Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Εμβόλια: Μύθοι, Αλήθειες και η πραγματική τους αξία.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ή απλά γενικότερα υπερβάλουμε ακόμα και για τα εμβόλια ? 
Προσωπικά μου μοιάζει το δεύτερο. 
Έχουμε μάθει δυστυχώς να λειτουργούμε στα άκρα και σήμερα απλά θα κάνουμε μια απόπειρα να δούμε τεκμηριωμένα την πραγματική ανάγκη των εμβολιασμών αφενός, αλλά και αφετέρου την υπερβολική τους χρησιμοποίηση.

Την αφορμή αυτή μου την έδωσε ένα δημοσίευμα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας που αναφερόταν στους μύθους και τις αλήθειες για τα εμβόλια, λαμβάνοντας λογικά μια υποκειμενική θέση υπέρ των εμβολιασμών.
Είναι γεγονός όμως, ότι συλλήβδην δεν μπορεί κανένας να πάρει θέση είτε από την μια, είτε από την άλλη. 

Αναλυτικά.

Μύθος: Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής βοηθάει στο να εξαφανιστούν οι ασθένειες οπότε τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα.

Αλήθεια: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό θα επιστρέψουν αν σταματήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών.
Αν και η καλύτερη υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και το καθαρό πόσιμο νερό προστατεύουν από μεταδοτικά νοσήματα, πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν άσχετα με το πόσο καθαροί είμαστε.
Αν ο κόσμος σταματήσει να εμβολιάζεται, πολλές ασθένειες που είναι πια σπάνιες, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, θα επανεμφανιστούν σύντομα.

Στην Πραγματικότητα: Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου περιόρισε πραγματικά την εξάπλωση πολλών μεταδιδόμενων ασθενειών εκτοπίζοντας έτσι την ανάγκη πολλών εμβολιασμών αρκεί:

I. Να φορτίζουμε επιμελώς την ατομική μας καθαριότητα.
II. Να έχουμε πάντα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
III. Η διατροφή μας να είναι ουσίας και ΟΧΙ μόνο κάλυψης του αισθήματος της πίνας.
IV. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την απομάκρυνση των τοξινών από σώμα και οργανισμό. ( Αποτοξίνωση )
V. Τέλος να αποφεύγουμε πράξης και τόπους υψηλού κινδύνου που ούτος ή άλλος ακόμα και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν.

Μύθος: Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές ακόμη και θάνατο.

Αλήθεια: Τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή.
Οι περισσότερες αντιδράσεις στον εμβολιασμό είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός.
Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να υποστεί σοβαρές βλάβες από την προσλαμβανόμενη με τον εμβολιασμό ασθένεια από ότι με το εμβόλιο.
Για παράδειγμα, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση, η ιλαρά εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, και πολλά νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να επιφέρουν και θάνατο.

Στην Πραγματικότητα: Τα εμβόλια ασφαλώς και από την φαρμακοβιομηχανία είναι ασφαλή.
Θα πρέπει όμως να συντηρηθούν, μεταφερθούν σε ψύξη έως και την χρήση τους.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που αυξάνουν τον όγκο, δύναμη των εμβολίων με σοβαρές παρενέργειες.

Μύθος: Το πολυδύναμο εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη.

Αλήθεια: Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ της χορήγησης των εμβολίων και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο τα εμβόλια αυτά χορηγούνται σε ηλικία που τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο.
Με άλλα λόγια οι θάνατοι από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνέπεσαν με τον εμβολιασμό και θα μπορούσαν να συμβούν ακόμα και αν το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.
Στην Πραγματικότητα: Το δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα για κάποιους ερευνητές δεν σημαίνει και η καθολική απαλλαγή τους.
Ασφαλώς και θα μπορεί αυτό να συμβεί, ασφαλώς θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και αυτά που προαναφέρω πιο πάνω.

Μύθος: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οπότε ο εμβολιασμός είναι περιττός.

Αλήθεια: Αν και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είναι πλέον σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τα προκαλούν συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» σε κάποια μέρη του κόσμου και μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να μολύνουν οποιονδήποτε δεν είναι προστατευμένος.
Έτσι, δύο βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

Στην Πραγματικότητα: Υπάρχει πιθανότητα σε μια χώρα που έχει εξαλειφτεί ένα νόσημα, να επανεμφανιστεί για παράδειγμα από το μεταναστευτικό.
Όμως αναφερόμαστε σε ασθένειες που ανήκουν σε εκείνη την ομάδα των εμβολίων που όλοι, κύρια σε μικρή ηλικία έχουμε κάνει και κατά συνέπεια έχουν δημιουργηθεί αντισώματα.
Εδώ αναγκαστικά συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος διαχωρισμός.
Είναι άλλο η πολιομυελίτιδα που το έχουμε όλοι κάνει και άλλο η πιθανότητα χολέρας που μπορεί να κάνει την εμφάνιση της τοπικά σε ένα χώρο συγκέντρωσης προσφύγων όπου αν δεν έχουμε επαφές δεν είναι απαραίτητος.
Κοντολογίς, για ότι υπάρχει εμβόλιο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να το υποστούμε.

Μύθος: Οι προλαμβανόμενες με εμβολιασμό παιδικές ασθένειες είναι απλά ένα ατυχές γεγονός στη ζωή.

Αλήθεια: Οι ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό «δεν πρέπει» να θεωρούνται απλά γεγονότα της ζωής.
Ασθένειες όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να προκαλέσουν βαριές επιπλοκές σε παιδιά και σε ενήλικες.

Στην Πραγματικότητα: Τα εμβόλια που ανήκουν σε αυτά της βρεφικής, παιδικής ηλικίας είναι απαραίτητα.

Μύθος: Η χορήγηση περισσότερων του ενός εμβολίων τη φορά σε παιδιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού υπερφορτώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλήθεια: Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ταυτόχρονα δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Τα παιδιά καθημερινά εκτίθενται σε αρκετές εκατοντάδες νέες ξένες ουσίες που ενεργοποιούν καθημερινά μια απάντηση του ανοσοποιητικού.
Ακόμα και η κατανάλωση φαγητού εισάγει νέα αντιγόνα στον οργανισμό και πολυάριθμα βακτήρια ζουν στο στόμα και στη μύτη.

Στην Πραγματικότητα:
Στις επιστήμες υγείας τίποτα δεν γίνεται τυχαία και ατεκμηρίωτα.
Συνεπώς για να υπάρχουν πολλαπλά εμβόλια σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το παιδί παρά μόνο η προαναφερόμενοι παράγοντες κακής διαδρομής του εμβολίου από την φαρμακοβιομηχανία έως την χρήση.

Μύθος: Η γρίπη είναι απλά μια ενόχληση και το εμβόλιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Αλήθεια: Η γρίπη είναι μία σοβαρή ασθένεια και σκοτώνει περίπου 300.000-500.000 κόσμο κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία, καθώς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν.
Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης μειώνεται το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας καθώς και οι ώρες που χάνονται από την εργασία και το σχολείο.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητές σου για βαριά γρίπη και για μετάδοση της νόσου στους άλλους.

Στην Πραγματικότητα: Τα αντιγριπικά εμβόλια ατυχώς εμφανίζονται ένα χρόνο μετά την επιδημία.
Στο μεσοδιάστημα αυτό η γρίπη έχει μεταλλαχτεί και κατά συνέπεια κάνουμε ένα εμβολιασμό για κάτι που για πολύ υψηλό ποσοστό δεν υφίσταται.
Είναι προτιμότερο σε άτομα υψηλού κινδύνου να έχετε φροντίσει να τους ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα συνεπώς και επικουρικά να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που νοσούν.

Μύθος: Είναι προτιμότερο η ανοσοποίηση να επιτυγχάνεται από την ίδια την ασθένεια από ότι από τον εμβολιασμό.

Αλήθεια: Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγουν μια ανοσολογική απάντηση όμοια με αυτή που παράγεται από τη φυσική λοίμωξη αλλά χωρίς να προκαλούν την ίδια την ασθένεια και τις δυνητικές επιπλοκές της.
Σε αντίθεση, το κόστος που απαιτείται για φυσική ανοσία μπορεί να είναι η νοητική υστέρηση από τον Αιμόφιλο Ινφλουέντζας τύπου β, οι συγγενείς ανωμαλίες από την ερυθρά, ο καρκίνος του ήπατος από την Ηπατίτιδα Β ή ο θάνατος από την ιλαρά.

Στην Πραγματικότητα: Εδώ η αναγραφόμενη ως αλήθεια, όχι μόνο υπερβάλει, αλλά κάνει απόπειρα και να τρομάξει τους πάντες για τα πάντα προς όφελος των εμβολίων.
Είναι προτιμότερο σε μεγάλο ποσοστό να δημιουργηθούν αντισώματα με φυσικό τρόπο από το οποιοδήποτε εμβόλιο.
Άλλωστε η παροιμία, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες ταιριάζει γάντι για ην ηπατίτιδα και το αμμόφιλο ινφλουέντσας.
Τέλος ο πολύς λόγος για τους θανάτους από Ιλαρά θα πρέπει να σταματήσει με δεδομένο το χαμηλότατο ποσοστό αυτών. ( Υπήρξαν μόνο 4 θάνατοι το 2017 και 2018 έως σήμερα και μάλιστα σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ και άργησε πολύ η διάγνωση τους. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρω ότι οι τρις θάνατοι εξ αυτών ήταν Ρομά και ο ένας σε υποχρεωτική ανοσοκαταστολή για άλλο νόσημα. )

Μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο που είναι επικίνδυνος.

Αλήθεια: Η θειομερσάλη είναι μια οργανική χημική ένωση που περιέχει υδράργυρο και προστίθεται σε μερικά εμβόλια σαν συντηρητικό.
Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό σε εμβόλια που παρέχονται σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ποσότητα της θειομερσάλης που χρησιμοποιείται στα εμβόλια δημιουργεί κίνδυνο στην υγεία.

Στην Πραγματικότητα: Έπεσαι ο ποντικός στο λάδι πατέρα. 
Πρόσεξε παιδί μου τώρα που θα τον βγάζεις μην στάξει η ουρά του μέσα.
Αρχικά, όσο θα υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιείται η θειομερσάλη ως συντηρητικό γενικότερα και δεν θα υπάρχει διάδοχη κατάσταση, τόσο δεν θα υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για τις αναμφίβολα βλαβερές της ιδιότητες.
Με λόγια απλά, χημεία που να μην έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία ας δεν υπάρχει.
Υπάρχει μόνο ο διαχωρισμός, αυτές του υψηλού κινδύνου και αυτές οι κάπως πιο ανεκτές.

Μύθος: Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Αλήθεια: Το 1998 δημοσιεύτηκε μια μελέτη η οποία προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου MMR( Ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας ) και του αυτισμού.
Η μελέτη αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε από το εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, αφού ήταν ελλιπής και προβληματική.
Η δημοσίευση αυτή δημιούργησε ένα πανικό που είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ακόλουθες επιδημίες από τις συγκεκριμένες ασθένειες. 
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού ή αυτιστικών διαταραχών.

Στην Πραγματικότητα: Χωρίς να συντρέχει λόγος πανικού, την θέση μου την έκανα γνωστή προηγουμένως.
Απλά, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά ναι μεν, αλλά και τα πυροσβεστικά σώματα της φαρμακοβιομηχανίας λειτουργούν άψογα.

Συμπερασματικά:
Αναμφίβολα οι εμβολιασμοί κύρια αυτοί που αναφέρονται σε παιδικές ηλικίες είναι απαραίτητοι.
Επίσης θα συμφωνήσω ότι απαραίτητα εμβολιαζόσαστε όταν ταξιδέψουμε σε χώρες που υπάρχουν επιδημίες, ή συναναστρεφόμαστε με ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς ωστόσο ακόμα και αυτοί να μπορούν να μας καλύψουν 100% από μόνοι τους.
Η υπερβολή όμως υπάρχει στην συνέχεια και θα σας θυμίσω απλά τα 15 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης που αγόρασε υπουργός προηγούμενης κυβερνώσης, για να εμβολιάσει 9 εκατομμύρια Έλληνες. 
Η φυσική ζωή δημιουργεί άμυνες στον οργανισμό μας και σήμερα  ξέρουμε  ότι είναι επιβεβλημένη.
Ανεξάρτητα από αυτό φροντίζουμε να έχουμε σε υψηλό βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικούς τρόπους, ( Καλής ποιότητας διατροφής, άσκηση, φυσικά συμπληρώματα διατροφής ) τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, ( Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε μόνο τα δικά μας σκεύη ( Ποτήρια κτλ ) και τέλος αποφεύγουμε κατά το δυνατόν ύποπτους χώρους και μολυσματικές καταστάσεις.



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

Υπόμνημα: 
Μύθος: Ότι ανεύθυνα μεταδίδεται
Αλήθεια: Ότι μεταφέρει εταιρία που παράγει εμβόλια. 
Στην Πραγματικότητα: Αντικειμενική προσέγγιση 
 


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα