Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Μαστίχα Χίου. Σήμερα αναγνωρισμένο πράσινο φάρμακο.

Το δίχως άλλο η Μαστίχα Χίου 
εκτός της μοναδικότητας να φύεται σε αυτό το ευλογημένο νησί έχει και πολλές 
φαρμακευτικές εφαρμογές. 
Όμως που είναι η αλήθεια και που η υπερβολή ? 
Σήμερα θα την γνωρίσουμε καλύτερα 
ως φαρμακευτική μοναδικότητα 
και φυτό της Χίου. 
Μαστιχοφόρος Σχίνος ή Pistacia Lentiscus Var. Chia:
Η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, στα νότια κυρίως του νησιού, όπου αρχικά σε 24 Μαστιχοχώρια και αργότερα σε περισσότερα, από τον οποίο λαμβάνεται η μαστίχα, μια ρητινώδης εύοσμη ρητίνη, που είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν και έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως προϊόν ( Π.Ο.Π ) Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Η φυσική μαστίχα, το δάκρυ του μαστιχόδενδρου όπως ονομάζεται από τους καλλιεργητές, αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν, ξεχωριστό τόσο για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του όσο και για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δέντρα της οικογένειας του μαστιχόδενδρου υπάρχουν και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, αλλά μόνο στη Χίο απαντούν μαστιχοφόροι σχίνοι και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου το κλίμα είναι πιο θερμό και ξηρό από το βόριο.
Το μαστιχόδενδρο φτάνει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα και φυσικά καλλιεργείται για τη ρητίνη που παράγεται από αυτό, ωστόσο θα το συναντήσουμε και ως αυτοφυές σε θαμνότοπους και χέρσες περιοχές.
Έχει φύλλα σκληρά με ελλειπτικό σχήμα και μικρό μέγεθος, κόκκινα λουλούδια σε βότρεις και κοκκινόμαυρους καρπούς.
Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως είναι το πεύκο. Από το μαστιχόδενδρο για φαρμακευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρητίνη, που συλλέγεται όλο το καλοκαίρι.
Η συλλογή της μαστίχας γίνεται μόνο με παραδοσιακό τρόπο.
Τον Ιούλιο, οι μαστιχοπαραγωγοί, χαράσσουν ( Κεντούν ) τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου με ένα μικρό, αιχμηρό και αυλακωτό σιδερένιο ειδικό εργαλείο, το κεντητήρι.
Το παραγόμενο έκκριμα αρχίζει να στερεοποιείται στις χαρακιές περίπου 15 ημέρες μετά το κέντημα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Αργότερα ουσιαστικά και προς τα τέλη του Αυγούστου αρχίζει η συλλογή της διάφανης ρητινώδους ουσίας, σε μορφή κρυστάλλου που στην αρχή έχουν μια πικρή γεύση, που όμως αργότερα μεταλλάσσεται στην ιδιαίτερη γεύση της μαστίχας με το μαγευτικό άρωμα.
Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι, κομμάτι και αφού κατηγοριοποιηθεί ποιοτικά προωθείται στο εμπόριο.
Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη αλλά, χωρίς αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη το λόγο για τον οποίο η μαστίχα δεν καρποφορεί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.
Ωστόσο θέλοντας να δώσουν μια λογική εξήγηση θεωρούν σαν πιθανότερος λόγο το ιδιαίτερο το νότιο κλίμα του νησιού της Χίου.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:
Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο για τη θεραπεία αρκετών καταστάσεων, όπως η γαστραλγία και τα πεπτικά έλκη.
Μάλιστα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις αλλά εξέχουσες ήταν οι φαρμακευτικές και ιατρικές της ιδιότητες.
Οι πρώτες αναφορές για τη μαστίχα γίνονται από τον Ηρόδοτο, ( 5ος αιώνας π.Χ ) ο οποίος αναφέρει ότι οι Έλληνες συνήθιζαν να μασούν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από το φλοιό του μαστιχόδεντρου.
Άλλωστε είναι καταγεγραμμένο πως η μαστίχα Χίου ήταν η πρώτη φυσική τσίχλα του αρχαίου κόσμου.
Στην αρχαία Ελλάδα επίσης, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος επισημαίνουν συχνά τις ευεργετικές της ιδιότητες στο γαστρεντερικό και το δέρμα.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών, ενώ οι Ρωμαίοι έφτιαχναν από κλαράκια μαστίχας, οδοντογλυφίδες, για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και για να αρωματίζουν την αναπνοή τους.
Στα νεότερα χρόνια καθιερώθηκε αρχικά ως αρωματικό σε τσίχλες, σε ποτά και την ζαχαροπλαστική.
Σύγχρονες έρευνες θέλουν να έχει καλλυντικές και ιατρικές ιδιότητες που θα ασχοληθούμε ξεχωριστά πιο κάτω.
Κλείνοντας θα αναφέρω πως το δίχως άλλο η μαστίχα της Χίου αναμφίβολα έχει χωνευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό και λόγους ύπαρξης των ερευνών που γίνονται σήμερα προκειμένου να αποδειχτούν κλινικά και άλλες.

Συστατικά της Μαστίχας:
Η χημική σύσταση της ρητίνης και του μαστιχέλαιου έχει αναλυθεί και κάποια συστατικά έχουν απομονωθεί και πιστοποιηθεί.
Παρόλα αυτά, η ακριβής σύσταση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή 100%.
Μια γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 δραστικές θεραπευτικές ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα περιέχει α-μαστιχορητίνη, β-μαστιχορητίνη, αιθέριο έλαιο πολλαπλών ουσιών, τανίνες, μαστιχίνη και μαστιχικό οξύ, μοναδικά τερπένια όπως α-πινένιο, β-μυρκένιο, β-καρυοφυλλένιο, λιμονένιο και πλήθος από πολυφαινόλες.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις:
Χάρη στην πολυπλοκότητα σε δραστικές ουσίες και την θεραπευτική εφαρμογή αυτών η μαστίχα Χίου κλινικά μπορεί να χορηγηθεί σε πολλές παθήσεις.
Αρχικά θεωρείται ένα εξαιρετικό πράσινο φάρμακο ( Φυσικό ίαμα ) για τα προβλήματα του στομάχου
Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποχρεμπτικό του αναπνευστικού συστήματος και αντιβηχικό.
Για την αντιμετώπιση της διάρροιας.
Εκτιμάται ως αποτελεσματική για την επούλωση των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
Επουλωτικές ιδιότητες έχει ακόμα και για την θεραπεία δοθιήνων ( Άτονων ελκών του δέρματος ) καθώς και άλλων παθήσεων του δέρματος. ( Εκζέματα, στίγματα, σπίλοι, πανάδες κ.α. )
Βοηθά στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καταπολέμηση της κακοσμίας προερχομένης από την στοματική κοιλότητα ή το στομάχι.
Με τις αντισηπτικές της ιδιότητες και συστηματική λήψη η μαστίχα Χίου μπορεί να καταπολεμήσει πολλά παθογόνα βακτήρια όπως παράδειγμα, τα Escherichia Coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.
Δρα προληπτικά και φορές θεραπευτικά κατά της τερηδόνας.
Η αντι-μικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.
Παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Παρουσιάζει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL ( Κακής ) χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης α, ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL ( Καλή ) χοληστερόλη από οξείδωση (που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία )
Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της “κακής” χοληστερόλης.
Ενδέχεται να διαθέτει και επί του παρόντος ελέγχεται αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.
Βοηθάει σημαντικά στην ανάπλαση των κυττάρων της επιδερμίδας.
Τέλος η μαστίχα Χίου μειώνει αισθητά το αίσθημα της πείνας γεγονός που την καθιστά ιδανική σε περιόδους δίαιτας απώλειας περιττών κιλών.

Η μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε επίσημα ως πράσινο φυσικό φάρμακο:
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα ( HPMC ) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΜΑ ) που έλαβε χώρα στο Λονδίνο αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις:
Όλα τα γαστρεντερικά προβλήματα.
Όλες τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.
Παρενέργειες:
Δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες στις δράσεις που έχει η μαστίχα Χίου, ούτε, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες.
Εκείνο που ερευνάται, αν και τα μέχρι σήμερα κλινικά στοιχεία δεν κάνουν καμία αναφορά είναι περιπτώσεις αλλεργίας στην μαστίχα Χίου.
Στην συστηματική λήψη δεν υπάρχει αντένδειξη σε κύηση και γαλουχία.

Επίλογος:
Ακόμα ένα φυσικό ίαμα ( Πράσινο φάρμακο ) που απέδειξε κλινικά τόσο τα ευεργετήματα του, όσο και χωρίς αντενδείξεις, παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις.
Εκείνο όμως που θα πρέπει να σας επισημάνω είναι ότι για να επιτύχουμε τα μέγιστα ωφελήματα της θα πρέπει να υπάρξει μια συστηματική καθημερινή λήψη της μαστίχας Χίου για αρκετές φορές και πάρα πολλές εβδομάδες.
Είναι τραγική δυστυχώς η νοοτροπία αρκετών που πιστεύουν και συνάμα απαιτούν ότι θα τύχουν όλων των ευεργετημάτων της μαστίχας Χίου μασώντας δυο τρις τσίχλες όποτε το θυμηθούν.
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε κυκλοφορεί στο εμπόριο βιολογική μαστίχα Χίου σε κάψουλες και σε συγκεκριμένα mg προκειμένου να χορηγηθούν εξατομικευμένα οι συγκεκριμένες και απαραίτητες δοσολογίες.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα