Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Καρκίνος. Οι ερευνητές ανοίγουν νέους δρόμους για τα αίτια που τον προκαλούν.


Ναι μπορεί γενικόλογα να κάνουμε αναφορές για τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο, 
όμως κοινή διαπίστωση μας είναι ότι πολλές φορές αυτός μας εκπλήσσει. 
Για παράδειγμα από καρκίνο του πνεύμονα προσβλήθηκε ο δασοκόμος στα Ιωάννινα που έζησε μέσα στην φύση, από καρκίνο του πνεύμονα προσβλήθηκε και ο μανιακός καπνιστής από τα 16 του χρόνια και εργαζόταν σε εργοστάσιο χρωμάτων.
Στον ένα ψάχνουμε να βρούμε την αιτία μιας και δεν κάπνισε ποτέ, με διατροφή που ήταν άριστη και του περίσσευε το οξυγόνο, στον άλλο καταγράφουμε τελικά εμπειρικά πολλές εξόφθαλμες αιτίες. ( Τσιγάρο, αναθυμιάσεις από το εργοστάσιο που εργαζόταν από την ενηλικίωση του, διαβίωση σε μεγάλο αστικό κέντρο κτλ )

Έτσι μέχρι σήμερα απλά λέμε πως πολλά πράγματα στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά μέχρι σήμερα είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς ένα συγκεκριμένο καρκίνο σε έναν άνθρωπο με μια συγκεκριμένη αιτία.

Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έκαναν πρόοδο, ώστε να υπάρξει ένα «μαύρο κουτί», όπως στα αεροπορικά δυστυχήματα που θα μπορεί να ρίξει φως στην αιτία κάθε καρκίνου με πιο συγκεκριμένο τρόπο και με δεδομένο ότι η αιτία του καρκίνου είναι «γραμμένη» στο DNA του.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας Cell, δημιούργησαν ένα κατάλογο γενετικών μεταλλάξεων, που όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα βοηθούν τους γιατρούς να εντοπίζουν εκείνον τον περιβαλλοντικό παράγοντα, ( Ρύπανση, υπεριώδης ακτινοβολία, καπνός τσιγάρου, αλκοόλ, συντηρητικά επεξεργασμένων τροφών, φυτοφάρμακα κ.α. ) που θα ευθύνεται για τον καρκινικό όγκο του κάθε ασθενούς.

Μέχρι σήμερα οι αιτίες πολλών καρκίνων είναι άγνωστες, καθώς οι γιατροί αδυνατούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε πολλούς διαφορετικούς πιθανούς «ενόχους» ποιος ήταν η πραγματική αιτία για την καρκινογένεση σε έναν άνθρωπο.
Ακόμη και στον καρκίνο των πνευμόνων είναι συχνά ασαφές πόσο φταίει το κάπνισμα ή κάποιος άλλος παράγοντας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση ή οι ψεκασμοί από τα αεροπλάνα.

Όμως οι όγκοι, όπως τα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων, κρύβουν πολλές πληροφορίες που ανατρέχουν ως τις ρίζες τους.

Οι ερευνητές εξέθεσαν βλαστικά κύτταρα σε δεκάδες καρκινογόνες ουσίες και κατέγραψαν πώς η κάθε μία αλλάζει το DNA, καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται. Προκύπτει έτσι μια «μοριακή υπογραφή» που παραπέμπει στην αιτία του καρκίνου. Κάθε «υπογραφή» είναι μοναδική και ξεχωριστή από τις άλλες.

Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πρώτο κατάλογο τέτοιων «υπογραφών» από 41 καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος και της διατροφής.

Υπόσχονται πως ο κατάλογος θα διευρυνθεί στο μέλλον.
«Οι μοριακές υπογραφές είναι τα δαχτυλικά αποτυπώματα που οι καρκινογόνες ουσίες αφήνουν πίσω τους στο DNA και όπως τα δαχτυλικά αποτυπώματα, κάθε μία αιτία είναι μοναδική.

Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τους όγκους ως τη σκηνή ενός εγκλήματος και, όπως οι εγκληματολόγοι, να εντοπίσουμε τον ένοχο και τους συνεργάτες που ευθύνονται για τον όγκο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιρίνα Νικ-Ζαϊνάλ του Τμήματος Ιατρικής Γενετικής του Κέιμπριτζ.

Συμπερασματικά:
Ασφαλώς και θα μας προσφέρει εξατομικευμένη γνώση η πληροφόρηση της αιτίας που προκάλεσε τον συγκεκριμένο καρκίνο αλλά θα ευχηθώ να κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά και να απομονώσουμε τους επιμέρους παράγοντες.

Θα θεωρηθεί δώρο άδωρο όμως κατά την γνώμη μου να ταυτοποιήσουμε το αίτιο και αυτό για άλλη μια φορά να σκοντάψει σε μεγάλα εμπορικά οικονομικά συμφέροντα και να παραμένει αδρανές στο συρτάρι των ερευνητών.

Τέλος επιτέλους είναι καιρός που θα πρέπει να ασχοληθούμε πιο συστηματικά με τα αντίδοτα που δίνουν τα πράσινα φάρμακα σε κάθε αίτιο καρκινογένεσης.

Η λογική των χημικών να τα αντιγράψουμε και βλέπουμε, μας απέδειξε πάρα πολλές φορές ότι είναι ανώφελο.
Παραδείγματα όπως με την Graviola, το Cordyceps, το Reishi Gano, το ταπεινό σκόρδο, υπάρχουν και πιθανά αρκετοί αναγνώστες το ξέρουν.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα