Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Zantac. Τίτλοι τέλους σε Ε.Ε. & ΗΠΑ

Ναι μεν, αλλά κατόπιν εορτής ?
Ήμουν φοιτητής την δεκαετία του 80΄
όταν κυκλοφόρησε το Zantac 
και τώρα μετρώ καμιά δεκαριά χρόνια συν 
για την σύνταξη, 
όπου με έκπληξη διαβάζω για την αναβολή διάθεσης του φαρμάκου από την μητρική εταιρία λόγο υποψίας καρκινογένεσης από την βασική του δραστική ουσία.
Κοντολογίς για μια ακόμα φορά αναστέλλει την κυκλοφορία φαρμάκου εταιρία ενώ σε παρελθόντα χρόνο έχει πουλήσει δισεκατομμύρια από αυτό, βάζοντας στο ταμείο της τρισεκατομμύρια κέρδη. 
Θυμίζω σε εκείνους τους ελάχιστους που δεν ξέρουν το Zantac, ότι είναι ένα αντιόξινο, προστατευτικό του στομαχιού με εκατομμύρια πολώσεις ακόμα και στην Ελλάδα.
Μάλιστα υπήρξε και μια δεκαετία που ήταν το πρώτο σε συνταγογραφεία στην κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Sandoz που αποτελεί θυγατρική εδώ και χρόνια της εταιρείας Novartis ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σταματά «προληπτικά» τη διανομή όλων των εκδόσεων του Zantac και σε όλες τις αγορές, καθώς εντοπίστηκαν συστατικά που ενδέχεται να είναι καρκινογόνα.

Η γνωστή Novartis σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι το μέτρο είναι προληπτικό και θα «ληφθούν επαρκή μέτρα σε ευθυγράμμιση με τις υπηρεσίες υγείας».
Η κίνηση της εταιρείας έρχεται μετά από έρευνα που έκαναν ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν δείγματα ρανιτιδίνης που περιείχαν μια μολυντική ουσία, η οποία ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).

Προς το παρόν, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ( FDA ) δεν συστήνει καμία ανάκληση της ρανιτιδίνης, ούτε λέει στους καταναλωτές να σταματήσουν να παίρνουν το Zantac και τα αντίγραφα του.

Ωστόσο, ξεκίνησε έρευνα για το εάν τα χαμηλά επίπεδα NDMA που βρέθηκαν στο εν λόγω φάρμακο αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.

« Αν και η NDMA μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλες ποσότητες, τα επίπεδα που βρέθηκαν στη ρανιτιδίνη (Zantac) από τους ελέγχους μας μόλις που υπερβαίνουν την ποσότητα την οποία αναμένουμε στα κοινά τρόφιμα », δήλωσε η Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα.

Εδώ ταιριάζει η γνωστή σε όλους μας φράση ¨ Κύριοι την προσοχή σας, η εξοχότατη βασίλισσα είναι ολίγον έγκυος ¨ μιας και πώς να το κάνουμε αλλιώς κατά την κυρία Janet Woodcock, άλλο ο καρκίνος και άλλο το ολίγον καρκινάκι.

Εδώ θα σας τονίσω από την στιγμή που δεν υπάρχει ανάκληση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, παρά μόνο αναστολή της διάθεσης από την εταιρία Novartis, σημαίνει πως όχι μόνο το στοκ που υπάρχει σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία θα πουληθεί κανονικά, αλλά και όλα τα αντίγραφα αυτού ( Γενόσημα ) άλλων εταιριών που βάση πρόχειρων υπολογισμών ξεπερνούν τα 150.
Τέλος στην Ελλάδα υπεύθυνη εταιρία κυκλοφορίας είναι η Glaxo Smith Kline.
Μην απορείτε καθόλου, στις φαρμακευτικές εταιρίες συμβαίνει αυτό στις μέρες μας.
Santoz η μητρική εταιρία του Zantac, που την αγόρασε η Novartis και ανέθεσε την κυκλοφορία του στην Glaxo Smith Kline.



Διαβάστε ακόμη:
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα