα, περιέχουν πολλά περισσότερα «τρανς».

Τέτοιες περιπτώσεις είναι έτοιμα γλυκά, κέικ, ζαχαρωτά, μπισκότα, καραμέλες, μαργαρίνη, κρουασάν, παγωτά, κατεψυγμένες πίτσες κ.α.

«Η νέα μελέτη μας δίνει άλλο ένα λόγο για να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρανς», δήλωσε ο Νινομίγια και υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει την κατάργηση των «τρανς» παγκοσμίως έως το 2023.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη απαγορεύσει τα περισσότερα «τρανς» λόγω και της σύνδεσης τους με αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και του κινδύνου διαβήτη, αλλά έχει δώσει παράταση στις εταιρείες τροφίμων για να προσαρμοστούν (λήγει στο τέλος του 2019).
Ποια είναι όμως τα τρανς λιπαρά ?

Τα τρανς λιπαρά γενικά, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό στη μορφή τρανς.

Υπάρχουν τρανς λιπαρά τα οποία απαντώνται στην φύση σε κάποια τρόφιμα αλλά και αυτά που είναι “βιομηχανικώς παραγόμενα”.

Στη φύση, υπάρχουν τρανς λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλατος και του κρέατος, το προερχόμενο από μηρυκαστικά ζώα, ( 3-8% επί του ολικού λίπους ) επομένως, ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός.
Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, 
για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί 
να περιέχουν τρανς 
λιπαρά ( “βιομηχανικώς- παραγόμενα” τρανς λιπαρά ) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, έως και 60% επί του ολικού λίπους, ανάλογα με το βαθμό αλλά και τον τρόπο υδρογόνωσης ( π.χ. καταλύτες, κτλ ) και την όποια περαιτέρω επεξεργασία έχουν υποστεί.
Η μερική υδρογόνωση φυτικών ελαίων γενικά εξυπηρετεί δύο σκοπούς:
Να μετατρέψει τα έλαια από υγρή σε στερεή μορφή.
Να βελτιώσει την οξειδωτική σταθερότητά τους αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.
Επομένως, αυτοί οι τύποι των ελαίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής ( Για επιθυμητή μορφή και υφή ) αλλά και σε λιπαρές ύλες για επαναλαμβανόμενο τηγάνισμα.

Η παραγωγή εναλλακτικών μειγμάτων λιπαρών υλών με πολύ χαμηλή συγκέντρωση τρανς λιπαρών αλλά αντίστοιχες τεχνολογικές ιδιότητες με τα τυπικά μερικώς υδρογονωμένα έλαια, είναι εφικτή.
Παρόλα αυτά, μερικώς υδρογονωμένα έλαια, με σημαντική συγκέντρωση τρανς λιπαρών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τροφίμων.
O αντίκτυπος τους στη δημόσια υγεία λοιπόν, μπορεί να είναι σημαντικός.

Επιδράσεις τρανς λιπαρών στην υγεία:
Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ διαιτητικής πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων και κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών της επιβλαβούς δράσης τους στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Για παράδειγμα, τα τρανς λιπαρά φαίνεται ότι αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol) ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε ότι μια ημερήσια πρόσληψη 4g τρανς λιπαρών οξέων ( Σε μια δίαιτα των 2000 Kcal ) σχετίζονταν με 23% αύξηση κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.
Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν συσχετιστεί και με κάποιες μορφές καρκίνου. 

Συστάσεις αναφορικά με τα τρανς λιπαρά:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει εδώ και μία δεκαετία, η πρόσληψη τρανς λιπαρών να είναι μικρότερη από το 1% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.
Ειδικοί επιστήμονες του ΠΟΥ μάλιστα τα έχουν χαρακτηρίσει και ως “βιομηχανικά πρόσθετα τροφίμων” ( “industrial food additives” ) με ξεκάθαρους τεράστιους κινδύνους για την υγεία μας.

Εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι εθνικές διατροφικές οδηγίες διαφόρων κρατών, συστήνουν η πρόσληψη των τρανς λιπαρών να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη.
Επίλογος:
Σκληρή η αλήθεια από την μια, αλλά και από την άλλη μου είναι απόλυτα κατανοητό πως οι πειρασμοί είναι μεγάλοι.
Σε μια απλή βόλτα σε ένα σουπερ μάρκετ, ή τον φούρνο της γειτονιάς εύκολα διαπιστώνεις την πληθώρα των τρανς λιπαρών που έχουν χρησιμοποιηθεί για τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. ( Κατεψυγμένες πίτες, προτηγανισμένες πατάτες, αλλαντικά, μπισκότα, γλυκά κτλ )
Με πιο τρόπο να αντισταθείς και πώς να πεις και στο παιδί σου όχι.
Προσωπικά χωρίς ιδιαιτέρους υποχονδριασμούς και νευρωσικές απαγορεύσεις, προσέχω απλά κάπως στο τι θα αγοράσω και προστατεύω τους δικούς μου ανθρώπους και τον εαυτό μου φυσικά με μια διαρκή αποτοξίνωση και με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Ευτυχώς για όλους μας η φύση μας έχει εφοδιάσει με τα αντίδοτα του σύγχρονου τρόπου διατροφής και διαβίωσης προστατεύοντας την υγεία μας, την ευεξία και την ομορφιά.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα 
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα