Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Καστανό. Θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Καστανιά ή αρτόδενδρο ονομάζεται το δένδρο που μας χαρίζει τα νόστιμα κάστανα 
που σαν μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο έκαναν την εμφάνιση τους. 
Το αρτόδενδρο φημολογείται ότι κατάγεται από την Ωκεανία αλλά το συναντάμε από την αρχαιότητα στην πατρίδα μας όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού.

Οι καστανιές βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και συναγωνίζονται σε μέγεθος τον Πλάτανο με διάφορα ότι αυτές φτιάχνουν πολύ βαθιές ρίζες.
Στην Ελλάδα οι καστανιές θεωρούνται αυτοφυή δένδρα δημιουργώντας έτσι δάσος από και τα συναντάμε στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου.

Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία.
Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει ναι μεν από την ποικιλία, αλλά πρωτίστως από την υγρασία σε περιβάλλον και έδαφος.
Τα κάστανα λόγο της πλούσιας ωραίας γεύσης που έχουν καταναλώνονται από ωμά, ψητά, βραστά έως και μαγειρευτά, κατέχοντας μάλιστα και περίοπτη θέση στην ζαχαροπλαστική.
Όπως και αν καταναλωθεί το κάστανο μπορεί να θεωρηθεί και ως πλήρη τροφή για τον άνθρωπο λόγο του μεγάλου αριθμού θρεπτικών ουσιών που περιέχει.

Δραστικές ουσίες:
Τα κάστανα πραγματικά θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο ενδιάμεσο φθινοπωρινό, χειμερινό σνακ λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν σας ότι περιέχουν και αυτά όπως γενικότερα οι ξηροί καρποί, πολλές θερμίδες που θα πρέπει να τις κάψετε.
Όμως τα κάστανα, σε αντίθεση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν λιγότερο λίπος, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Αναλυτικά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα.
Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ.
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL).
Τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο.
Υψηλή περιεκτικότητα έχουν επίσης και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ποσοστά 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.
Τέλος σημαντικό είναι ότι τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Από ότι αντιλαμβάνεστε εύκολα το κάστανο πραγματικά έχει λόγο ύπαρξης στην διατροφή μας με δεδομένο τις πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες που αποδεδειγμένα έχει.
Άλλωστε ακόμα και σε γιατροσόφια βρίσκουμε όχι μόνο συμβουλές για την κατανάλωση τους από παιδιά και κλινήρης για να δυναμώσουν, αλλά αποδίδουν και φαρμακευτικές ιδιότητες στα φύλλα και το φλοιό του δένδρου σε απύρετες καταστάσεις και επίμονο βήχα.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα