Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Μικρόβια πιο ανθεκτικά και στην ισχυρότερη αντιβίωση.


Για πολλούς επιστήμονες μοιάζει λογικό κύρια για Ελλάδα και Ιταλία που δεκαετίες τώρα μπέρδεψαν την αντιβίωση με τις καραμέλες. 
Έκθεση σοκ του ΟΟΣΑ. 
70.000 άνθρωποι στην Ελλάδα μπορεί να πεθάνουν λόγω μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η Ιταλία και η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων.
Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38%, ( Εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005-2015) ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030.
Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες, ( Ολλανδία, Νορβηγία κ.α. ) όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, όπως ο περιορισμός στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ο τακτικός και σωστός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Αν δεν αναληφθεί αποτελεσματική δράση και οι τωρινές τάσεις αντι-μικροβιακής ανθεκτικότητας συνεχισθούν, η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ 2015-2050. 

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία ( 18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως ) και έπεται δεύτερη η Ελλάδα. ( Σχεδόν 15 θάνατοι/100.000 άτομα κάθε χρόνο)

Για την Κύπρο προβλέπονται επτά θάνατοι/100.000 άτομα ετησίως.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά ( Ουσιαστικά τελευταίας καταφυγής ) όπως οι καρβαπενέμες. ( carbapenem )
Οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, θα είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες, (π.χ. κολιστίνη ) ή οι συνδυαστικές θεραπείες.
Όμως η έκθεση αναφέρει ότι σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχει ήδη εμφανισθεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», όπως υπογραμμίζεται.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, προβλέπεται να αυξηθεί η αντίσταση του βακτηρίου ψευδομονάς η αεριογόνος ( Pseudomonas aeruginosa ) απέναντι στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem.

Επίλογος:
Κλείνοντας η έκθεση του ΟΟΣΑ κάνει λόγο για το οικονομικό τεράστιο κόστος προς τα ταμεία και τους ασφαλισμένους από την αντιβίωση, κάτι που προσωπικά και επί του παρόντος με αφήνει αδιάφορο.

Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι:

I. Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. ( Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, αερίζουμε τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός ή ασθενής, αποφεύγουμε επαφές με ομάδες υψηλού κινδύνου κτλ )

II. Αντιβίωση συνιστά και μάλιστα εξατομικευμένα ΜΟΝΟ ο οικογενειακός γιατρός.

III. Δεν επαναλαμβάνουμε μια προσωπική συνταγή αντιβίωσης οικογενειακού γιατρού σε άλλα μέλη του οικογενειακού ή φιλικού μας περίγυρου.

IV. Μαθαίνουμε να ζούμε με φυσικά αντιβιοτικά και κύρια σπουδάζουμε την πρόπολη που πραγματικά είναι θαυματουργή.

V. Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι δεν μας καλύπτει μόνο αν εμείς δεν έχουμε πάρει αντιβίωση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε και στους άλλους να μην κάνουν άσκοπη χρίση αυτής.

Θέλω να πιστεύω ότι τα χρόνια που για ψήλου πήδημα κάναμε χρήση αντιβίωσης έχουν παρέλθει τελεσίδικα για όλους.
Μόνο κάπως έτσι, ίσως κάποια στιγμή αντιστρέψουμε τους δείκτες.


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα