Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Μικρόβια, μύκητες και παθογόνα βακτήρια.


Μια σύντομη διαδρομή με το μετρό φτάνει για να μαζέψει κανείς όλα τα μικρόβια της πόλης. 
Δεν είναι τυχαίες οι συμβουλές των ειδικών 
στο να πλένουμε τακτικά πολύ καλά τα χέρια μας κύρια όταν επιστρέφουμε στο σπίτι 
μετά από μια βόλτα στην αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα εξόδου, 

τα παπούτσια, ακόμα και την τσάντα μας.
Δεν ξαπλώνουμε με αυτά στο κρεβάτι, δεν τα βγάζουμε αφού πρώτα γυρίσουμε όλο το σπίτι, τέλος δεν ακουμπάμε την τσάντα μας στο τραπέζι που σε λίγη ώρα θα φάμε.


Ο λόγος δεν είναι άλλος από την μεταφορά μικροβίων, μυκήτων και βακτηριδίων στον προσωπικό μας χώρο.
Κάθε γραμμή του μετρό απλά, σε μια πόλη έχει τη δική της ξεχωριστή μικροβιακή κοινότητα το πρωί, αλλά οι επιβάτες, καθώς αλλάζουν γραμμές μέσα στη μέρα, αναμιγνύουν, μεταφέρουν τα βακτήρια παντού.
Αυτό δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς καθηγητή Γιάννη Παναγιώτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Γιάννη Παναγιώτου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cell Reports", ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών, αφού καθαρίζουν καλά τα χέρια τους, να χρησιμοποιήσουν σε διάφορες ώρες της ημέρας το μετρό της πόλης για 30 λεπτά κάθε φορά, κρατώντας τις χειρολαβές των συρμών και ακουμπώντας τις μπάρες στήριξης.
Η ανάλυση που έγινε στη συνέχεια στα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα χέρια των συμμετεχόντων, έδειξε ότι η πλειονότητα των μικροοργανισμών που είχαν μεταφερθεί στους επιβάτες, αφορούσε κοινά βακτήρια του δέρματος.
Τις πρωινές ώρες της αιχμής η ποικιλία των μικροβίων ήταν πολύ μεγαλύτερη ( 140 είδη κατά μέσο όρο ) από ότι το απόγευμα ( Μόνο 48 )
Η μελέτη έδειξε ότι ενώ στην αρχή της ημέρας κάθε γραμμή του μετρό «μεταφέρει» στους επιβάτες περισσότερα και πιο διαφορετικά μικροβίων, με αποτέλεσμα κάθε γραμμή να έχει το δικό της ξεχωριστό μικροβιακό «αποτύπωμα», όσο προχωρά η μέρα, οι επιβάτες «μαζεύουν» από το μετρό λιγότερα είδη μικροβίων και παράλληλα οι διαφορές των μικροοργανισμών από γραμμή σε γραμμή σταδιακά εξαφανίζονται.
Στην αρχή της ημέρας η διακριτή σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας κάθε γραμμής φαίνεται να εξαρτάται από το ποια περιοχή ξεκινά το μετρό.
Στην πορεία όμως, δημιουργείται ένα λίγο-πολύ ενιαίο μικροβίωμα σε όλο το δίκτυο των γραμμών.

Όπως δήλωσε ο Γ. Παναγιώτου, «το πρωί κάθε γραμμή έχει μοναδικά μικροβιακά χαρακτηριστικά, τα οποία αντανακλούν τις περιοχές που διασχίζει.
Όμως καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μετρό μέσα στη μέρα, οι μικροβιακές κοινότητες όλων των γραμμών γίνονται σταδιακά παρόμοιες, με εμφανή την κυριαρχία των συμβιωτικών βακτηρίων του ανθρωπίνου δέρματος».

Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι σχετικά αβλαβή, καθώς φιλοξενούνται στο ανθρώπινο δέρμα για καιρό.
Όμως, όπως έδειξε η νέα μελέτη ( Καθώς και έχουν δείξει επίσης άλλες μελέτες σε μετρό των ΗΠΑ στο παρελθόν ) μέσω του μετρό μεταφέρονται και ορισμένα παθογόνα και πιο επικίνδυνα μικρόβια και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας σοβαρά.
Πάντως ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι «η ιδέα της έρευνάς μας δεν είναι να τρομάξουμε τους ανθρώπους, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι γραμμές του μετρό με την περισσότερη κίνηση δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία από άποψη παθογόνων μικροοργανισμών».
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν κρύβονται και κίνδυνοι στο μετρό . . .


Συμπερασματικά:
Ας μας γίνει συνήθεια το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η άμεση αφαίρεση των υποδημάτων με το που μπαίνουμε στο σπίτι μας καθώς και τα ρούχα της εξόδου μας που καλό είναι να μην τα τοποθετούμε στην ίδια ντουλάπα με τα καθαρά.
Παράλληλα η διαρκής ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας είναι επιβεβλημένη και φυσικά πάντα με τα όπλα που μας δίνει η φύση. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Διαβάστε ακόμα: 

Φυσικό Πολυβιταμινούχο, Αντιοξειδωτικό ή απλά το Κλειδί θεραπείας και διατήρησης της υγείας.  &  Τοξίνες στο σώμα και τον οργανισμό  &  Ενέργεια για νεανική δράση 365 ημέρες τον χρόνο.  &  Ω3 λιπαρά οξέα. Ποιος είναι ο ρόλος τους στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.  &  Φυσικά ιάματα και συμπληρώματα διατροφής στο διαδίκτυο.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα