Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Ανάκληση παρτίδας από τον ΕΟΦ.

Ένα από τα χρήσιμα εμβόλια κύρια για όσους ταξιδεύουν σε συγκεκριμένες χώρες. 
Ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της µηνιγγίτιδας είναι η Neisseria meningitidis. 
Μεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο µε στενή επαφή, µέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων ή της σιέλου.

Η Neisseria meningitides έχει παγκόσµια κατανοµή, ενώ ποσοστό 5-10% του πληθυσµού είναι δυνατόν να είναι ασυµπτωµατικοί φορείς της νόσου.
Ο µηνιγγιτιδόκοκκος κατατάσσεται σε ορότυπους βάσει του πολυσακχαριδικού αντιγόνου της κάψας, από τους οποίους οι ορότυποι A, B, C, Y και W135 συνδέονται µε την εµφάνιση µηνιγγίτιδας. 

Ο ορότυπος A προκαλεί επιδηµίες στη «Ζώνη της µηνιγγίτιδας» στην Υποσαχάρια Αφρική η οποία και εκτείνεται από τη Σενεγάλη δυτικά έως την Αιθιοπία ανατολικά κατά τη διάρκεια της εποχής της ξηρασίας. ( Δεκέμβριο έως Ιούνιο κάθε χρόνο )
Η ετήσια επίπτωση µηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε αυτή τη ζώνη ανέρχεται σε 30 περιπτώσεις ανα100.000 άτοµα, ενώ κάθε 10-12 έτη εκδηλώνονται µμεγάλες επιδηµίες παγκόσμια.
Πρόσφατα ο ορότυπος W135 αναδύθηκε σαν επιδηµικό στέλεχος στη Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο ορότυπος Β είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα σποραδικά κρούσµατα στις Η.Π.Α. και σε άλλες αναπτυγµένες χώρες.
Ο ορότυπος C είναι υπεύθυνος στον αναπτυγµένο κόσµο για επιδηµικές εξάρσεις της νόσου σε κλειστούς χώρους συγκέντρωσης εφήβων και νεαρών ενηλίκων, όπως σχολεία, πανεπιστήµια και στρατόπεδα.
Ο ορότυπος Υ απαντάται µε αυξημένη συχνότητα στους πάσχοντες από ανεπάρκεια των τελικών κλασµάτων του συµπληρώµατος, ενώ ο W135 ενδηµεί στη Σαουδική Αραβία και στην Αφρική.
Κατόπιν δε, των µεγάλων επιδηµιών των ετών 2000- 2001, η Σαουδική Αραβία απαιτεί πιστοποιητικό εµβολιασµού για να επιτρέψει την είσοδο στους ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια του προσκυνήµατος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ?
Ο κίνδυνος για τους ταξιδιώτες των ενδηµικών περιοχών της Αφρικής εξαρτάται από την εποχή τη διάρκεια και τις συνθήκες που θα γίνει το ταξίδι.
Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει αν το ταξίδι πραγµατοποιηθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας ( Από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο ) αν η διάρκεια διαµονής του ταξιδιώτη είναι µεγάλη (> 1 µήνα) και στα ταξίδια όπου υπάρχει στενή επαφή µε τους κατοίκους.
Πέρα της μεγάλης προσοχής μοναδικό μέσο λοιπόν της πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.
Αν γίνει κατανοητό ότι είναι άλλος ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας που κάνουν συνήθως τα παιδιά, συνεπώς και πέρα από αυτά ο εμβολιασμος για τον μηνιγγιτιδόκοκκο έχει λόγο ύπαρξης.
Ανάκληση κυκλοφορίας συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίου από τον ΕΟΦ.
Την ανάκληση της παρτίδας Μ16104 του φαρμακευτικού προϊόντος « MENVEO P.SO.IN.SO 0,5ML » ( Συζευγμένο εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A, C, W135 και Υ ) αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ( ΕΟΦ ) κατόπιν ενημέρωσης του Κατόχου της 'Άδειας Κυκλοφορίας για ασυνήθιστη εμφάνιση προσομοιάζουσα σε γέλη, ενός εκ των λυοφιλοποιημένων συστατικών του εμβολίου και συγκεκριμένα του « Men A » ( Ολιγοσακχαρίτης του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων Α )
Το συγκεκριμένο πρόβλημα διαπιστώθηκε κατόπιν σχετικών αναφορών από την ελληνική αγορά και αποδίδεται στο χειρισμό του προϊόντος μετά τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των φιαλιδίων.
Αναγνωρίζεται εύκολα κατά τον οπτικό έλεγχο του προϊόντος από τους επαγγελματίες υγείας.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση του ΚΑΚ, αναφέρει ο ΕΟΦ και προσθέτει ότι η εταιρεία GlaxoSmithKline A.E.B.E. οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας και να την αποσύρει από την αγορά.



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα