Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα.

Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι 
ημών πρόγονοι και δεν είναι λίγες οι έρευνες 
που έχουν μέχρι στιγμής συσχετίσει τη φράση αυτή 
με την Ελληνική κουζίνα, 
αν και ορισμένοι αρέσκονται να την εντάσσουν 
στην μεσογειακή διατροφή. 
Παρόλα αυτά μια νέα βρετανική έρευνα έρχεται 
τώρα να αποδείξει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν επικεντρώνονται μόνο στο υγιές σώμα, αλλά και στο υγιή μυαλό.
Πέρα αυτού, εμείς από την πλευρά μας σήμερα θα κάνουμε και τον διαχωρισμό της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που ουσιαστικά παίρνουν ως βάση οι βρετανοί επιστήμονες, από την συλλήβδην μεσογειακή διατροφή που ονοματίζουν εκ των υστέρων.

Αναλυτικά η έρευνα τους αναφέρει.
Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ασθένειες που συνδέονται με την τρίτη ηλικία, όπως η άνοια.
Η έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Έξετερ, είναι η πρώτη συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη της εν λόγω διατροφής για τον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ίδια δίαιτα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση γενετικών κίνδυνων που οφείλονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ομάδα, που «τρέχει» από το National Institute for Health Research Collaboration for Leadership in Applied Health Research and Care στη νοτιοδυτική χερσόνησο, ανέλυσε 12 έρευνες, 11 μελέτες παρατήρησης.

Στην συνέχεια επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα με μία πολυάριθμη δοκιμαστική εφαρμογή για καλύτερο έλεγχο.

Σε εννέα από τις 12 μελέτες, η «προσήλωση» στη μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα για την ήπια γνωστική εξασθένηση, το στάδιο πριν από Alzheimer ή την άνοια, όταν κάποιος δηλαδή αρχίζει να παρουσιάζει γνωστικές δυσκολίες, ήταν κάπως συγκεχυμένα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Iliana Lourida, δήλωσε:
«Το μεσογειακό φαγητό είναι εξίσου νόστιμο και θρεπτικό και η μελέτη μας έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.
Παρότι η σύνδεση ανάμεσα στην υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου άνοιας δεν προέκυψε τώρα, αλλά υπάρχει από καιρό, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που αναλύει και συνδέει τα ήδη συγκεντρωμένα στοιχεία».

Ποια είναι όμως η διαφορά της Μεσογειακής διατροφής από την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Όπως προαναφέρει η έρευνα το θετικό αποτέλεσμα το αποδίδουν στα πολλά φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, αποκρύπτοντας τεχνηέντως τα όσπρια και βασικά την μεγάλη απαιτούμενη ποικιλία που απαιτεί ο οργανισμός προκειμένου να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σε ποια χώρα λοιπών της μεσογείου τα συναντάμε όλα αυτά και μάλιστα σε αφθονία ? Αν θα ανατρέξετε στις επί μέρους κουζίνες των κρατών της μεσογείου θα βρείτε εύκολα μονοί σας την απάντηση.
Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι η μόνη στις χώρες της μεσογείου που τηρεί ουσιαστικά της προδιαγραφές μιας ισορροπημένης διατροφής με όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν για την υγεία, την ευεξία, την ομορφιά.
Συμπεριλαμβάνει όπως αναφέρει η έρευνα πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η κάθε εποχή στην χώρα μας, έχει σε αφθονία και ποικιλία πραγματικά παραδοσιακά φρούτα και λαχανικά που δεν υπάρχουν σε όλες τις χώρες της μεσογείου.

Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, γιαρμάδες, ροδάκινα, σύκα, πεπόνια, καρπούζια, σταφύλια, αχλάδια, ακτινίδια και τόσα άλλα μοναδικά θρεπτικά φρούτα σε υπερκάλυψη της ζήτησης τους, που πραγματικά φορές δεν μπορώ να κατανοήσω πως εισάγουμε μπανάνες, ανανά, μάγκο κτλ.

Ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, άγρια χόρτα, λάχανα, μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα, σπανάκι κ.α. είναι δυνατών να τα απαξιώνουμε και να έχουμε αποκτήσει εμμονές με το αβοκάντο, την σόγια και τα λαχανάκια Βρυξελών.
Σε ότι αφορά τα ψάρια, έχουν όλες οι μεσογειακές χώρες την θρεπτικότατη Σαρδέλα σε αφθονία που υπάρχει στην δικιά μας διατροφή ?
Ψάρια δεν είναι μόνο η σφυρίδα, τα μπαρμπούνια και το φαγκρί με τις υψηλές τιμές που έχουν όπως νομίζουν αρκετοί, είναι και ο γαύρος, η μαρίδα, η γόπα και άλλα οικονομικότερα όπου εύκολα μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Στην συνέχεια κάνουν αναφορά οι ερευνητές στους ξηρούς καρπούς.
Αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, φουντούκια απλά θα αναφέρω, πάντα Ελληνικά και προ πάντων μοναδικά στην ποιότητα τους παγκοσμίως.

Τέλος κάνουν αναφορά στο Ελαιόλαδο.
Αφενός η χώρα μας είναι η πρώτη κατά κεφαλή κατανάλωσης ελαιόλαδου, αλλά και αφετέρου το Ελληνικό ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά είναι το ποιο ακριβό λόγο άριστης μοναδικής ποιότητας και θα θυμίσω πως εξάγουμε, πέρα από άλλες χώρες και στην μεσογειακή Ιταλία, την Γαλλία την Ισπανία, Κύπρο και Μάλτα.

Τέλος η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι η μόνη που συμπεριλαμβάνει και πολλά όσπρια.
Σε διάφορες ποικιλίες φασόλια, φακές, κουκιά, φάβα, ρεβίθια αποτελούν μοναδική σε θρέψη τροφή για τους Έλληνες εδώ και αιώνες.

Χωρίς να θέλω περισσότερο να σας κουράσω με αναλύσεις, από την μια θυμηθείτε οι παλαιότεροι και αναπολήστε οι νεότεροι την διατροφή που σας παρείχε η γιαγιά και από την άλλη την σχέση που μπορεί να είχε το τότε μηνιαίο μενού της διατροφής σας τότε, με τα σύγχρονα φαγητά που παρουσιάζουν και ονοματίζουν σήμερα μεσογειακά συμπεριλαμβάνοντας και εμάς.

Κοντολογίς ποια είναι η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα ?
Είναι αυτή που συμπεριλαμβάνει μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, μια φορά την εβδομάδα άσπρο κρέας, μια φορά την εβδομάδα επίσης ψάρια, μια φορά την εβδομάδα απαραίτητα όσπρια, μια φορά την εβδομάδα ζυμαρικά, μια φορά την εβδομάδα λαχανικά και τέλος μια φορά την εβδομάδα κάποια σούπα.

Ενδιάμεσα διάφορες πίτες, συχνά αυγά, γιαούρτι, γάλα, φέτα τυρί και σε αφθονία σαλάτες εποχής, ωμές ή βραστές.
Όλα αυτά μαγειρεμένα μόνο με ελαιόλαδο και ζωικά βούτυρα όπου χρειαζόντουσαν.

Η διατροφή μας όμως δυστυχώς για εμάς τους περισσότερους άλλαξε προς το χειρότερο.
Μια περίτρανη απόδειξη του πόσο καλή για την υγεία ήταν η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι οι αιματολογικές εξετάσεις που βλέπω συχνά λόγο της επαγγελματικής μου ενασχόλησης.
Γιαγιάδες και παππούδες 80 και 85 χρονών που έζησαν στα χωριά τους και η διατροφή τους ήταν παραδοσιακή Ελληνική παρουσιάζουν παρασάγγας καλύτερες αιματολογικές εξετάσεις από πολύ νεότερους.

Το κάθε ημέρα κρέας, τα λάιτ επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόχειρα εύκολα προπαρασκευασμένα γεύματα συνέβαλαν στους νεότερους Έλληνες στο να ανταγωνίζονται τους κατοίκους των ( προηγμένων ) χωρών σε χοληστερίνη, τριγλικερίδια, έλλειψη βιταμινών, οστεοπενία, οστεοπόρωση μέχρι και στην επάρατη νόσο και τα αυτοάνοσα.

Ας το καταλάβουμε επιτέλους, τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα δεν καταπολέμησαν τα νοσήματα στην ρίζα τους, παρά μόνο συγκάλυψαν τα συμπτώματα.
Λύση υπάρχει μόνο στην εναρμόνιση μας με την φύση ακόμα και στην διατροφή.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα