Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Τσιγάρο ? Μόνο κακό μπορεί να κάνει !

Όσο και να έψαξα σε Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, πραγματικά δεν βρήκα έστω ένα ασφαλές επίπεδο καπνίσματος μιας και πρόκειται παράλληλα για μια συνήθεια εθισμού για όσους καπνίζουν.
Η εποχή που μας επέβαλαν εμμέσως 
πλην σαφώς να γίνουμε όλοι καπνιστές 
περιήλθε ανεπιστρεπτί.
Είναι προφανές πως βρήκαν οικονομικά ισοδύναμα είσπραξης φόρων από την μια, μα και από την άλλη τελικά ότι εισέπραξαν από τους έμμεσους παχυλούς φόρους τα οικονομικά επιτελεία κρατών, τα επέστρεψαν πίσω με τόκο σε δαπάνες υγείας κατά του καρκίνου που προκαλεί το κάπνισμα, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας κ.α.

Πριν μερικές δεκαετίες όποιος τολμούσε να πει πως το κάπνισμα κάνει μεγάλο κακό στην υγεία, τον θεωρούσαν περιθωριακό και σε πείσμα επέτρεπαν την διαφήμιση του ΟΧΙ μόνο με κάθε μέσο άμεσα, αλλά ακόμα και έμμεσα σε κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood και μάλιστα κάθε είδους, που ακόμα και οι κομπάρσοι κάπνιζαν μανιωδώς.
Οι σκληροί βαριά τσιγάρα, οι κυρίες slim κτλ προκειμένου να καλύψουν όλο το αγοραστικό κοινό.

Εδώ αναγκαστικά θα ανοίξω μια μικρή παρένθεση και θα σας επιστήσω την ΠΡΟΣΟΧΗ.
{ Την έμμεση επιβολή του καπνίσματος του παρελθόντος, τώρα την κάνουν με το εξίσου βλαβερό άφθονο αλκοόλ. }
Δεν υπάρχει κινηματογραφική ταινία, ακόμα και σίριαλ στην τηλεόραση που να μην υπάρχουν πότες.
Όλοι, σε μπαρ ή ακόμα και στα σπίτια τους ερμηνεύουν τους ρόλους τους με ένα ποτήρι αλκοόλ στο χέρι.
Η θέα του μεθυσμένου πρωταγωνιστή ή της σουρωμένης πρωταγωνίστριας πλέων δεν μας κάνει καμιά εντύπωση.
Σε μερικές δεκαετίες θα αναφέρονται για το αλκοόλ όπως σήμερα για το τσιγάρο να το θυμάστε !

Επί του θέματος, διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος !
Ακόμα κι ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι ο κίνδυνος από το ένα τσιγάρο ημερησίως είναι μεγαλύτερος από ότι θεωρείτο έως τώρα και ισοδυναμεί περίπου με τον μισό κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων τη μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής 'Αλαν Χάκσοου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 141 ερευνών της περιόδου 1946-2015 και υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, έχουν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχουν όσοι καπνίζουν ένα πακέτο τη μέρα.
Για τις γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.
Σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ότι στους άνδρες (74%).
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη αμφισβητεί τη λανθασμένη αντίληψη πολλών καπνιστών, αλλά και γιατρών, ότι το κάπνισμα λίγων μόνο τσιγάρων προκαλεί ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο.
Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι καπνιστές πρέπει να κόψουν τελείως το τσιγάρο, αν θέλουν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους.
Επεσήμαναν επίσης ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για έναν καπνιστή, προκαλώντας σχεδόν τους μισούς πρόωρους θανάτους (48%) μεταξύ των καπνιστών.
Τα συμπεράσματα δικά σας αν και δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι ΟΧΙ μόνο υπάρχει λύση οριστικής διακοπής του καπνίσματος, αλλά και η αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό της ζημίας που έχουν υποστεί οι καπνιστές.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε ανεπιφύλακτα
στο e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα