Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Για ποιους κτυπά η καμπάνα ?

Άμα σας πω για όλους θα με θεωρήσετε υπερβολικό, αλλά πώς να το κάνουμε αλλιώς όταν καλπάζουν τα ποσοστά των πασχόντων από την μια και όλο κατεβαίνει η ηλικία της διάγνωσης από την άλλη.
Μια στις 3 γυναίκες άνω των πενήντα πάσχει 
από οστεοπόρωση, ενώ δυο στις τρις από αποοστεοπενία.

Μα και αν νομίζουν οι άντρες ότι δεν τους αφορά το θέμα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.
Ένας στους πέντε άνδρες άνω των πενήντα πάσχει από βαριάς μορφής οστεοπόρωση.
Η σημαντικότερη όμως παρατήρηση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι προβλέπεται αύξηση των ποσοστών αυτών της τάξεως του 20% μέχρι το 2022.
Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».
Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία.
  • Οστεοπόρωση: Μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα ( Πυκνότητα του οστού ) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο παθολογικών και μη καταγμάτων. 
  • Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. 
  • Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση. 
  • Μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπαινία. 
  • Ένας στους τέσσερις άνδρες στην Ελλάδα θα παρουσίαση οστεοπενία σε ηλικία μικρότερη των πενήντα. 
  • Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από οστεοπόρωση. 
  • Οι γυναίκες και οι άνδρες αυτοί έχουν μειωμένη οστική μάζα, ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας, γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν ποτέ τον έλεγχο. 
  • Στην Ελλάδα, το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών πάσχει κλινικά από τη νόσο10 και >60 ετών σε ποσοστό 19% των γυναικών και το 11% των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση. 
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ ) και το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης εκτιμάται ότι 228 εκατομμύρια των Αμερικανών έχουν προσβληθεί από οστεοπόρωση, ενώ 1,5 εκατομμύριο κατάγματα καταγράφονται ετησίως. 
  • Σε έρευνα αναφέρεται ότι τα κατάγματα του ισχίου αυξήθηκαν το 1977 από 5.100, αναλογία που αντιστοιχεί σε 55 κατάγματα ανά 100.000 κατοίκους, σε 10.953 το 1992, δηλαδή 107 κατάγματα ανά 100.000 κατοίκους. 
  • Η εμφάνιση της οστεοπόρωσης μαζί με τις επακόλουθες συνέπειές της αναμένεται να αυξηθεί αναλογικά. 
  • Σύμφωνα με την Ελβετική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και τις ελβετικές διεθνείς πηγές δεδομένων, καθώς και δημογραφικούς και επιδημιολογικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται ότι το ποσοστό του ελβετικού πληθυσμού, ηλικίας 50 ετών και άνω θα αυξηθεί από 33,3% που ήταν το 2000 σε 41,3% το 2020. 
  • Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στην Ελλάδα είναι η κακή διατροφή, το αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης. 


Διαβάστε ακόμα:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα