Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης 2019

Ένα μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (Πυκνότητα του οστού) και διαταραχή 
της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με δυσάρεστη συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων 
που φορές δεν έχουν λογική αιτία. 
Το χειρότερο και συνάμα ακόμα αδιερεύνητο είναι ότι τα ποσοστά της οστεοπόρωσης συνεχώς αυξάνονται από την μια και από την άλλη κάνουν την εμφάνιση τους όλο και σε πιο νεότερες ηλικίες. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εδώ και χρόνια έχει αφιερώσει μια ημέρα του χρόνου στο πρόβλημα της Οστεοπόρωσης.
Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και τα συναφή εθνικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εορτάζουν κάθε χρόνο στις 
20 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης.
Η Παγκόσμια αυτή ημέρα προσφέρει μια καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που γίνεται ολοένα πιο ανησυχητική όσο ο πληθυσμός αυξάνεται και ζει περισσότερο.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης είναι "3 βήματα για την πρόληψη: Ασβέστιο, Βιταμίνη D και Άσκηση".

Ασβέστιο:
Το ασβέστιο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Ρυθμίζει πολλές λειτουργίες στον οργανισμό όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη λειτουργία της καρδιάς, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών.
Είναι επίσης απαραίτητο στην πήξη του αίματος και για τη λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού, την παραγωγή ορμονών και τη δράση και έκκριση ορμονών.
Οι κύριες πηγές πρόσληψης ασβεστίου είναι, το γάλα, το γιαούρτι, το σουσάμι, τα τυριά (παρμεζάνα, γραβιέρα, κλπ), τα πράσινα φυλλώση λαχανικά (σπανάκι, φασολάκια, μπάμιες, μαρούλι, βρούβρες, μαϊντανός), το μπρόκολο, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα ξερά σύκα, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, η σόγια, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα κλπ), τα όσπρια , οι ελιές, το αβγό, το συκώτι.
Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο είναι σε βρέφη 360-540 mg, σε παιδιά 1200 mg, σε ενήλικες 1000 - 1200 mg, σε κυοφορούσες & θηλάζουσες 1400-1600 mg, τέλος σε αθλητές: 1600 - 2000 mg.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση πρόσληψης του ασβεστίου. 
Το μειωμένο περιεχόμενο σε ασβέστιο των φαγητών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, πολλά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και φυσικά η έλλειψη βιταμίνης D που βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από το γαστρεντερικό.


Βιταμίνη D:
Είναι απαραίτητη στον οργανισμό για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και για υγιή, δυνατά οστά.
Η βιταμίνη D υπάρχει σε διάφορα φαγητά, όμως η πρόσληψη της από τη διατροφή δεν είναι αρκετή.
Για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται έκθεση του δέρματος στον ήλιο.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, το μουρουνέλαιο, Ω3 κ.α.
Η έκθεση στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό, συνυπολογίζοντας βέβαια ότι ανεπάρκεια έκθεσης στον ήλιο μπορεί να δημιουργηθεί τους χειμερινούς μήνες ή λόγω της ατμοσφαιρικής νέφωσης και των πολλών ρούχων.

Άσκηση:
Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση είναι διπλός.
Η άσκηση αποτελεί πρόληψη γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (αύξηση οστών σε μήκος, κυρίως υπό την επίδραση των ορμονών του φύλου), στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, αλλά επιπλέον κατά την ενηλικίωση είναι και θεραπεία γιατί αφενός διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα και μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση και αφετέρου αργοπορεί το ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας με την αύξηση της ηλικίας κατά τη μέση και γεροντική ηλικία.

Ποιοι νοσούν:
Η οστεοπόρωση προσβάλλει κατά κανόνα γυναίκες άνω των 60 με 65 ετών χωρίς ωστόσο και οι άνδρες να κατέχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου σχετίζονται με την κληρονομικότητα, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτιζόνη, θυροξίνη κ.α.) καθώς και με ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα κακοήθη νοσήματα και οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.
Έτσι, παρότι πιστεύεται ότι η ασθένεια προσβάλει γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, στην πραγματικότητα οι παράγοντες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και σε νεότερες γυναίκες, αλλά και σε άνδρες.

Πρόληψη και θεραπεία:
Λόγω των συνεπειών της οστεοπόρωσης στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων, η πρόληψη της νόσου και των σχετιζόμενων με αυτή καταγμάτων θεωρείται βασική για τη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της ανεξαρτησίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Η πρόληψη της ασθένειας πρέπει να ξεκινά από την νεαρή ηλικία, με σωστή διατροφή και άσκηση, παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία γερών οστών και στην εδραίωση ενός ορθού τρόπου ζωής που θα προστατέψει την υγεία των οστών και μετά την ενηλικίωση.
Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση συντελούν επίσης στη διατήρηση της υγείας των οστών και αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου, ακόμα και όταν αυτή εμφανιστεί.
Οι γυναίκες άνω των 65 ετών, αλλά και όλα τα άτομα που μπορεί να έχουν επιβαρυνθεί από έναν ή περισσότερους παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους οστικής μάζας, μιας ανώδυνης και απλής εξέτασης, η οποία μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την ύπαρξη και εξέλιξη της νόσου.

Τώρα σε ότι αφορά την θεραπεία, ασφαλώς και υπάρχουν ειδικευμένα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που όμως δεν έχουν αποδείξει την θεραπευτική τους δράση ακόμα, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την μικρή επιβράδυνση της νόσου.
Σε αρκετά από αυτά έχουν αποδοθεί σοβαρότατες παρενέργειες πέρα της κοινής σχεδόν για το σύνολο των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που είναι η αλλεργία στην δραστική ουσία.

Συνοψίζοντας σχετικά για την θεραπεία της οστεοπόρωσης κατά την άποψη μου η φυσική αντιμετώπιση δίνει τις πιο αξιόπιστες λύσεις.
Επιλογή δηλαδή της διατροφής, άσκηση, περπάτημα στην φύση, τον ήλιο δηλαδή και συνδυασμός πράσινων φαρμάκων, ή φυσικών ιαμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Για παράδειγμα η συστηματική λήψη Ganoderma Lucisdun θα διατηρήσει ένα καρδιαγγειακό σύστημα νεανικό, η παράλληλη λήψη σε Colostrum Μαχ 29% θα εξασφαλίσει πέρα των άλλων τις απαραίτητες καθημερινές ποσότητες σε βιταμίνη D και ασβέστιο.
Τέλος τα A.F.A. επίσης θα εξασφαλίσουν καλή απορρόφηση από το γαστρεντερικό αλλά συγχρόνως θα μας προσφέρουν και όλα εκείνα τα ιχνοστοιχεία, μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός.
Επίσης τα Ω3 λιπαρά σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητα και στην περίπτωση μιας σοβαρής κατάστασης που έχουν επηρεαστεί οι χόνδροι των αρθρώσεων η Γλουκοζαμίνη σε συνδυασμό με την Χονδροιτίνη είναι ότι καλύτερο.

Επίλογος:
Η οστεοπόρωση είναι μια υπαρκτή συχνή ασθένεια του πληθυσμού της δύσης και χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής τόσο στην πρόληψη όσο και την θεραπεία της. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα